imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Nyerj AirPods Prót az iSTYLE-tól

Iratkozz fel a hírlevélre!

Ez a cikk több mint egy éve nem frissült. Kérjük, vedd figyelembe, hogy ennek tükrében a tartalom mára már idejétmúlt lehet.

Tim Cook továbbra is ellenzi a Mac-iPad összeolvadást


Univerzális, rendszerfüggetlen alkalmazások; saját processzor – csak pár címszó az utóbbi időből, ami miatt azt gondolhattuk, talán változott az Apple véleménye a Maces és tabletes platformok egyesítéséről. Hát, nagyon úgy fest, hogy egyáltalán nem.

Gurmannak hála már egy ideje tudni lehet, hogy valószínűleg az iOS 12 egyik legnagyobb újításai az univerzális alkalmazások lesznek. Ez annyit takar, hogy a fejlesztőknek módjukban áll majd olyan appokat készíteni, amelyek egyformán jól szuperálnak érintőkijelzőn és egér (Trackpad) – billentyűzet kombóval is. A fejlesztés elvileg Marzipan kódnéven fut, és ha a kilátásba helyezett visszafogott ütemű fejlesztés nem vet gátat neki, legkorábban a WWDC-n tudhatunk majd meg róla részleteket.

Közben, szintén Gurmannak hála, azt is megtudtuk, hogy az Apple erősen fontolgatja a saját processzortervezés lehetőségét Macekhez is. Ha igazak az értesülések, akkor ezzel már mind az iOS-es, mind a macOS-es készülékeket a vállalat által megálmodott chipek hajtanák, egy sor lehetőséget megnyitva ezzel. Többek között azért is, hogy a két platform architekturálisan is közelebb kerüljön egymáshoz.

Ha összerakjuk a fentebb említett két hírt, és a más gyártóknál már egy ideje megfigyelhető trendeket, könnyen hihetjük, hogy előbb-utóbb valamilyen formában összeolvadhat majd a Mac és az iPad, egyfajta hibrid gépeket szülve ezzel. Még annak ellenére is jogos a feltételezés, hogy korábban több ízben is határozottan kijelentették, ilyen aztán biztosan nem lesz. Ugyanezt mondta Steve Jobs annak idején a stylusról is, aztán látjuk mi lett belőle…

Meggyőződésünk, hogy a felhasználók nem akarják ennek a két terméknek a kombinációját. Az lenne a vége, vagy legalábbis attól tartunk, hogy kompromisszumokat kellene kötnünk, és egyik élmény sem lenne olyan jó, mint a vásárlók szeretnék. A világ legjobb tabletjét akarjuk megalkotni, és a világ legjobb Mac gépét. Ha összerakjuk a kettőt, egyik sem valósul meg. Valahogy kompromisszumokat kellene kötnünk. – mondotta volt Tim Cook még 2015-ben.

Egyszóval egy pillanatra felcsillant az egyesülés esélye, de Tim Cook gyorsan szaladt a kalapácsért, és jól agyoncsapkodott minden ilyen jellegű feltételezést. A Chicagóban tartott edukációs eseményen ugyanis ismét feljött a téma. Az Apple-vezér szinte szóról szóra meg tudta ismételni magát, ami szép – bár nála nem túl meglepő – teljesítmény:

Nem hiszünk az efféle felhígításokban. Az egyik ok, amiért mindkét készülékcsalád hihetetlen, hogy mindegyikből azt hoztuk ki, amit jól tudnak csinálni. Ha elkezded összeolvasztani a kettőt… elkezdesz alkukat és kompromisszumokat kötni.

Lehet, hogy végső soron a vállalat gazdaságosabb lenne így, de ez nem erről szól. A cél, hogy olyan dolgokat adjunk az embereknek, amelyekkel meg tudják változtatni a világot, vagy kitudják élni szenvedélyüket, kreativitásukat. Szóval ez az összeolvadósdi, amire néhányan annyira rá vannak állva, nem hiszem hogy az, amit a felhasználók akarnának.

Magyarul, ha te is azok közé az emberek közé tartozol, akik „rá vannak állva az összeolvadósdira“ el kell keserítsünk, hiába minden erre utaló jel, az Apple még egy jódarabig biztosan nem fog lépéseket tenni ez irányba. Személyes meggyőződésem, hogy ez nem is feltétlen akkora baj.

Cserébe legalább a beszélgetésből megtudtunk pár infót Tim Cookról is. Például, hogy az első gépe egy 1984-es Apple IIc volt, amit még végzős korában használt egy projekjéhez, aminek keretei között egy készletkezelő programot készítettek egy helyi kölcsönző számára. Illetve az is kiderült, hogy munkában Macet használ, otthon és utazáshoz iPadet. És mindkettőt imádja.

Nofene.

Forrás: MacRumors

Az univerzális alkalmazások jelentőségéről korábban egy hosszabb cikkben értekeztünk.

Ezt már olvastad?

A Sirinek ez is az egyik baja, hogy mindenki a célközönség. Valószínűleg hatékonyabb lenne, ha először jól működő modulokat hoznának létre egy-egy funkcióra szabva.

Miért nem ismeri anyanyelvünket az Apple virtuális asszisztense? - Klikk ide!