imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Érkezik az új iPad Pro

Magic Keyboarddal és minden földi jóval!

Több milliárd ártalmas profilt törölt a Facebook – csak ebben az évben!


Zuckerbergék a Facebookon és az Instagramon is komoly küzdelmet folytatnak a hamis vagy egyszerhasználatos fiókok és oldalak ellen. A harc évek óta zajlik, ám most először adtak ki ezekről hivatalos információkat.

Kezdjük a legdurvább számmal: az idei évben 5,4 milliárd profilt és/vagy oldalt töröltek a közösségi platformokról, ebből 3,2 milliárdot csak április és szeptember között! Ezek nagy többségben kamuprofilok, kisebb mértékben pedig egyszerhasználatos vagy abuzív oldalak voltak. Utóbbiaknak például az álhírek terjedésében is komoly szerepük lehet, így megállításuk, törlésük a Facebook számára is rendkívül kardinális.

  • Több, mint 12 millió gyermekpornográfiával foglalkozó vagy a gyerekek kihasználást bemutató oldalt, profilt töröltek, csak az elmúlt 3 hónapban. Ezek jelentős hányada a Facebookon volt megtalálható, de közel 800 ezer az Instagramról is eltávolításra került.
  • Szintén először közölt olyan tényeket a Facebook, melyek elárulják, milyen jellegű szövegezéssel ellátott posztok kerültek törlésre. Ezek között 2,5 millió volt, melyek öngyilkosságra, öncsonkításra buzdítottak.

A Facebook elárulta, hogy ezen felhasználók nagy hányadát egyik kikommunikált riportjukban sem említik meg, ugyanis általában azelőtt törlésre kerülnek, mielőtt valós kontaktba kerülhetnének egy-egy felhasználóval. Ennek ellenére elmondták, hogy a hivatalosan meglévő 2,45 milliárd fióknak körülbelül az 5%-a lehet hamis, ezeket azonban többnyire valós személyek kezelik, a mögöttük álló szándék pedig sokszor nem olyan ártó, hogy fennakadjanak a szűrőkön.

Ilyenek lehetnek például a lájkvadász nyereményjátékok miatt létrehozott profilok, vagy féltékeny barát/barátnő által kreáltak, melyek ugyan ártóak lehetnek, ám közel sem annyira, mint a Facebook által töröltek. Ezek között ugyanis a fentieken felül drogkereskedelemmel foglalkozó, fegyverhasználatra buzdító és terrorizmussal összeköthető bejegyzések, oldalak is voltak. Ezekből mintegy 7 millió került törlésre.

A helyzet egyébként elég megosztó, többen felemelték már a hangukat amellett, hogy minden regisztrációhoz szükséges lenne a személyes okmányaink megadása, ezzel megoldva a helyzetet. Mindez azonban a szokásos személyiségi jogi incidensek mellett olyan problémákba is ütközne, minthogy léteznek olyan hivatalos személyek, akik nem véletlenül bújnak álnév mögé, ezzel ugyanis a saját életüket védhetik. Erre korábban David Kaye, az ENSZ szólás- és véleményszabadság előmozdításával és védelmével foglalkozó különleges jelentéstevője is felhívta a figyelmet.

Az könnyen belátható, hogy a helyzet igencsak komoly és egyben aggasztó, látva azonban a Facebook rendkívüli munkáját, érthető, miért lehet az, hogy sosem találkozhattunk még hasonlóval. Én legalábbis szinte biztos vagyok, hogy olvasóink között igencsak elvétve lehetnek olyanok, akikkel szembejött már hasonló, bármelyik platformon. És reméljük, ez így is marad.

Forrás: CBS News

A kamuprofilokon, illetve a 10 dolláros iPhonet hirdető oldalakon túl találkoztál már bármi ártalmas tartalommal valamelyik közösségi oldalon?

Ezt már olvastad?

A Sirinek ez is az egyik baja, hogy mindenki a célközönség. Valószínűleg hatékonyabb lenne, ha először jól működő modulokat hoznának létre egy-egy funkcióra szabva.

Miért nem ismeri anyanyelvünket az Apple virtuális asszisztense? - Klikk ide!