imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Adná az éjkék szín?

Kék színben érkezhet az iPhone 12 Pro

Tisztán a lényeg – B&O PLAY Beoplay H4 teszt


Elég magas fordulatszámra váltott a B&O PLAY, már ami az új termékeket illeti: mostanra szinte minden hónapban bemutatnak valamit, legyen szó például a Beoplay A2 Active-ról, vagy akár a legfrissebb hangrendszerükről, a Beoplay M5-ről. Fejhallgatót viszont elég régen teszteltünk (lassan két éve a Beoplay H8-at), úgyhogy épp itt volt az ideje, hogy ezen a fronton is villantsanak valamit a dánok.

Érdekes végignézni, hogy honnan indult a B&O PLAY. A márkát eredetileg azért hívta életre a nagy múltú Bang & Olufsen, hogy – a kedvezőbb árfekvésnek köszönhetően – szélesebb körbe is eljuttassa az általuk képviselt kiemelkedő minőséget és formavilágot. Aztán az évek során a divat is egyre fontosabb szerepet kapott a termékek tervezése során, mára pedig a minőség mellett talán ez lett az egyik védjegye a B&O PLAY-nek. Az eleinte elég szűk termékkínálat igencsak felduzzadt (és még nincs vége!): mindent összeadva jelenleg 9 hangszóró, 7 fejhallgató és 5 fülhallgató képviseli a márkát.

A múlt héten bemutatott Beoplay H4 tulajdonképpen a cég belépő szintű vezeték nélküli over-ear kialakítású (vagyis teljes fület elfedő) fejhallgatója lett. Az utóbbi időben elég sok Bluetooth-os modellt mutatott be a B&O PLAY, ami nem is meglepő, egyre inkább ebbe az irányba mozdul az egész iparág, és persze ne feledkezzünk el róla, hogy az iPhone 7-ben (és várhatóan a jövő iPhone-jaiban) nincs jack-csatlakozó. A H4 abból a szempontból is érdekes, hogy szakít az utóbbi időben egy kaptafának mondható dizájnnal, amit a  H6, a H7, a H8 és az új H9 is képvisel. Persze nem mintha ezek csúnyák lennének, sőt, de azért jó egy kis változatosságot látni.

Beoplay H4

Külcsín

Kezdjük is akkor szokás szerint a külsőségekkel. A Beoplay H4 az A2 Active-hoz hasonló szuper jól kinéző dobozban érkezik, bár ez a dizájn talán egy kicsit jobban illik a múltkor bemutatott hangszóró „szélesvásznú” dobozához. Kinyitás után egy puha betétben pihen a fejhallgatónk, alatta pedig a tartozékokat találjuk. Ez utóbbiakból ebben az esetben nincs túl sok. Mivel a legolcsóbb modellről beszélünk, valószínűleg tudatosan spórolt ezeken a B&O PLAY – ez azt jelenti, hogy mindössze egy jack-kábelt és egy rövidke töltőkábelt mellékeltek a fejhallgató mellé, nincs például még egy puha hordtok sem, ami azért fájó pont. Ha már itt tartunk, a töltőkábel sem nyerte el maradéktalanul a tetszésemet: nagyon rövidke, kb. 30 cm hosszú, és mivel egy sima USB-A – Micro-USB kábelről beszélünk, ezzel a hosszal fali töltőbe nem sok értelme van bedugni, de még egy laptop mellett is kényelmetlen lehet. Szerencsére, pont a szabványossága miatt igazából könnyen helyettesíthetjük egy hosszabbal.

És akkor itt a végére is értem a negatívumoknak, ugyanis maga a Beoplay H4 gyönyörű. Jó, persze ízlések és pofonok, ahogyan a mondás tartja, de szerintem elképesztően szépre sikerült ez az új formavilág. A végletekig leegyszerűsített dizájnról van szó, az eszköz hangulatát a kerek fülpárnák szürkesége, valamint az ezeken található rézszínű alumíniumbetétek uralják. Egyszerre modern és letisztult, valamint retro és hagyományőrző. Ugyanaz a Jakob Wagner tervezte egyébként, aki az egész H-sorozatot, szóval most sem nem bízták a véletlenre a dolgot a dánok. Egyelőre egyféle, szürke („charcoal grey”) színben érhető el, viszont a kismadarak azt csicseregték, hogy a B&O PLAY szokásához híven várhatóak további, szezonális színek is – köztük egy elég vagánnyal, szóval ha valaki az extrémebb összeállításokat kedveli, akkor érdemes figyelnie.

