imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Gyorsan merül az iPhone-od?

Azonnal frissíts iOS 13.1.1-re!

Ez a cikk több mint egy éve nem frissült. Kérjük, vedd figyelembe, hogy ennek tükrében a tartalom mára már idejétmúlt lehet.

Timing 2.0: te mire használod a Maced?


Szabadúszók, statisztika rajongók figyelem! Itt egy alkalmazás, ami teljesen automatikusan rögzíti, milyen tevékenységre mennyi időt fordítottál, amíg a gépedet használtad. Freelancerként számlázni még sosem volt ilyen egyszerű!

Noha szabadúszó már nem vagyok, statisztika rajongó azonban még nagyon, így amikor véletlenül szembejött velem a Timing 2, rögtön tudtam, hogy az én alkalmazásomról lesz szó. Nem csalódtam: a Timing tényleg minden, szó szerint MINDEN tevékenységről olyan pontos nyilvántartást vezet, hogy azt még a leglelkiismeretesebb KSH alkalmazott is megirigyelné.

Az alapfelállás nagyon egyszerű: az ember csinál egy csomó dolgot a gépen, amiket jó lenne nyomonkövetni, főleg ha az ember szabadúszó például, és számlázni kell az ügyfélnek. Csakhogy ez a feladat értelemszerűen nem annyira triviális. Ki tudja észben tartani, hogy milyen weboldalakat látogatott meg? Kinek van arra kapacitása, hogy stoperral kezdje mérni, mikor indult a munka, majd leállítani az órát, amíg megnézi a Facebook üzeneteket?

Tevékenységkövető alkalmazásból alapvetően nincs hiány az App Store-ban, azonban ezek legtöbbje nem több egy kicsit kibővített funkcionalitású stoperrnél, amit ugyanúgy mindig a felhasználónak kell ki-be kapcsolgatnia, vagy nem mér elég részletesen. A Timing 2 mindkét szempontból hiánypótló. Egyrészt egy kis kezdeti kalibrálás után teljesen automatikus, másrészt, mint említettem, rettenet alapos.

Nehéz is lenne minden apró beállítási és mérési lehetőségbe belemenni úgyhogy csak nagy vonalakban a működésről pár szó. Indítás után az rögvest beépül a menüsávba és a háttérből elkezd minden tevékenységet rögzíteni. Tapasztalatom szerint a használatba vétel után érdemes pár napot békén hagyni, hogy kellő mennyiségű adat gyűljön össze.

Ezután ha megnyitjuk az appot, akkor az Overview fülön rögtön egy tucat statisztikával és diagrammal találjuk szembe magunkat. Látjuk, hogy a kiválasztott időszakban összesen mennyit ültünk a gép előtt, hogy melyek voltak a legaktívabb napok, mennyire voltunk produktívak, melyik órában végeztük a legtöbb hasznos munkát, milyen típusú tevékenységekkel ütöttük el az időt, milyen appokat mennyit használtunk. Egyszóval tényleg mindent.

Ha mindezt kevésnek éreznénk, a Review és a Details fülön még több részletet bogarászhatunk ki. Megnézhetjük, hogy melyik weboldalon hány percet töltöttünk; láthatjuk, hogy mennyit néztünk sorozatot; de még azt is, hogy egy adott programon belül melyik részfeladattal mennyit szöszöltünk. Pontosan látom például, hogy az egyik emaillel, amit írtam 1 perc 49 másodpercet töltöttem el. Tényleg egy álom a statisztikák rajongóinak.

Ha pontos eredményeket akarunk hosszútávon, akkor azért tényleg érdemes egy kis időt a kalibrálással eltölteni. Hiába működnek nagyon okosan az algoritmusok, értelemszerűen azért nem minden alkalmazással tud mit kezdeni, a Timing 2 sem. Szerencsére viszont egy mozdulattal megadhatunk akár egészen komplex szabályokat, onnantól kezdve pedig mindent úgy fog mérni, ahogy azt kell. Érdemes még eljátszani az egyes tevékenységek produktivitásának a súlyozásával, hiszen így a menüsávban is mindig látható százalékos hatékonyságértékünk is valós eredményeket fog mutatni.

Szó se róla, az elején kicsit szokni kell a Timing 2 kezelőfelületét, hiszen annyi beállítási lehetőség és diagram ugrik egyből az arcunkba, hogy az avatatlanoknak könnyen el lehet veszni benne, de egy kis megszokás után máris sokkal barátságosabb lesz minden. A kezdeti időszakot pedig nagyon alaposan segítő-útmutatók is segítenek átvészelni, szóval ne tessék megijedni a képernyőképeken látható kavalkádtól.

Miután már megfelelően bekalibráltunk mindent, szabadúszóként nincs más dolgunk, mint összedobni a teljesítésjelentést. Erre a Report fül áll rendelkezésünkre, ahonnan a legkülönfélébb formátumokba exportálhatjuk napi, heti vagy havi munkánkat pár kattintás után. A legújabb frissítés óta pedig már több gép között is szinkronizálhatunk, így akár a munkahelyi és az otthoni gépen végzett feladatokat is könnyedén nyomonkövethetjük.

A Timing 2 29 dollárról indul, de vannak drágább csomagok amelyek még több funkciót kínálnak igény szerint. A vásárlásért cserébe 12 hónapnyi ingyenes frissítés garantált. Noha az ár a tudáshoz mérten teljesen arányos, elsősorban azért inkább azoknak érdemes beruházni rá, akik tényleg freelancerként dolgoznak és szükséges valahogy kiszámlázni az ügyfeleknek a munkaórákat.

Ettől függetlenül persze azoknak is jó szívvel tudjuk ajánlani, akik csak kíváncsiak, hogy mivel mennyi időt töltenek el a gép előtt ülve, egészen meglepő eredmények tudnak születni. Elég kétségbeejtő például, hogy egy átlagos hétvégi napon simán képes vagyok 5-6 órát úgy eljútúbozgatni, hogy észre se veszem…

Letöltés a honlapról, természetesen ingyenes kipróbálásra is van lehetőség.

iPhone XR akár 0 Ft önrésszel és 0% THM-mel

Ezt már olvastad?

A Sirinek ez is az egyik baja, hogy mindenki a célközönség. Valószínűleg hatékonyabb lenne, ha először jól működő modulokat hoznának létre egy-egy funkcióra szabva.

Miért nem ismeri anyanyelvünket az Apple virtuális asszisztense? - Klikk ide!