imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Érkezik az új iPad Pro

Magic Keyboarddal és minden földi jóval!

Ez a cikk több mint egy éve nem frissült. Kérjük, vedd figyelembe, hogy ennek tükrében a tartalom mára már idejétmúlt lehet.

Titkosítással erősít a WhatsApp


Egyre inkább úgy tűnik, hogy az Apple és FBI csatája csupán az első fejezete volt a hatóságok és a szoftvercégek közötti háborúnak, mely a titkosításért, illetve az ellen zajlik. A Facebook ezzel kapcsolatban bejelentette, hogy mostantól a WhatsApp-beszélgetések is titkosítva vannak.

Jelenleg a világ legnépszerűbb csevegőprogramja a WhatsApp, melyet 2014 februárjában vásárolt fel 19 milliárd dollárért a Facebook: az indulása óta eltelt hat évben összesen egymilliárd felhasználóra tettek szert. Ez persze nem feltétlenül jelenti azt, hogy a legjobb is lett volna, az  Electronic Frontier Foundation (EFF) „Secure Messaging Scorecard” listáján – melyen biztonság szempontjából értékelik az appokat – például korábban csak 2 pontot kapott a maximális  7-ből.

Ennek azonban vége, ugyanis a tegnapi nap folyamán bejelentették, hogy a WhatsApp is átáll az úgynevezett „end-to-end” titkosításra, vagyis az üzeneteinket a szolgáltatók és az alkalmazásfejlesztők sem láthatják, a kommunikáció az elejétől a végéig teljes mértékben titkosítva van. Ez ráadásul alapértelmezettként automatikusan bekapcsolásra került, vagyis nekünk semmit nem kell tennünk, mostantól titkosított csatornán küldhetünk szöveges üzeneteket, vagy telefonálhatunk az ismerőseinkkel a WhatsApp rendszerében. A WhatsApp alapítója, Jan Koum így írt az okokról egy blogbejegyzésben:

Az emberek privát kommunikációjának védelme az egyik alapelvünk a WhatsAppnál, számomra pedig személyes jelentőséggel is bír. A Szovjetunióban nőttem fel a kommunista uralom alatt, és a családom Egyesült Államokba való költözésének egyik oka az volt, hogy a hazámban az emberek nem beszélhettek szabadon.

WhatsApp

Az újítás minden platformon elérhető a WhatsApp legújabb verziójában. A lépést valószínűleg nem fogja különösebben értékelni az Egyesült Államok kormánya, illetve a különböző titkosszolgálatok, hiszen a korábbi helyzettől eltérően a változás azt jelenti, hogy nem képesek lehallgatni az appon keresztül zajló kommunikációt. A titkosítási algoritmusért egyébként az a Open Whisper Systems felelős, akik Edward Snowden kedvenc csevegőappját, a Signalt fejlesztették.

A titkosítás bevezetésével a WhatsApp jócskán javított az EFF-től kapott pontszámán is, a maximális 7-ből most már 6-ot kapott (új link), az egyetlen levonás azért járt, mert a kód nem nyílt. Ezzel még az iMessage-et is sikerült megelőzni, az Apple üzenetküldő alkalmazása ugyanis ugyanezen indok mellett azért is elesett egy ponttól, mert nem győződhetünk meg egyértelműen a beszélgetőpartnerünk kilétéről.

• WhatsApp letöltése az App Store-ból (iPhone, ingyenes)

Forrás és borítókép: 9to5Mac.

Ezt már olvastad?

A Sirinek ez is az egyik baja, hogy mindenki a célközönség. Valószínűleg hatékonyabb lenne, ha először jól működő modulokat hoznának létre egy-egy funkcióra szabva.

Miért nem ismeri anyanyelvünket az Apple virtuális asszisztense? - Klikk ide!