imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Csendben frissült a MacBook választék

Nagyobb aksi, erősebb proci, True Tone kijelző

Ez a cikk több mint egy éve nem frissült. Kérjük, vedd figyelembe, hogy ennek tükrében a tartalom mára már idejétmúlt lehet.

Tízből hat alkalommal segít az Apple a magyar rendőrségnek


Az Apple vs. FBI ügy erős fényt vetett arra, hogy milyen rossz és ellenséges is lehet a viszony egy cég és a bűnüldöző hatóságok között. Az Apple a vita során végig hangsúlyozta, hogy amennyire lehetett, együttműködtek az FBI-jal, ahogy korábban is együttműködtek más bűnöldöző szervekkel. A most kiadott átláthatósági jelentésből az is kiderül, hogy hány alkalommal fordult a magyar rendőrség az Apple-höz, és ebből hányszor segítettek.

A cupertinói cég a vita során nem titkoltan épített arra a képre, hogy a szabadságjogok védelmezőjeként tüntette fel magát. Ez persze nem azt jelenti, hogy minden együttműködést megtagadnak a hatóságok felé, csak nem hajlandók állandó hozzáférést biztosítani az iOS-eszközökhöz. Tehát ezek az adatmegosztások nem a telefonon tárolt adatokra vonatkoznak, hanem lokációra, vagy iCloudban tárolt adatokra. A 2015. július 1-je és december 31-e közötti időszakra vonatkozó adatokat itt tudjátok megtekinteni. Itt országokra és kérésekre (eszköz és szolgáltatás, mint az iTunes vagy iCloud) lebontva lehet adatokat találni, ill. szerepel még a a nemzetbiztonsági okokra történő hivatkozás. Értelemszerűen erre vonatkozólag pontos adatokat nem adhatnak, csak arányokat. A jelentés alapján 1250 és 1499 közé esik az igénylések száma.

nagyito-transzparencia

Érdekes módon az Apple sokkal nagyobb arányban működik együtt az amerikai (80%), mint az európai-afrikai-közel-keleti régió (52%) országaival. Persze ez sok mindentől függhet, az adatigénylések mikéntjétől és tartalmától, de azért érdekes lenne mögé látni, hogy mi ennek az oka. Az Apple statisztikája alapján a magyar hatóságok 31 alkalommal kértek információt készülékkel kapcsolatban, amiből 18 alkalommal szolgáltatott „bizonyos fokú” információkat az Apple, ami 58%-os együttműködési rátát mutat. Elmondásuk szerint az ebbe a kategóriába tartozó (nemcsak Magyarországon történt) igénylések többsége lopással vagy készülék elvesztésével kapcsolatos. Jó lenne tudni, hogy mi volt az a 13 igénylés, ahol még „bizonyos fokú” adatokat sem szolgáltattak ki a hatóságoknak. Jóval több alkalommal, szám szerint 1051-szer kért iTunes vagy iCloud fiókhoz tartozó adatokat a rendőrség. Az Apple elmondása szerint itt elsősorban a felhasználók nevét és címét adják ki, de ha a hatóságok bizonyítani tudják, és szükséges, akkor iCloudban tárolt adatokat (fotók, e-mailek, biztonsági mentésekből származó adatok, naptári adatok, böngésző könyvjelzői stb.) is megosztanak, de ehhez bírósági végzést is kér az Apple.

Forrás: 9to5Mac

iPhone XS akár 0 Ft önrésszel és 0% THM-mel

Ezt már olvastad?

A Sirinek ez is az egyik baja, hogy mindenki a célközönség. Valószínűleg hatékonyabb lenne, ha először jól működő modulokat hoznának létre egy-egy funkcióra szabva.

Miért nem ismeri anyanyelvünket az Apple virtuális asszisztense? - Klikk ide!