imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Érkezik az új iPad Pro

Magic Keyboarddal és minden földi jóval!

Ez a cikk több mint egy éve nem frissült. Kérjük, vedd figyelembe, hogy ennek tükrében a tartalom mára már idejétmúlt lehet.

Tim Cook többek között az Apple TV rajtjának időpontját is elárulta


Tegnap kezdődött az idei WSJDLive konferencia a kaliforniai Palm Springsben, ahol a nyitóbeszélgetésen az Apple vezérigazgatóját látta vendégül a Wall Street Journal főszerkesztője, Gerard Baker. Tim Cook többek között beszélt az új Apple TV-ről, az Apple Musicról, az Apple Watch-ról, az iPhone 6s-ről, valamint az autókról is.

Az első kérdés egyből arra vonatkozott, hogy az Apple új – és a pletykák alapján a közeljövőben várható – termékei, az okostelefonok, táblagépek és esetleges autók alapján vajon az-e a cég célja, hogy az emberek életének minden szegmensében jelen legyenek. Cook erre azt mondta, hogy az Apple nem készít túl sok terméket, azokat viszont a lehető legnagyobb törődéssel tervezik meg, és azt szeretnék, ha a felhasználóknak zökkenőmentes élményben lenne részük úgy a szabadidejükben mint a munkájukban.

Baker ezután rátért az Apple Watch-ra, az eszközt pedig úgy jellemezte, hogy az nem egy nélkülözhetetlen készülék. Tim Cook továbbra sem akarta elárulni a pontos eladási számokat, Bakernek pedig azt ajánlotta, hogy próbálja ki az eszközt. Szó esett a felhasználói elégedettségről is:

Senkinek nem szeretnék semmi olyan információt mondani, amit nem muszáj. […] Rengeteget adtunk el az első negyedévben, majd az előzőben még ennél is többet. Azt pedig megjósolhatom, hogy ebben a negyedévben még többet fogunk eladni. […] Azt látjuk, hogy a vásárlói elégedettség elképesztően magas, több mint 90%-os.

Tim Cook WSJDLive

Szó esett az iPhone 6s-sel egy időben, az Egyesült Államokban megjelenő új, Apple által nyújtott  szolgáltatásról is, miszerint a felhasználók havidíj ellenében minden évben a legújabb iPhone-ra válthatnak. Cook elmondása szerint ezzel nem céljuk a szolgáltatókkal versenyezni, egyszerűen meg akarják könnyíteni azoknak a dolgát, akik mindig a legújabb iPhone-t szeretnék használni. Arra a felvetésre, hogy csak kétévente érkezik jelentős frissítés ezen a termékvonalon, Tim az iPhone 6s-ben található újdonságokkal válaszolt.

Szóba került az Apple Music is, és a hosszú hallgatás után végre kaptunk friss, ropogós számokat is. A szolgáltatásnak jelenleg 6,5 millió előfizetője van világszerte (olyanok, akik már nem az ingyenes próbaidőszakot használják), ez harmadannyi, mint amennyivel jelenleg a Spotify rendelkezik. További 8,5 millió felhasználó pedig még ingyenesen veszi igénybe a szolgáltatást, összesen tehát 15 millióan vannak. Ez 36%-kal több, mint augusztusban. Tim Cook kiemelte az emberek által összeállított válogatásokat, mint az Apple Music legnagyobb előnyét a konkurenciával szemben, valamint hozzátette:

Nincsenek rá szavak, mennyire jó érzés használni. Személy szerint azt vettem észre, hogy sokkal több új zenére bukkanok rá, mint korábban.

