imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Itt az új MacBook Pro 16" 2019

Mi pedig leteszteltük

Ez a cikk több mint egy éve nem frissült. Kérjük, vedd figyelembe, hogy ennek tükrében a tartalom mára már idejétmúlt lehet.

Titkos menü az Instagram-féle Hyperlapse-ben


Még augusztus végén jelent meg az Instagram Hyperlapse nevű alkalmazása – mi is hírt adtunk róla –, amivel time lapse videókat készíthetünk, ráadásul úgy, hogy közben például a sétálásból eredő rázkódásokat (nagyjából) kiszűri az alkalmazás ügyes stabilizációs algoritmusa. Egyetlen szépséghibája volt, hogy csak 720p felbontásban rögzíthettünk videókat. Eddig.

Egy német YouTube-felhasználó ugyanis felfedezett egy rejtett menüt az alkalmazásban, amit úgy lehet előcsalni, ha négy ujjal koppintunk négyszer a kijelzőn. Ekkor átfordul a kép, és előbújnak a rejtett beállítások:

Amint látszik, nem olyan egyszerű előhozni a menüt, van, hogy kétszer-háromszor is próbálkozni kell, mire sikerül. Ahogy megfigyeltem, talán akkor egyszerűbb dolgunk van, ha kicsit távolabb vannak egymástól az ujjaink. Ha sikerrel jártunk, akkor több különböző beállítás közül választhatunk. Egyértelműen látszik, hogy ezek nagy része az Instagram fejlesztői számára készült, valószínűleg ezért is hívják „Labs”-nek a menüpontot.

Az első opcióval 1080p minőségűre állíthatjuk a felvételt, vagyis ennek köszönhetően már Full-HD Hyperlapse-eket is készíthetünk. A figyelmeztetés szerint ilyenkor a visszajátszás akadozhat, valóban, néha meg-megtorpan egy pillanatra a videónk előnézete. A következő beállítással 30 és 24 fps között állíthatjuk a kész videó sebességét, ez akkor lehet hasznos, ha mondjuk egy másik videóba akarjuk bevágni a Hyperlapse-szel készített felvételünket, és annak nem 30 fps a sebessége.

Hyperlapse Labs

A Background Save+Library menüponttal automatikusan a telefonunk fotói közé menthetjük a nyers, stabilizálatlan videót, aminek mezei felhasználók szempontjából sok értelmét én nem látom. A Calibration Mode a neve alapján valamit kalibrál, de hogy mit, az számomra rejtély maradt, a Hyperlapse EXTREME viszont érdekes funkció. Ezzel a gyári legfeljebb 12x-es sebesség helyett akár 40x-es sebességig gyorsíthatjuk a videókat, aminek hosszabb felvételek esetében lehet értelme.

A többi beállítás lényegére én nem jöttem rá, persze ez érthető, hiszen nem vagyok az Instagram fejlesztője. A listából igazából a 1080p rögzítést és a Hyperlapse EXTREME módot van értelme próbálgatni, bár ahogy néztem, hiába állítjuk 1080p-re a felbontást, így sem kapunk tűéles videókat, sajnos a Hyperlapse-re jellemző kicsit butított minőség így is tetten érhető. Persze a Hyperlapse lényege, hogy mondjuk Instagramon osszunk meg vele videókat, ahol igazából nem feltűnő a kisebb felbontás.

A titkos menü a legújabb, 1.1.1-es, október 9-én verzióban is elérhető, persze elképzelhető, hogy egy későbbi verzióban a „lebukás” után jobban elrejtik majd a fejlesztők. Ha még nem töltötted le a Hyperlapse-et, de adnál neki egy próbát, akkor ezen a linken juthatsz hozzá ingyenesen:

Hyperlapse letöltése az App Store-ból (univerzális, ingyenes)

A tesztünket pedig itt tudod megnézni.

Forrás: TUAW.

Apple Watch sosem látott árakon!

Ezt már olvastad?

A Sirinek ez is az egyik baja, hogy mindenki a célközönség. Valószínűleg hatékonyabb lenne, ha először jól működő modulokat hoznának létre egy-egy funkcióra szabva.

Miért nem ismeri anyanyelvünket az Apple virtuális asszisztense? - Klikk ide!