imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Érkezik az új iPad Pro

Magic Keyboarddal és minden földi jóval!

Ez a cikk több mint egy éve nem frissült. Kérjük, vedd figyelembe, hogy ennek tükrében a tartalom mára már idejétmúlt lehet.

Több iPhone fogyott tavaly év végén, mint bármi más


A különböző elemzőcégek sorra jelentetik meg a tavalyi okostelefon-piacra vonatkozó értékesítési elemzéseiket. Az egyik legnagyobb ilyen cég, a Gartner idén úgy tűnik picit megcsúszott, hiszen már március van, de azért nézzük, ők hogyan látták 2014 utolsó negyedévét, illetve az egész évet.

A legnagyobb változást az utolsó negyedévben az hozta, hogy az Apple a Gartner adatai alapján beelőzte a Samsungot, így a karácsonyi időszakban a kaliforniai cég lett a világ legnagyobb okostelefon-gyártója a maguk 74 832 000 eladott iPhone-jával és 20,4%-os piaci részesedéssel. Ez a mennyiség egyébként közel 50%-ot jelent 2013 azonos időszakához képest.

Az utolsó negyedévben a listán a második helyezett nem meglepő módon a Samsung lett, 73 millió eladott telefonnal és 19,9%-os piaci részesedéssel. Ez számukra 12,34%-os csökkenést jelent tavalyhoz képest. A Samsung volt egyébként a lista első öt helyezettjéből az egyetlen, aki eladásokat veszített 2013-hoz képest. Anshul Gupta, a Gartner vezető elemzője így kommentálta ezt:

A Samsung teljesítménye tovább romlott az okostelefon-piacon 2014 negyedik negyedévében, mivel közel 10 százalékpontot veszítettek a piaci részesedésükből. A cég továbbra is küszködik, hogy megállítsa a csökkenő részesedését, mely 2013 harmadik negyedévében volt a csúcson. Ez a lefelé mutató trend azt mutatja, hogy a Samsung részesedése a jövedelmező prémium kategóriában jelentős nyomás alá került a felhasználók részéről.

Adatok forrása: Gartner
Adatok forrása: Gartner

Roberta Cozza, a Gartner kutatási igazgatója ehhez hozzátette, hogy semmi sincs még veszve, hiszen a feltörekvő kínai gyártókkal szemben a Samsung képes lehet hatékony ökoszisztémával versenyezni. A harmadik a Lenovo 24,3 millió eladott telefonnal és 6,6%-os részesedéssel, bár ebben az esetben az adatok picit csalókák, hisz a Motorola tavalyi felvásárlásával a Moto telefonok is ide számítanak. Ettől függetlenül szép eredmény a 47,59%-os növekedés. A negyedik a Huawei, az ötödik pedig elképesztő – de sokadszorra írjuk le ezt –, közel 232%-os növekedést követően a Xiaomi lett az utolsó negyedévben 5,1%-os piaci részesedéssel.

Éves szinten persze változnak a viszonyok. Itt továbbra is a Samsung az első 307,6 millió darab eladott okostelefonnal és 24,7%-os piaci részesedéssel, és ugyan a darabszám növekedett a tavalyelőtti évhez képest, a részesedés 6,2 százalékpontot csökkent. Az Apple a Gartner szerint 2014-ben összesen 191,4 millió iPhone-t adott el, ez 15,4%-os piaci részesedéshez volt elég, ami szintén csökkenést jelent 2013-hoz képest, igaz, csak 0,1 százalékpontot. Az eladott Apple-telefonok száma egyébként 27%-ot nőtt.

Adatok forrása: Gartner
Adatok forrása: Gartner

A két nagy részesedésének csökkenését a kis gyártók növekedése hozta magával. Az adatokból az is kiderül, hogy 2014-ben összesen több mint 1,2 milliárd új okostelefon talált gazdára, ami 28,38%-os növekedést jelent a tavalyelőtti évhez képest. Az összes eladott telefonnak egyébként már közel 2/3-a okostelefon, ami azt is magával vonja, hogy az Apple részesedése az egész mobilpiacot tekintve 10,2%-ra növekedett. Emlékszem, amikor Steve Jobs 2007-ben bemutatta az első iPhone-t azt mondta, nagyon örülnének neki, ha pár év alatt a teljes piacon 1% részesedést érhetnének el.

Adatok forrása: Gartner
Adatok forrása: Gartner

Az operációs rendszerek terén az Android tovább tudta növelni az előnyét, 2014-ben összesen egymilliárd új androidos készülék talált gazdára, mely 80,7%-os piaci részesedést jelent. A második helyezett az iOS 191,4 millió készülékkel és 15,4%-os részesedéssel. Harmadik a Windows lett világszinten 2,8%-os elterjedtséggel, a negyedik pedig a BlackBerry 0,6%-kal.

Adatok forrása: Gartner
Adatok forrása: Gartner

Mivel az Apple és legnagyobb riválisa különböző időpontokban frissítik a csúcskészülékeiket, érdemes figyelni a részesedések alakulását 2015 második naptári negyedévében is, hiszen ekkor lesznek kaphatók a Samsung által néhány napja bemutatott új Galaxy S6 és Galaxy S6 Edge modellek.

Forrás: Gartner.

Ezt már olvastad?

A Sirinek ez is az egyik baja, hogy mindenki a célközönség. Valószínűleg hatékonyabb lenne, ha először jól működő modulokat hoznának létre egy-egy funkcióra szabva.

Miért nem ismeri anyanyelvünket az Apple virtuális asszisztense? - Klikk ide!