imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Nyerj AirPods Prót az iSTYLE-tól

Iratkozz fel a hírlevélre!

Ez a cikk több mint egy éve nem frissült. Kérjük, vedd figyelembe, hogy ennek tükrében a tartalom mára már idejétmúlt lehet.

Titkosszolgálatok emberei vadásszák a szivárogtatókat az Apple-nél


Úgy tűnik, az Apple-nél betelt a pohár. Elegük van abból, hogy minden új termékük idő előtt kiszivárog, így egyrészt titoktartásra oktatják az alkalmazottakat, másrészt volt FBI, NSA, Secret Service szakemberekkel vadásszák le a pletykák forrásait.

Az biztos, hogy még van hova fejlődni. A titoktartásról és a szivárgások megfékezéséről szóló szupertitkos megbeszélés részleteiről ugyanis egy 60 perces kiszivárgott hangfelvételnek köszönhetően tud a sajtó, ami azért elég ironikus, lássuk be. De ez a helyzet is jól példázza, hogy a probléma valós.

Tim Cook sziluett

A szivárgások egyrészt rosszak a meglepetésre vágyó felhasználóknak, akik szeretnék átérezni az izgatottság bizsergető érzését a Keynote-on. Ez azért elég nehéz úgy, hogy legalább fél évre előre szinte mindent lehet már tudni az új iPhone-okról, de még az olyan, korábban ismeretlen termékekről is, mint a HomePod. Másrészt meg persze nagyon rossz az Apple-nek is: ki fog venni iPhone X-et márciusban, ha tudja, hogy fél év múlva jön a sokkal okosabb iPhone X+1. Maga Tim Cook is panaszkodott már erről egy interjúban:

Még nem mélyedtem el a témában különösebben, nem volt időm tanulmányozni. Általánosságban azt tudom mondani, hogy azt látjuk, egy kicsit stagnálnak az iPhone-eladások, ami szerintünk a szokásosnál korábban érkező és sokkal gyakoribb jövőbeni iPhone pletykáknak köszönhető. Tisztán látszik, hogy mi miatt történik mindez, és hogy ezek a pletykák állhatnak az adatok mögött.

Ennek a tendenciának akar most megálljt parancsolni az Apple. A cég biztonsági osztályának vezetői egy „Stopping Leakers – Keeping Confidential at Apple” című előadást tartottak (ami feltehetően egy sorozat lesz majd) több mint 100 dolgozónak. Meglepő, de az előadáson azt mondták a szakemberek, hogy már nem a külföldi (kínai) beszállítók jelentik a legnagyobb gondot. Annyira sikerült szigorítaniuk a szabályokon, hogy 2016-ban már a legtöbb pletyka az Apple amerikai kampuszaiból robbant ki.

A pletykafészek.

Ezzel kapcsolatban Greg Joswiak alelnök elég keményen fogalmazott:

Ez a téma nagyon fontos lett Tim számára. Ami azt illeti, igazából minden alkalmazott számára annak kéne lennie. Nem tűrhetjük tovább a szivárogtatókat. A lelkem mélyén hiszek benne, hogy ha okos, intelligens embereket veszünk fel, akkor elgondolkodnak a dolgon, megértik a helyzetet és végül helyesen fognak cselekedni. Magyarul befogják a szájukat.

Azonban nem csak a határozott szavakkal próbáltak hatni az alkalmazottakra, hanem az érzelmekkel is. A prezentáció során több videót is lejátszottak. Ezek egy részében alkalmazottak beszéltek róla, hogy mennyire rosszul érzik magukat, ha kiszivárgott fejlesztésekről olvasnak, vagy épp arról, hogy a szivárogtatók az egész csapatot elárulták. Az egyik videón Tim Cook egyik korábbi prezentációját játszották be, ahol elhangzott a híres „one more thing” mondat is. Majd megállították a videót és Jenny Hubbert vette át a szót:

Mind hallottátok, amikor Tim azt mondta: „még egy dolog”. De vajon mi lehet ez a még egy dolog? Meglepetés és öröm. Meglepetés és öröm, amikor olyan terméket jelentünk be, ami nem szivárgott még ki korábban. Hihetetlenül hatásos, a legpozitívabb értelemben. Ez benne van a DNS-ünkben. Ez a védjegyünk. Amikor kiszivárognak a részletek, az még hatásosabb. Egy mindannyiunkra mért közvetlen csapás.

A biztonsági szakemberek beszéltek arról is, hogy persze a szivárogtatók is emberek, mi több, 99%-ban jó emberek. Egyszerűen csak könnyű kísértésbe esni, ha több havi, esetleg akár évi fizetésed kínálják a feketepiacon egy-egy kicsempészett alkatrészért. Talán az egyik legérdekesebb része az volt az előadásnak, amikor a különböző csempészpraktikákról beszéltek.

A kerítésen átdobálás, és lábujjak közé szorítás még csak a kispálya. Volt, aki lehúzta a WC-n az egyes darabokat, hogy majd később a csatornából kihalássza. Egy hölgy munkatárs több mint 8 000 alkatrészt csempészett ki még régebben, melyeket a melltartójának merevítésébe varrt. 2013-ban olyan súlyos szivárgás történt, hogy az Apple-nek több mint 19 000 iPhone 5c alkatrészt kellett visszavásárolnia a Shenzhenben található Huaqiangbei elektrotechnikai piacról, ami nem mellesleg a legnagyobb a világon, félmillió foglalkoztatottjával és 20 milliárd dolláros forgalmával. Így próbálták elkerülni, hogy eljussanak az alkatrészek a blogokig, de még ez sem volt elég, további 11 000 alkatrészt kellett megvenniük a bemutató után, azonban még a kiszállítás előtt, hasonló okokból.

A Huaqiangbei egyik standja a sokezerből.

De az Apple felvette a kesztyűt. A szigorúbb szabályoknak köszönhetően évről-évre egyre kevesebb a szivárgás. Míg 2014-ben 387 elemet loptak el, addig 2015-ben már csak 57-et, 2016-ra pedig mindössze 4 burkolati elemnek veszett nyoma úgy, hogy közben 65 milliót gyártottak le. Ha ez még nem lenne elég, egy kifejezetten a szivárogtatók levadászásra létrehozott csapat is alakult, nem is akárkikből: az FBI, az NSA, az Amerikai Titkosszolgálat, de még az amerikai hadsereg volt emberei próbálják megtalálni a forrásokat, személyeket, és kezelni az esetleges szivárogtatásokat.

Lehet, hogy az iPhone 8 lesz az utolsó olyan Apple-termék, aminek részleteiről idő előtt értesültünk?

Forrás: The Outline

Ha szereted már a bemutató előtti titkokat, akkor használd ki a lehetőséget, és nézz utána az összes iPhone 8 hírnek, amit ebben a dossziéban gyűjtöttünk össze. Lehet, hogy többé ilyenre nem lesz lehetőséged.

Ezt már olvastad?

A Sirinek ez is az egyik baja, hogy mindenki a célközönség. Valószínűleg hatékonyabb lenne, ha először jól működő modulokat hoznának létre egy-egy funkcióra szabva.

Miért nem ismeri anyanyelvünket az Apple virtuális asszisztense? - Klikk ide!