Beoplay H4

Ugyan a B&O PLAY szempontjából belépő szintről van szó, az anyagok azért továbbra is a prémium kategóriát képviselik. A fejpánt rugalmas acélból készült, belül szövet, kívül bőr borítással, míg a fülpárnákat a cég többi fejhallgatójától megszokott puha báránybőr borítja. Magunk a hangszórók egy műanyag házban kaptak helyet, azonban itt sem a gagyi, hanem sokkal inkább a kellemes tapintású műanyagra kell gondolni. A megváltozott kialakításnak köszönhetően a vezetékek nem a pántban futnak (vagyis nem végig), ahol „kilógnak” ott strapabíró szövet borítást kaptak. A füles rész 90°-ban elfordul, vagyis táskában hordozáshoz vagy nyakba akasztáshoz kényelmesen „ellaposíthatjuk”. A jobboldalon találjuk a különböző csatlakozókat és gombokat. Maga a fejhallgató 195 x 220 x 50 milliméter, tömege 235 gramm, vagyis a könnyebbek közé tartozik.

Belbecs

A Beoplay H4 tehát elsősorban Bluetooth-on keresztül csatlakozik a készülékeinkhez, abból is a 4.2-es szabványt használja. Ráadásul AAC kodekkel, ami azt jelenti, hogy nem okozhat problémát a hang csúszása a képhez képest például abban az esetben, ha az Apple TV-nkkel használjuk (nehogy a zombihörgésre felébredjen éjjel a barátnőnk a másik szobában). A gyártó 10 méteres hatótávolságot ír, ami kicsit kevésnek tűnik a szokásosan beígért 30 méter helyett, de nem valószínű, hogy fejhallgatóval ennél messzebb eltávolodnánk a készülékünktől – nekem használat közben sosem szakadt meg a kapcsolat, most kipróbáltam, az irodában hagytam a telefonom, és nagyjából az épület bejáratáig jutottam amikor elkezdett kimaradozni a hang, ami légvonalban kb. 15 méter, falakkal tarkítva. Egyszerre nyolc eszközt tud megjegyezni, és ezekre automatikusan visszakapcsolódik.

Beoplay H4

A hangok megszólaltatásáért egy-egy 40 mm-es hangsugárzó gondoskodik. Mivel vezeték nélküli fejhallgatóról van szó, kell bele egy akkumulátor is. Ez ebben az esetben egy 600 mAh-s beépített egység, vagyis nem cserélhető, mint a B&O PLAY többi Bluetooth-fejhallgatójánál. A gyártó szerint 19 óra lejátszási idővel gazdálkodhatunk, és az aksi 2,5 óra alatt tölt fel 100%-ra. Én egyszer töltöttem, amikor kivettem a dobozból, azóta kb. napi 1-1,5 órát használtam, most 70%-on van hat nap után, így az érték reálisnak tűnik. Akkor sincs katasztrófa, ha hirtelen a legrosszabb pillanatban lemerülne a Beoplay H4: a dobozban található egyszerű jack-jack kábellel hagyományos módon is összeköthetjük az erre alkalmas eszközökkel.

A kábelen azonban se mikrofont, se gombokat nem találunk, mivel ezek magán a fejhallgatón kaptak helyet (hiszen az vezeték nélkül is működik). A B&O PLAY drágább modelljeitől eltérően ez viszont nem egy érintőfelület, hanem valóban hagyományos gombocskákról van szó a jobboldalon. Erre azt vágtam volna rá elsőre, hogy jobb megoldás, mert a H8-nál például sokat szenvedtem az érintéses vezérléssel, viszont a H4-gyel egy időben a H9-et is kipróbáltam (teszt hamarosan!), ahol minden gyerekbetegségét megoldották a technológiának, szóval nehéz a döntés. Kicsit féltem, hogy az apró gombokkal nehéz lesz a hangerőszabályzás vagy a számléptetés, de szerencsére tökéletesen kézre esnek. Sajnos van viszont egy szoftveresnek tűnő hiba: számléptetésnél (dupla nyomás a középső gombra) megállítja a lejátszást, majd egy harmadik nyomásra indítja újra. Annyira nagyon nem idegesítő, de nyilván nem így kéne működnie – remélhetőleg hamarosan érkezik a szoftverfrissítés. Szintén itt említeném meg, hogy mivel nincs dedikált ki-bekapcsoló gomb/csúszka, ezért ha ki akarjuk kapcsolni a play/pause gomb hosszú nyomva tartásával, először a Sirit indítjuk el.

