imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Érkezik az új iPad Pro

Magic Keyboarddal és minden földi jóval!

Ez a cikk több mint egy éve nem frissült. Kérjük, vedd figyelembe, hogy ennek tükrében a tartalom mára már idejétmúlt lehet.

Tim Cook továbbra is az erős titkosítás mellett van


Az Egyesült Királyság mellett immáron az Egyesült Államokban is egyre forróbb téma a technológiai cégek titkosítási mechanizmusa, és hogy vajon az államnak milyen hozzáférést kell ehhez biztosítani. Már ha egyáltalán kell. Erről tárgyaltak a Szilícium-völgy vezető tech-vállalatainak képviselői az amerikai kormány és államigazgatás vezető tisztségviselőivel San Joséban.

Tim Cook mellett a Facebook, a Twitter, a Microsoft, a LinkedIn, a Dropbox, a Cloudflare és Google képviselői is részt vettek a tanácskozáson, míg állami részről Denis McDonough, a Fehér Ház vezető tisztviselője, Loretta Lynch főügyész, James Comey, az FBI igazgatója, Michael Rogers, az NSA igazgatója, Jeh Johnson belbiztonsági miniszter és James Clapper a Nemzeti Hírszerzés igazgatója. Azaz elmondhatjuk, hogy az amerikai terrorelhárítás és világ vezető tech-vállalatai adtak egymásnak randevút Kaliforniában.

Denis McDonough, Jeh Johnson és Tony Blinken 20 perccel a tervezett találkozó előtt | Fotó: Julia Carrie Wong, The Guardian
Denis McDonough, Jeh Johnson és Tony Blinken 20 perccel a tervezett találkozó előtt | Fotó: Julia Carrie Wong, The Guardian

Már maga a találkozó létrejötte is fontos üzenet, mert arra utal, hogy van készség az együttműködésre a Szilícium-völgy részéről, és talán az amerikai kormány sem áll már úgy az egészhez, mint amiről Edward Snowden beszámolt. Egy szóra még érdemes kitérni Snowdenre, aki a Citizenfour-ban hangot adott csalódásának, hogy az Obama-adminisztráció éles fordulatot vett az évek során, ami a privát szféra biztonságát illeti, ezért is érezte úgy, hogy elő kell állnia azzal, amivel. Érdekes megfigyelni Obama elnök személyes véleményének megváltozását is, akár csak egy éven belül.

Valahol érthető, hogy a párizsi és san bernardinói támadások után az adminisztráción is van egy nyomás, hogy bár tartsa tiszteletben az állampolgárok magánéletét, de közben védje is meg őket. A beszámolók szerint Tim Cook továbbra is nagyon keményen és határozottan védte meg a titkosítást, miszerint a hátsó ajtók beépítése több embernek ártana, mint amennyit megvédene. Loretta Lynch úgy reagált Tim Cook szavaira, hogy a kormánynak meg kell találnia az egyensúlyt a magánszféra tiszteletben tartása és a nemzetbiztonsági érdekek között.

Mike Rogers, az NSA igazgatója.
Mike Rogers, az NSA igazgatója.

Barack Obama január 12-én tartotta meg a szokásos éves State of the Union beszédét a Kongresszus előtt, amit nevezhetünk egyfajta „évértékelő” beszédnek, ahol az elnök azt is körvonalazza, hogy mit vár a törvényhozástól, és mit tart prioritásnak nemzeti érdek szempontjából az évre nézve. Ez volt Obama elnök utolsó ilyen beszéde, hisz novemberben elnökválasztás lesz az USA-ban, ő pedig már kitöltötte a két ciklusát. Sokan várták, hogy esetleg szót fog ejteni a kiberbiztonságról és a titkosításról, de végül meglepő módon kerülte a témát. Kérdés, hogy az élesedő elnöki kampányban ki hogyan foglal állást a kérdésben, és vajon az Apple továbbra is kitart az erős titkosítás mellett?

Források: 9to5Mac, Apple Insider, The Guardian

Ezt már olvastad?

A Sirinek ez is az egyik baja, hogy mindenki a célközönség. Valószínűleg hatékonyabb lenne, ha először jól működő modulokat hoznának létre egy-egy funkcióra szabva.

Miért nem ismeri anyanyelvünket az Apple virtuális asszisztense? - Klikk ide!