imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Nyerj AirPods Prót az iSTYLE-tól

Iratkozz fel a hírlevélre!

Ez a cikk több mint egy éve nem frissült. Kérjük, vedd figyelembe, hogy ennek tükrében a tartalom mára már idejétmúlt lehet.

Több éves lemaradásban az iPhone? – vélemény


Az Apple sok kritikát kap amiatt, hogy a sikeres eladások ellenére az iPhone jócskán le van maradva konkurens gyártókkal szemben. Vajon tényleg igaz ez? Részletesen kivesézzük az iPhone 7 minden apró szegletét.

Nem túl szerencsés június elején arról beszélni, hogy az Apple jelenlegi zászlóshajója hol helyezkedik el tudásban a jelenlegi csúcsmobilok között, azonban nagyon is időszerű. Egyes vélemények szerint az Apple 2-3 generációs lemaradásban van a többi gyártóhoz képest, az iPhone 7 és iPhone 7 Plus csak a felső középkategóriát súrolják. Lássuk, mi igaz ebből.

Dizájn

Épp a napokban olvastam egy elég hosszas vélemény cikket arról, hogy Jony Ive-nak talán lejárt már az ideje az Apple-nél. Néhányan már eléggé unalmasnak tartják az iPhone-ok kinézetét. Igaz, ami igaz: az iPhone 3 éve követi ugyanazt a formavilágot, persze némileg átalakult a kamera kerete, illetve új színvariánsok kerültek a palettára, de leegyszerűsítve ezt a kérdést, valóban, 2014 óta nem sokban változott az iPhone külseje.

Ja, de! Lekerült az antenna csík, amit nem is értek eleve, hogy került rá, de szerencsére túléltük. Az iPhone 7-en már sokkal elegánsabb helyre kerültek a csíkok, feketében például alig látszik a helye. A dizájn kérdés nem igazán összehasonlítható más telefonokkal, szubjektív véleményem szerint még mindig az Apple csinálja az egyik legszebb telefont. A Galaxy S8 távolról a káva nélküli kijelzőjével is igen szexi, de az első érintések után számomra teljesen elszállt a varázsa.

iPhone 7

Kellene újítani az Apple-nek? Valószínűleg nagyon jól tudják, hogy mit csinálnak, nem csak úgy a levegőbe rajzolgatja az örökifjú Jony a prototípusokat. Nekem például kifejezetten tetszik az iPhone 7 dizájnja, de most már valóban szükség lesz a megújulásra. Új külsővel bármit el lehet adni. Gondoljunk csak az iPhone 5c esetére, amikor az Apple műanyag házba pakolta át az iPhone 5-öt és pár dollárral olcsóbban kezdték árulni. Vitték, mint a cukrot.

Kijelző

Az iPhone 7 legvitatottabb területe, hasonlíthatjuk a tavalyi vagy az idei csúcstelefonokhoz is, számokban mindenképp rosszabbul áll az Apple a konkurenseknél. A kommentek közt állandó vitatéma az, hogy jó vagy nem jó, hogy az Apple nem rak über nagy felbontású kijelzőt az iPhone-ba. Az iPhone 1334 x 750 képpontos felbontással bír, ami 326 ppi-s pixelsűrűséget eredményez, az iPhone 7 Plus pedig 1920 x 1080-as kijelzőt kapott, ez 5,5”-os kijelzőn 401 ppi. Mind a kettő eléri a retina felbontást, tehát nem látunk pixeleket, egyébként a kijelző IPS paneles és gyönyörű színekkel rendelkezik.

Talán ez a legfontosabb ebben a kérdésben. Hiába vannak QHD képernyővel rendelkező telefonok a piacon, a színek telítettsége és a helyes feketék mind azt eredményezik, hogy kellemes ránézni az iPhone 7-re. Nem érzem azt, hogy szükség lenne a jelenleginél nagyobb felbontásra. Néhol olyanokat olvastam, hogy van, aki “szőrösnek” látja a betűket; nem biztos, hogy ugyanazt a kijelzőt nézzük. Amiben viszont valóban előreléphetne az Apple az nem más, mint az OLED panel használata, hiszen megérett a technológia rá, és idén több mint valószínű, hogy ilyet is láthatunk majd az Apple-től.