Beoplay H4

Hangzás

Elérkeztünk a legfontosabb ponthoz. A B&O PLAY az „unfiltered” szócskát használja a marketinganyagokban, amivel arra utalnak, hogy itt bizony mindenféle mágiától és túlzásoktól mentes, tiszta hangzásra kell számítanunk – ami az én ízlésemhez nagyon közel áll. Erre a hangzásvilágra a „Bang & Olufsen Signature Sound” kifejezést vezették be a dánok, vagyis itt azt állítják, hogy a nagy testvérrel fog vetekedni a hangminőség. Hozzá kell tennem, hogy ha fejhallgatóról van szó, én a Beoplay H6 mellett tettem le a voksomat néhány éve, és imádom a hangját, azóta sem találkoztam mással, ami jobban tetszett volna.

Nos, továbbra is jobban tetszik a H6, viszont a H4 is nagyon-nagyon jól szól. Tudom, hogy ha még egyszer leírom, hogy nekem egy kicsit sok a mély, akkor előbb-utóbb valaki beleállít egy B&W Nautilus tweetert a fejembe, de ez volt az érzésem. Viszont, akárcsak oly sok másik Beoplay-eszköz esetében, itt is tág határok között szabhatjuk testre a hangzást a Beoplay appban található ToneTouch segítségével. Valóban nagyon kiegyensúlyozott, tiszta hangzásvilágot tudunk előcsalogatni belőle, a közepek nem vesznek el, a magasak tisztán és szépen szólnak – ésszerű kereteken belül, mert csutkára tekerve a hangerőt, azért észrevehetünk némi torzítást.

Beoplay H4

Kivételesen viszonylag sokat beszéltem is vele (Skype- illetve hagyományos telefonhívások), eddig még senki nem panaszkodott a hangomra, ami azt jelenti, hogy a mikrofont is sikerült jól eltalálni, és én sem vettem észre bármilyen problémát a beszédhang tekintetében. Nagyon kényelmes is a kicsi tömegének köszönhetően, hosszabb séták alkalmával, vagy akár filmnézés közben sem válik zavaróvá az, hogy a fejünkön van. Érdekes módon mintha kicsit jobban lehetne hallani benne a külvilág zaját mint mondjuk a H9 esetében (és nem az aktív zajszűrés hiányára gondolok), pedig a fülpárnák koppra ugyanakkorák a két modellen.

Végítélet

Pont nemrég kezdtem el gondolkozni azon, hogy a H6 mellé beszerezzek egy vezeték nélküli fejhallgatót. Egyrészt néha az Apple TV-hez is használnám (most a Beoplay H5 van befogva erre a feladatra), másrészt hamarosan jön a jó idő, amikor is minden nap gyalog járok munkába, amihez fejhallgatót szeretek használni – az iPhone 7 jack-hiánya pedig ösztönözne arra, hogy átlépjek a vezeték nélküli világba, főleg, hogy három napot most is gyalog jöttem be a H4-gyel, és nagyon megtetszett a vezeték nélküliség kényelme.

Beoplay H4

A Beoplay H4 formatervébe azonnal beleszerettem amikor megláttam, a H6 is tetszik, de ez valami zseniálisan szépre sikerült. A hangját is nagyon szeretem, és noha nem szól annyira jól, mint mondjuk a H9 vagy akár a H6, ár-érték arányban egyértelműen veri ezeket. Elsőre (és másodikra) kicsit sokallottam a 90 ezer Ft-os árat, de ha belegondolok, hogy mit lehet ennyiért kapni most a piacon (nem ennyire jól szóló, de leginkább ronda füleseket), akkor már nem is tűnik olyan rossz vételnek. Ha a dizájnt nézzük, akkor instant get, ha az árat is, akkor azért meg kell fontolni a dolgot – viszont ha rászánja magát valaki, akkor nem fogja megbánni. Igazán szerethető fejhallgatót hozott össze a B&O PLAY.

Ezt már olvastad?

A Sirinek ez is az egyik baja, hogy mindenki a célközönség. Valószínűleg hatékonyabb lenne, ha először jól működő modulokat hoznának létre egy-egy funkcióra szabva.

Miért nem ismeri anyanyelvünket az Apple virtuális asszisztense? - Klikk ide!