imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Szómágia

Itt a legújabb magyar iOS játék!

Ez a cikk több mint egy éve nem frissült. Kérjük, vedd figyelembe, hogy ennek tükrében a tartalom mára már idejétmúlt lehet.

Tim Cook védőbeszéde


Nem titok, nekünk sem személyes kedvencünk Tim Cook. Tény, hogy nem lehet könnyű Steve Jobs árnyékában vezetni a vállalatot, de a „raktáros“ becenév sem ragadt rá véletlen. Most egy cikk erejéig Cook védelmébe álltunk, hogy megnézzük, mi az, amit jól csinál.

Ha az Apple történelmi, évtizedeken átívelő sikerének kulcsát kellene megragadni, egész biztosan legtöbben nem egy terméket, hanem egy személyt mondanának. Steve Jobs annyira karakteres alapítója és vezetője volt a vállalatnak, hogy neve jóformán teljesen egybeforrt az Apple nevével. Nem csoda, hogy halála után nagyon nehéz volt elképzelni, mi lesz a vállalat sorsa.

Tim Cooknak ennek megfelelően iszonyú elvárásokkal kellett szembenéznie, amikor átvette a vezetői széket (amit egyébként Jobs jelölt ki számára). A fél világ a következő Steve Jobsot várta, de helyette csak egy kimért, végtelenül polkorrekt, megfontolt üzletember érkezett. Nyilván ez kiváltott egy igen markáns csalódottsági hullámot, ami így vagy úgy, feltehetően egész pályafutása alatt végigkíséri Cookot.

De!

Ez koránt sem jelenti azt, hogy Cook személyében rossz vezetője lenne az Apple-nek. Ha megnézzük a nagy szilícium-völgyi vállalatokat, viszonylag kevés Steve Jobsot és Elon Muskot találunk az élükön. A helyzet az, hogy egyáltalán nem az a sztenderd állapot, hogy egy rendkívül karizmatikus valaki vezeti a gigászokat. Ez a profi üzletemberek sportja, amiben persze felüdülés, ha kitűnik egy-egy személyiség, de nem elvárható, feltétlen bekövetkező állapot.

Ki a Google jelenlegi vezérigazgatója? Ismered egyáltalán a nevét? Tudod, ki áll a Samsung élén? Írnál életrajzi könyvet a Lenovo alapítójának történetéből? Megnéznél egy filmet az Huawei sikersztorijáról? Na ugye. Az Apple már így is szerencsésnek mondhatja magát, hogy történetében legalább egy karizmatikus vezetője volt. Ezzel már bőven „veri“ a nagy átlagot. Egyáltalán nem alapértelmezett az ikonikus CEO jelenség.

Tim Cook sem az. Üzletembernek viszont profi. A számok nem hazudnak, jól látszik, hogy sikeresen tudja továbbvinni a Jobs halála óta egyébként jelentősen megnövekedett méretű vállalatot. Az iPhone 5 volt az utolsó telefon, amihez az egykori vezetőnek még köze volt. Nem jött ki azóta jó telefon a vállalattól? Nem vezettek be sikeresen olyan termékeket, mint az Apple Watch vagy az AirPods? Egy szó, mint száz, azért Tim Cooknak is megvannak az érdemei. Nézzünk is belőlük párat alaposabban!

Ha Steve Jobs élne, ezt nem hagyná!

Hányszor, de hányszor hangzott már el ez a mondat… Nézzünk szembe a tényekkel: Steve Jobs nem él. Elképzelésünk sincs róla, hogy mit hagyna és mit nem. Persze lehet extrapolálni az emlékeinkben élő képekből, de ezek a becslések aligha érvényesek a mai Apple mai problémáira. Ez egy olyan érvelés, amit sem megerősíteni, sem cáfolni nem lehet, így természetéből fakadóan parttalan vitákhoz vezet.

Arról nem is beszélve, hogy ilyenkor rendszerint egy idealizált Jobs képe lebeg a panaszosok szeme előtt, aki mindig, mindent, minden helyzetben jól csinált. Mintha az ő korában nem lettek volna botrányok, elhibázott döntések, félresikerült termékek vagy fejlesztések. Ez egyszerűen az Apple kellemetlen pillanatainak szelektív ignorálása.