Kamera

Régen nem beszélünk már megapixelekről és azt se lehet mondani, hogy az iPhone 7 / Plusnak nagyon kiemelkedő kamerája lenne a többi csúcstelefonhoz képest. Az iPhone 7 Plus telefotó lencséje valóban jó kis újítás, más telefonok ugyanezt szoftveresen próbálják megoldani, több-kevesebb sikerrel. De az is igaz, hogy van még mit csiszolnia az Apple-nek a jelenlegi kétlencsés megoldással egybe kötött portré módon.

A kamera gyors, teszi a dolgát. Először talán az LG készített ahhoz a technológiához hasonlót, mint amit majd talán hamarosan az Apple is alkalmazni fog, egy lézeres térletapogató rendszer valóban jó kis újítása lenne az iPhone-oknak. Az előlapi kamerához szintúgy nem tudunk sokat hozzászólni érdemben, manapság már nem nagy szám jó minőségű front kamerát szerelni még a középkategóriás telefonokba sem.

Idén, ha nagyon villantani akar valamit az Apple ezen a téren, akkor jóformán csak az AR maradt még kiaknázatlan területként. Tim Cook az Apple CEO-ja több ízben ódákat zengett a témáról, mostanában viszont se szó, se beszéd. Zavar lehet az erőben? El nem tudom képzelni, Tim Cook valójában miről beszélt a korábbi interjúkban, hacsak nem egy AR-szemüvegről, de az még jócskán odébb van. Más esetben ezen a területen olyat csinálhatna az Apple, amit még senki más, és amire senki nem gondolt eddig, még mi sem.

iPhone 8 koncepció

Hardver

A melyik telefon a legjobb mizériában az a bájos, hogy számokban akármennyire alulmaradt mindig is az iPhone, amikor a kezünkbe kerül a telefon, akkor mégis egy nagyon gördülékeny érzés fog el minket. Vegyük hozzá, hogy az évek során az Apple az egyik legjobb processzorokat gyártja a piacon, az A10-es chip magonkénti teljesítménye pedig még mindig a legjobb. Az iPhone 7 és iPhone 7 Plus úgy pumpálják ki magukból azt a teljesítményt, amit a konkurens gyártók telefonjai, hogy szimultán mindig csak 2 magot használnak a négyből.

Míg a kisebb modellbe 2 GB RAM került tavaly, addig a Plus már 3 GB-ot kapott. Ennek a különbségnek az üzleti érdekeken kívül semmi értelmét nem látom, alapvetően a 2 GB is bőségesen elegendő mindenre. Nem tudom, hányan választottak csak azért nagyobb iPhone-t, mert abban több RAM van, de az biztos, hogy rafinált az Apple. Persze a Samsung, a Huawei és a többi vezető androidos gyártó is több RAM-ot használ, papíron durvább processzorokat, de e téren egyáltalán nincs lemaradva az Apple. Sőt, a megjelenés után egyből látszott, hogy hiába lett az iPhone 7 még sokkal gyorsabb a 6s-nél, használat közben azt látjuk, hogy az sincs sokkal lemaradva.

Szoftver, platform

Ha valamiben, akkor ebben aztán egyáltalán nincs lemaradásban az Apple, sőt, talán 10 éve az iOS az egyik legnagyobb érv az iPhone mellett. Hiába nem jön be az aktuális dizájn vagy úgy érzi valaki nem elég jó a kijelző, az iOS-nek nincsen párja. Persze a zártság megmaradt, a lehetőségek továbbra is korlátozottabbak, de a rendszer egyszerű és könnyen kezelhető maradt. Visszasírjuk a flat dizájn előtti iOS-t mind kinézetben mind pedig stabilitásban, de tény, hogy a rendszer azóta nagyon okos lett.

A fejlesztők számára az iOS az elsődleges platform, az App Store több, mint két millió alkalmazással rendelkezik most már, és fejlesztők millióinak ad lehetőséget. Az is érdekes tény, hogy az iPhone-osok többet költenek alkalmazásokra, mint az androidosok, de hál’ istennek mára kevés különbség van a Google és az Apple alkalmazásboltjai között. Az iOS jó kis platform, ami további lehetőségeket kínál, például lehet fejleszteni tvOS-re, watchOS-re, illetve iMessage-hez is.

