imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Érkezik az új iPad Pro

Magic Keyboarddal és minden földi jóval!

Tim Cook utódja? Ki is Jeff Williams valójában?


Jony Ive távozásával Jeff Williams lett az Apple második embere. De mit tett le Jeff az asztalra? Vajon kihez húz inkább? Steve Jobs vagy Tim Cook irányát követi? A Bloomberg oldalán Mark Gurman tollából származó friss értekezéséből szedtünk össze néhány gondolatot.

A múlt hónap egyik legjelentősebb híre mindenképpen az volt, hogy Jony Ive elhagyja az Apple-t. A hír sok mindenkit megrendített, hiszen az egyik legoszloposabb tagja volt a cégnek. Többen úgy vélekednek, hogy ez a lépés igencsak fájni fog majd a tech óriásnak, mert ő volt az, aki továbbra is a Steve Jobs által kijelölt utat követte, mások viszont már időszerűnek látták ezt a döntést. Egy biztos, Jony Ive nagyon megosztó személyiség volt, és lesz is.

Ugyan a tervek szerint Jony a LoveFrom nevű cégének keretében folytatja az alkotást, és továbbra is külsősként dolgozik majd be az Apple-nek, nyilván valóan kellett valakit találni a helyére. A vállalat nem igazán engedett teret a pletykálgatásoknak, hiszen néhány nap múlva be is jelentették, hogy a cég második embere Jeff Williams lesz, aki teljesértéküen átveszi majd Jony Ive felelősségi köreit, és közvetlenül Tim Cooknak fog jelenteni.

Több jelenlegi és mára már nem a cégnél dolgozó kolléga is úgy vélekedett Jeffről, hogy úgy ismerték meg, mint igényes, szerény, és kifejezetten fegyelmezett vezetőt, amilyen Tim Cook is volt akkor, amikor ugyanebben a pozícióban tevékenykedett. Rengeteg tapasztalatot szerzett a beszállítókkal való tárgyalásai során, ő vezényelte le a legnagyobb szállítmányokat, valamint szerves részét képezte a termékfejlesztésnek is, ez utóbbiba már-már jobban is beleásva magát, mint maga a vezérigazgató.

Nem csoda, hogy sokan igen szoros párhuzamot vonnak Jeff Williams és Tim Cook között. Csupán 3 év van köztük, mindketten az Egyesült Államok déli részén nőttek fel, A Duke Egyetemre jártak, valamint több évet töltöttek el az IBM-nél, mielőtt az Apple-nél kötöttek volna ki. Ráadásul ne felejtsük el, hogy Jeff jelenleg Tim Cook régi pozícióját foglalta el.

Alapvetően az Apple-nél bizakodóak a munkatársak az új ügyvezető igazgatóval kapcsolatban, azonban érték Jeffet természetesen kritikák is. Leginkább arra hivatkoztak mint probléma, hogy Williams tökéletes ellentéte Steve Jobsnak. Teljességgel gyakorlatias ember, leginkább a részfolyamatok végrehajtása fontos a számára, nem pedig a víziók, amelyek meghatároznák, hogy merre haladjon a cég a jövőben.

Amire Williams talán a legbüszkébb lehet az eddigi pályafutása során, az az iPhone 4 termékfejlesztő csapatában kapott vezetői szerepe, valamint az Apple Watch 2013-ban indult projektjének főnöki pozíciója volt. Lényegében neki köszönhető, hogy az Apple Watch számos egészségügyi és mozgással kapcsolatos fícsört is tartalmaz, nem csupán egy divatcikk, aminek a tervezők egy része szerette volna látni. Két évvel később őt érte a megtiszteltetés, hogy bemutassa a terméket a nagyérdeműnek.

A munkamorálja a kollégái szerint nagyszerű. Az Apple Parkba gyalog vagy biciklivel jár, szeret még reggel 7 előtt beérni, és későn végez. Állítólag kimagaslóan és intelligensen kommunikál, figyel a partnereire, mindig meghallgatja őket, valamint tehetségesen kérdez és érez rá a gyenge pontokra, amiket mindenképpen érdemes átbeszélni. Igyekszik mindenkivel megtalálni a közös hangot, még a mérnökökkel is, akár a legszakmaibb témákban is, amikre általában rendesen felkészül.

Ugyan még csak most nevezték ki, de már most mennek a találgatások arról, hogy vajon Jeff lehet-e az a személy, aki majdan Tim Cook vezérigazgatói helyére léphet. Nos, addig még rengeteg víz lefolyik a Dunán, de a visszajelzések szerint mindneképpen ott lesz az esélyes jelöltek között. Annyi viszont biztos, hogy Jeff megválasztásával továbbra is a Tim Cook képviselte vonal erősödik.

Ti mit gondoltok, be fog válni Jeff Williams az Apple-nek, mint a cég második embere? Miért?

Forrás: Bloomberg

Ezt már olvastad?

A Sirinek ez is az egyik baja, hogy mindenki a célközönség. Valószínűleg hatékonyabb lenne, ha először jól működő modulokat hoznának létre egy-egy funkcióra szabva.

Miért nem ismeri anyanyelvünket az Apple virtuális asszisztense? - Klikk ide!