imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Érkezik az új iPad Pro

Magic Keyboarddal és minden földi jóval!

Ez a cikk több mint egy éve nem frissült. Kérjük, vedd figyelembe, hogy ennek tükrében a tartalom mára már idejétmúlt lehet.

Titkosított lemezkép létrehozása Macen


Legyen szó bármilyen eszközről vagy operációs rendszerről: a személyes adatok védelme elengedhetetlen. Ezzel mindenki egyetért, és szerencsére a többség már minimum egy jelszóval védi a notebookját vagy a telefonját. De mi a teendő akkor, ha még ennél is jobban elszeretnénk rejteni bizonyos fájlokat a kíváncsi szemek elől? Hozzunk létre egy titkosított lemezképet Macen!

Szerencsére nem bonyolult a procedúra, még ha a titkosítás szó némi szakértelmet parancsoló fogalomnak tűnik. Minden Macintosh előtelepített kelléke a Lemezkezelő, aminek a segítségével létre tudunk hozni lemezképeket, akár titkosítva is.

  1. Indítsuk el a programot
  2. A Fájl menüpontban válasszuk az Új lemezkép > Üres kép lehetőséget
  3. Nevezzük el a fájlt, adjuk hozzá a szükséges címkéket és adjuk meg hova szeretnénk menteni
  4. Adjuk meg a lemezkép nevét (ezt csak a megnyitás után fogjuk látni)
  5. Jelöljünk ki valamekkora tárterületet (jelen esetben PDF fájlokat szeretnék a lemezképen tárolni, ezért nincs szükségem túlságosan nagy területre)
  6. A felugró ablakban válasszunk ki egy formátumot (macOS Sierra vagy korábbi rendszervezió esetén Mac OS kibővített, macOS High Sierra esetén APFS)
  7. Válasszuk ki a titkosítás típusát és adjunk meg egy jelszót
  8. A továbbiakban használhatjuk az alapértelmezett beállításokat, nyomjunk a Mentés gombra

Miután elkészült a lemezkép, keressük meg a mentés helyét a Finderben és másoljuk bele a titkosítani kívánt fájlokat. Ezután már csak annyi a dolgunk, hogy a felmásolt dokumentumokat kitöröljük az eredeti helyükről. Ennél eggyel egyszerűbb megoldás, ha bemásoljuk a ezeket doksikat egy mappába és abból készítünk titkosított lemezképet.

A fenti leírás csupán annyiban módosul, hogy az Üres kép opció helyett a Lemezkép mappábólt kell kiválasztani az első pontban. A továbbiakban hasonló beállítási lehetőségekkel fogunk találkozni.

Ezt már olvastad?

A Sirinek ez is az egyik baja, hogy mindenki a célközönség. Valószínűleg hatékonyabb lenne, ha először jól működő modulokat hoznának létre egy-egy funkcióra szabva.

Miért nem ismeri anyanyelvünket az Apple virtuális asszisztense? - Klikk ide!