imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Gyorsan merül az iPhone-od?

Azonnal frissíts iOS 13.1.1-re!

Ez a cikk több mint egy éve nem frissült. Kérjük, vedd figyelembe, hogy ennek tükrében a tartalom mára már idejétmúlt lehet.

Titkosított üzenetküldést tesztel a Facebook a Messengerben


Lassan az összes népszerűbb csevegőprogramba beépítik a fejlesztők az úgynevezett end-to-end titkosítást, vagyis azt a megoldást, hogy még a szoftver fejlesztője se tudja visszafejteni, miről is volt szó két (vagy több) felhasználó között. Hamarosan a Messenger is beáll a sorba.

Korábban is lehetett már hallani arról, hogy a Facebook kacérkodik a Messenger titkosításával, most azonban egészen konkrétan bejelentette a cég, hogy elkezdték tesztelni a Secret Conversations (kb. „titkos párbeszédek”) névre keresztelt új funkciót. Van azonban pár csavar a többi hasonló szolgáltatáshoz képest.

Először is, alapértelmezésben nem lesz minden beszélgetés titkosított, csak abban az esetben, ha ezt egy külön menüpontban bekapcsoljuk, és akkor is egyszerre csak egy beszélgetőpartnerrel működik. Nem küldhetünk továbbá GIF-eket, illetve színes-szagos matricákat, és az egyes országban elérhető fizetésről is le kell mondanunk. Viszont egészen tág keretek között beállíthatjuk azt, hogy az egyes üzeneteket mennyi ideig lehessen visszaolvasni, ezután automatikusan megsemmisülnek. A technológiai hátteret az Open Whisper Systems által fejlesztett Signal Protocol biztosítja.

Facebook Messenger Secret Conversations

További korlátozás, hogy egy adott eszközön megkezdett titkos párbeszéd csak ugyanazon az eszközön látható és folytatható – a Facebook szerint ez azért van, mert nem lehet megoldani, hogy egyszerre több készüléket is bevonjanak egy ilyen titkosított csevegésbe. A kifogás érdekes, főleg annak tükrében, hogy számos, egyszerre több eszközről használható end-to-end titkosítással rendelkező csevegőapp létezik, ilyen például az iMessage is. A funkció egyelőre csak néhány felhasználó számára érhető el, a Facebook szokás szerint fokozatosan vezeti majd be mindenki számára:

A titkos párbeszédek jelenleg egy korlátozott teszt keretein belül érhetők el, a funkciót szélesebb közönség számára idén nyáron mutatjuk be. A teszt során visszajelzéseket gyűjtünk majd a működésről, mérjük a teljesítményt, és egy olyan eszközt is bemutatunk, ahol jelezhetitek felénk a kifogásolható tartalmakat. Nagyon sok munkát fektettünk ezen funkció megtervezésébe és megvalósításába, és nagyon hálásak vagyunk a biztonsági szakértőknek a hasznos visszajelzéseikért.

A Messenger az utóbbi időben egyébként elég sok, bizonyos szempontból kevésbé lényeges újdonságot kapott: átalakult az alkalmazás kezdőlapja, illetve a Facebook 1500 saját gyártású emojival árasztotta el az appot. Sőt, az Európa-bajnokság alkalmából még egy rejtett focis játékkal is játszhatunk az ismerőseinkkel.

Forrás: Facebook via 9to5Mac.

Apple Watch sosem látott árakon!

Ezt már olvastad?

A Sirinek ez is az egyik baja, hogy mindenki a célközönség. Valószínűleg hatékonyabb lenne, ha először jól működő modulokat hoznának létre egy-egy funkcióra szabva.

Miért nem ismeri anyanyelvünket az Apple virtuális asszisztense? - Klikk ide!