imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Megérkezett a Powerbeats Pro

az iSTYLE üzleteibe!

Ez a cikk több mint egy éve nem frissült. Kérjük, vedd figyelembe, hogy ennek tükrében a tartalom mára már idejétmúlt lehet.

A TIME Magazin is iPhone-t használt címlapfotózásra


Ismét egy neves hírlap döntött úgy, hogy iPhone-nal fogja elkészíteni aktuális számának fotóit. A TIME vezető szerepet betöltő nőkről szóló kiadásának minden egyes portréfotóját Apple okostelefonnal készítették. És nem csak iPhone 7-tel…

Azon talán már senki nem lepődik meg különösebben, ha az helyi gimnázium suliújságába telefonnal készítik a fotókat. Az viszont már sokat elmond arról, hogy hova fejlődött a mobilos fotózás, amikor a TIME, Amerika első (1923-ban indult) – és ennek megfelelően az egyik legnagyobb presztízsű – heti hírmagazinja is okostelefont használt a legújabb számában látható fotók elkészítéséhez.

A feladat ráadásul különösen nehéz volt: olyan nőkről kellett portréfotókat készíteni, akik valamilyen módon fontos szerepet játszanak a világ eseményeinek alakulásában. Ennek megfelelően a fotózásra is alig jutott több pár percnél, hiszen minden résztvevőnek rendkívül szoros a napirendje (a legrövidebb alkalom két, a leghosszabb húsz percig tartott). Épp ezért bizonyult kiváló választásnak az iPhone, hiszen a mobilos fotózás egyik legnagyobb előnye, hogy nem igényel hosszas előkészületeket, nem kell felállítani egy profi stúdiót. A “Firsts: Women Who Are Changing The World” című sorozathoz a magazin egy 27 éves brazil fotóst kért fel. Luisa Dörr mesélt élményeiről.

Szeretem annak az egyszerűségét, ahogyan ezek a fotók készültek. Fotósként a legjobb az egészben, hogy hihetetlenül könnyeden és szabadon mozoghatsz. Majdnem olyan, mintha csak a kezemmel készíthetném a képeket. Nincsen zaj, nincsenek körülöttem kütyük, eszközök és csatlakozók – csak az alany és én.

A legmeglepőbb része a fotós élménybeszámolójának számomra az volt, hogy igazából milyen régóta képesek minderre az iPhone-ok. A sorozat elkészítése ugyanis hosszú hónapokig tartott (nagyon sok személyről készült portré): amikor Luisa belevágott, például még meg sem jelent az iPhone 7, amiről pedig már bizonyítottan tudjuk, hogy bőven alkalmas címlapfotózásra is.

Az első, Mary Barrával (a General Motors CEO-ja – a szerk.) készült sorozathoz még az iPhone 5-ömet használtam, aztán később feljebb váltottam iPhone 6-ra, majd 6s Plusra. Időközben aztán megjelent az iPhone 7 is, így az utolsó 36 alanyt már azzal tudtam fotózni.

A gyári kamerát használtam, négyzetes módban. Mivel a FIRSTS sorozat elkészítése során végig természetes fényekkel dolgoztunk, és még a legalapvetőbb világosítási technikákkal sem volt lehetőségünk játszani, az automatikus HDR funkciót is elkezdtem használni.

És, mit szóltak ahhoz a látványhoz az alanyok, hogy a megbeszélt fotózásra egy 27 éves lányka jelent meg egyetlen iPhone-nal a kezében?

Embereket vagy a barátaimat fotózni egy iPhone-nal az utcán az egy dolog. Híres és erős nőket fotózni iPhone-nal meg egy teljesen másik. Eleinte ez nehézséget is okozott. Az alanyok meglepődtek, amikor megláttak. Úgy éreztem, hogy egy nálam sokkal idősebb, tapasztalt kollégára számítanak, asszisztensekkel, rengeteg fényképezőgéppel és világítástechnikai eszközzel.

Forrás: 9to5mac

Az iPhone-os fotózás maximumát jelenleg az iPhone 7 Plus jelenti. Láthattunk már másik címlapfotózást, sőt, még egy rövidfilmet is ezzel a termékkel elkészülni. Ha te is érezni akarod a mobilos fotózás könnyedségét, érdemes lehet lecsapnod egy példányra, amíg még akciósak.

iPhone XS akár 0 Ft önrésszel és 0% THM-mel

Ezt már olvastad?

A Sirinek ez is az egyik baja, hogy mindenki a célközönség. Valószínűleg hatékonyabb lenne, ha először jól működő modulokat hoznának létre egy-egy funkcióra szabva.

Miért nem ismeri anyanyelvünket az Apple virtuális asszisztense? - Klikk ide!