Ami emögött a mondás mögött húzódik, sokkal inkább a felkiáltójáról árul el valamit. Leginkább azt, hogy ő személyesen mit szeretne. Ha emberünk még mindig iPod shuffle-lel szeretne mászkálni az utcán, akkor elég csak felsírni, hogy „bezzeg, ha Jobs élne, nem nyírták volna ki a terméket“. Senki nem fog tudni vele vitatkozni, mivel Jobs nem él. De ez koránt sem jelenti azt, hogy igaza is van…

Money rollin’

Nem kell azonban a szubjektív vélekedések szintjén tartani a diskurzust Cookról. Egy vállalat sikere teljesen jól nyomon követhető objektív módon is. A pénzügyi eredmények feketén-fehéren mutatják, mennyire van jó kezekben az Apple. Márpedig etéren egyenesen szárnyal Cupertino Tim Cook kezei közt.

Tim Cook adománya

Az Apple jelenleg a világ legértékesebb vállalata. Ezt a címet pedig elég ritkán birtokolta Jobs idején. Minden jel arra mutat, hogy ők lesznek az első billió dolláros vállalat a világon záros határidőn belül. A 2018 Q1-es pénzügyi jelentés az Apple történetének legmagasabb számait tudta produkálni. A mostani Q2 szintén rekordot döntött éves összehasonlításban, az iPhone X nem várt sikere pedig egyenesen beszakította a negyedévet.

Lehet, hogy az iPhone iránti kereslet csökkent (ami erős korrelációt mutat a piac telítődésével), az is lehet, hogy a HomePod nem úgy fogyott, mint remélték, de az biztos, hogy a Szolgáltatások szegmensben még sosem voltak ennyire erősek; az olyan új termékek, mint például az Apple Watch vagy az AirPods pedig folyamatosan terjeszkedni tudtak az általuk berobbantott piacon.

Amikor Cook átvette a vállalatot 2011 augusztusában, az volt az első év, amikor az Apple éves bevétele átlépte a bűvös 100 milliárdos dolláros álomhatárt. Ez a szám Cook irányítása mindössze négy év alatt, 2015-re megduplázódott. 2013 és 2017 között a vállalat több mint egy billió dollárnyi bevételt könyvelhetett el. Ez majdnem a duplája az 1997 és 2012 közt összelapátolt 520 milliárd. Nyilván infláció, meg más idők, de ez nem változtat azon, hogy Cook pénzügyileg legalább olyan jól, ha nem jobban kormányozza a hajót, mint elődje.

Nem hibázik

Akármilyen triviálisnak is hangzik, mindenképp Tim Cook javára írható még, hogy nem hibázik személyes szinten sem. Nem egy olyan CEO-t lehetne felhozni, akinek legalább egyszer sikerült kellemetlen helyzetbe keverednie, elszólnia magát, csúnya botrányba futnia. Nem él arrogáns, vagy különösen fényűző életet. Az egyetlen társadalmilag érzékeny pontját, az az, hogy homoszexualitását nyilvános felvállalta, megelőzve ezzel a karaktergyilkoló pletykákat, lesifotókat és társait, amely ekkora figyelem mellett bizonyosan előkerültek volna idővel.

Nyilván nem ez Cook legfontosabb érdeme, de ha figyelembe vesszük, hogy a tőzsde világa milyen érzékeny tud lenni mendemondákra, botrányokra, elhanyagolhatónak sem mondanám. Nem mellesleg pedig az Apple CEO-ja elég jól tudja kezelni a válsághelyzeteket is, mindig kellő óvatossággal navigál. Gondoljunk itt ellenpéldaként Zuckerbergre, akinek épp mostanában volt pár elég kellemetlen köre különböző bizottságok előtt.

Szummázat

Ő a következő Steve Jobs? Nem. Ahogy nem ő volt az sem, aki felépítette az Apple-t. Nem egy karizmatikus személyiség, valószínűleg soha életében nem lesz az életéből film, se életrajzi könyv, nem úttörő és nem is vizionárius. De több sikert hozott össze az elmúlt években mint hibát, és ügyesen kormányozza a kezei alatt billió dollárosra hízott hajót. Megöl az unalom nyilatkozatait olvasva; nem rágom tövig a körmöm, amikor a színpadon van, de sokkal jobb vezetőt most nehéz lenne elképzelni a vállalat élére(, aki nem Elon Musk).

Forrás: AppleInsider

Azért ha szavaznom kéne, megadnám a bizalmat egy körre Craig „Hair Force One“ Federighinek is, már csak azért is, mert jelenleg ő a legnagyobb fazon az Apple-nél.

iPhone XR akár 0 Ft önrésszel és 0% THM-mel

Ezt már olvastad?

A Sirinek ez is az egyik baja, hogy mindenki a célközönség. Valószínűleg hatékonyabb lenne, ha először jól működő modulokat hoznának létre egy-egy funkcióra szabva.

Miért nem ismeri anyanyelvünket az Apple virtuális asszisztense? - Klikk ide!