Ökoszisztéma

Bár vannak még idegesítő hibák az Apple-ökoszisztémájában – gondolok itt az AirPlay-re, vagy az Univerzális vágólapra –, összességében nagyon kellemes összhatást ért el az Apple azzal, hogy rendszerbe fogta az összes eszközét, amik kiegészítik egymást. Az iCloud Drive megosztás, a Handoff, a telefonhívások fogadása Macen mind olyan funkciók, amiket más gyártóknál nem adottak, az Apple nagyon jól ráérzett az ebben rejlő lehetőségekre.

Ez persze egyfajta egymásra utaltságot is jelent. Annak, aki a munkája során Macet és iPhone-t is használ, esetleg a munkatársak is ilyen környezetben dolgoznak, nagyon jó lehetőség az AirDrop, meetingekhez AirPlay és többi. Ezt mi is nap, mint nap tapasztaljuk. Megint csak azt tudom kihangsúlyozni, hogy az Apple a szoftver tekintében nagyon ott van a szeren, nem ártana egy kicsit csiszolni még rajta és akkor egy szavunk se lehet.

Kiegészítők

Nem mindig volt jellemző a cupertinóiakra, hogy kiegészítőkkel árasztották volna el a felhasználókat, gondolok itt az iPhone tokokra, a Smart Battery Case-re, a Beats hangrendszerekre és fejhallgatókra vagy épp az AirPods-ra. A W1-es chippel ellátott eszközök pedig szintén olyat tudnak, amit más termékekben nem kapunk meg: szimplán csak működnek.

Akkumulátor, töltés

Meglátásom szerint ez a terület mindig is érzékeny téma volt az Apple számára, hiszen az akkumulátorok méretével sosem voltunk megelégedve, az egyedi töltő csatlakozót – a Lightning felületet –, viszont kifejezetten szeretjük. Egyelőre még nem tiszta, mit szeretne kezdeni az Apple ezzel a kérdéssel, viszont a gyorstöltési funkció és a vezeték nélküli töltés nagyon hiányzik nekem, főleg úgy, hogy folyamatos használat mellett megesik, hogy naponta kétszer kell töltenem a telefonomat. A nagyobbik iPhone-ok ezt a problémát ugyan kiküszöbölik, de annál azért vagányabb cég az Apple, hogy ne tudna valami megoldást nyújtani végre.

Sok-sok új lehetséges funkcióról lehetett hallani az idei új iPhone-ok kapcsán, köztük a vezeték nélküli töltésről is, amit állítólag az Apple egy nagyon speciális, indukciós megoldással valósítana meg. Ha lesz is ilyen, attól tartok, nem mindegyik modell fogja tudni, simán elképzelhető, hogy ez csupán csak az iPhone 8 privilégiuma lesz és az iPhone 7s és 7s Plusnál marad az eddigi kábeles megoldás.

Mitől lehetne sokkal jobb idén az iPhone

Úgy érzem, annyira kimaxolták már a gyártók hardveresen az okostelefonokat, hogy jelenlegi formájukat tekintve nem életbevágó, hogy évről évre erősebb processzor meg több RAM legyen bennük. Sokkal inkább lenne fontos, hogy a telefon tényleg okos legyen, hogy megtanulja a felhasználó szokásait és egyfajta központi eszköz legyen minden helyzetben. Az autóban, az irodában, otthon, és a többi. Ha ügyesen alkalmazná az Apple a mesterséges intelligenciában rejlő lehetőségeket, akkor az tényleg igazi nagy dobás lenne. Persze ez egyrészt nem megy egyről a kettőre, másrészt valószínűleg még nem most fog ilyet bemutatni az Apple.

 

Az Apple minden évben megrendezi a WWDC-t, a vállalat saját platformjait érintő fejlesztői konferenciáját. Évről évre itt szokták bemutatni a legújabb iOS-t, macOS-t, de idén sok más újdonságra is számíthatunk. Ahogy azt a korábbi években megszokhattátok, június 5-én, hétfőn 18:45-től élőben követhetitek velünk együtt az eseményeket. Csatlakozzatok hozzánk! Akik nem bírják az izgalmakat, azoknak ezen a linken összeszedtünk egy kis olvasnivalót a nagy eseményig.

iPhone XR akár 0 Ft önrésszel és 0% THM-mel

Ezt már olvastad?

A Sirinek ez is az egyik baja, hogy mindenki a célközönség. Valószínűleg hatékonyabb lenne, ha először jól működő modulokat hoznának létre egy-egy funkcióra szabva.

Miért nem ismeri anyanyelvünket az Apple virtuális asszisztense? - Klikk ide!