imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Kezünkben az iPhone XS és iPhone XS Max!

Nézd meg és olvasd el első benyomásainkat!

Titkosított lemezkép létrehozása Macen


Legyen szó bármilyen eszközről vagy operációs rendszerről: a személyes adatok védelme elengedhetetlen. Ezzel mindenki egyetért, és szerencsére a többség már minimum egy jelszóval védi a notebookját vagy a telefonját. De mi a teendő akkor, ha még ennél is jobban elszeretnénk rejteni bizonyos fájlokat a kíváncsi szemek elől? Hozzunk létre egy titkosított lemezképet Macen!

Szerencsére nem bonyolult a procedúra, még ha a titkosítás szó némi szakértelmet parancsoló fogalomnak tűnik. Minden Macintosh előtelepített kelléke a Lemezkezelő, aminek a segítségével létre tudunk hozni lemezképeket, akár titkosítva is.

  1. Indítsuk el a programot
  2. A Fájl menüpontban válasszuk az Új lemezkép > Üres kép lehetőséget
  3. Nevezzük el a fájlt, adjuk hozzá a szükséges címkéket és adjuk meg hova szeretnénk menteni
  4. Adjuk meg a lemezkép nevét (ezt csak a megnyitás után fogjuk látni)
  5. Jelöljünk ki valamekkora tárterületet (jelen esetben PDF fájlokat szeretnék a lemezképen tárolni, ezért nincs szükségem túlságosan nagy területre)
  6. A felugró ablakban válasszunk ki egy formátumot (macOS Sierra vagy korábbi rendszervezió esetén Mac OS kibővített, macOS High Sierra esetén APFS)
  7. Válasszuk ki a titkosítás típusát és adjunk meg egy jelszót
  8. A továbbiakban használhatjuk az alapértelmezett beállításokat, nyomjunk a Mentés gombra

Miután elkészült a lemezkép, keressük meg a mentés helyét a Finderben és másoljuk bele a titkosítani kívánt fájlokat. Ezután már csak annyi a dolgunk, hogy a felmásolt dokumentumokat kitöröljük az eredeti helyükről. Ennél eggyel egyszerűbb megoldás, ha bemásoljuk a ezeket doksikat egy mappába és abból készítünk titkosított lemezképet.

A fenti leírás csupán annyiban módosul, hogy az Üres kép opció helyett a Lemezkép mappábólt kell kiválasztani az első pontban. A továbbiakban hasonló beállítási lehetőségekkel fogunk találkozni.

Kifutó MacBook Pro modellek

Ezt már olvastad?

A Sirinek ez is az egyik baja, hogy mindenki a célközönség. Valószínűleg hatékonyabb lenne, ha először jól működő modulokat hoznának létre egy-egy funkcióra szabva.

Miért nem ismeri anyanyelvünket az Apple virtuális asszisztense? - Klikk ide!