Ezután rátértek az Apple TV-re is, Cook szerint a tévézés jövőjének az alapjait fektetik le az új készülékkel. Úgy véli, hogy a „lineáris tévézés” eltűnik a jövőben, és az on-demand tartalmak veszik át a főszerepet – ehhez nem kell nagy jóstehetség. Az Apple TV ennek ad egy platformot, például az olyan szolgáltatásoknak, mint amit az HBO jelentett be nemrég. Tim Cook elárulta az amerikai megjelenés dátumát is: október 26-tól rendelhető elő az új Apple TV, a kiszállítások pedig hét végére várhatóak. Hogy ez Magyarországra is érvényes-e, azt nem tudjuk, mindenesetre a hivatalos magyar weboldalon továbbra sem szerepel az új modell.

Tim Cook WSJDLive

Természetesen nem maradhatott ki az esetleges Apple-autóra vonatkozó kérdés sem, amire Tim Cook először csak annyit kérdezett vissza Bakernek, hogy nem ivott-e véletlenül túl sokat az este folyamán, de aztán kicsit belement a témába, utalt a CarPlayre, de az önvezető autók is szóba kerültek:

Meglátjuk, mit csinálunk a jövőben. Szerintem az autóipar nagy változások küszöbén áll. Nem csupán egy evolúciós lépésre gondolok. A rövidtávú célunk, hogy az iPhone-hoz hasonló élményt nyújtsunk az autókban. […] A szoftverek a jövőben egyre fontosabb alkotóelemei lesznek az autóknak, csakúgy mint az önvezető képesség. A legfontosabb technológiák is változnak. A belső égésű motorok helyett az elektromos hajtásra helyeződik a hangsúly. Ezek alapján nagyon komoly változás vár az iparágra, nagyon komoly.

Szó esett Kínáról is, továbbra is a 40 Apple Store a cél a távol-keleti országban a jövő év végére, mely jelenleg nagyjából az Apple bevételeinek a negyedét-ötödét adja. Angela Ahrendts feladata pedig az online és bolti értékesítés integrációja. Az adatvédelemmel kapcsolatban Cook elmondta a szokásosat, vagyis hogy továbbra is ez az egyik legfontosabb szempont az Apple számára a szoftverek fejlesztésekor. Baker erre kicsit demagóg módon felvetette, hogy szeptember 11. megakadályozható lett volna, ha például az FBI-nak totális hozzáférése lett volna az adatokhoz.

Tim Cook WSJDLive

Az utolsó kérdés arra vonatkozott, hogy tervezi-e az Apple, hogy nagyobb szerepet vállaljon a közéletben. Cook elmondta, hogy mivel egy globális cégről van szó, globális felelősségük van, ami a környezetvédelmet illeti:

Az Apple kiáll azért, hogy a világot jobb állapotban hagyjuk az utókornak mint amilyenben megkaptuk, mivel a kormányok nem teljesítenek jól ezen a téren. Nem tartunk attól, hogy ezzel az állásponttal elidegenítenénk a vásárlóinkat, hiszen nem akarjuk senkire ráerőltetni a nézeteinket. Remélem, hogy azok, akiket zavar az álláspontunk ezeken a területeken továbbra is így gondolják, hogy az Apple nagyszerű termékeket készít, és tiszteletben tartják, hogy erőfeszítéseket teszünk az elvek gyakorlattá válásáért.

Végül pedig beszélt egy kicsit az emberi jogokról is:

Minden generációnak nehézséget okoz az, hogy az embereket alapvető tisztelettel kezeljék. Szerintem ez nagyon furcsa. Láttam ezt miközben felnőttem. És manapság is ugyanúgy látom. Szeretném, ha segíthetnék abban, hogy átlépjünk ezen. Mivel szerintem sokkal jobb hely lenne a világ ha egyszerűen csak jól és alapvető tisztelettel bánnánk egymással.

Forrás: The Verge via MacRumors. Képek: The Verge.

Ezt már olvastad?

A Sirinek ez is az egyik baja, hogy mindenki a célközönség. Valószínűleg hatékonyabb lenne, ha először jól működő modulokat hoznának létre egy-egy funkcióra szabva.

Miért nem ismeri anyanyelvünket az Apple virtuális asszisztense? - Klikk ide!