imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Adná az éjkék szín?

Kék színben érkezhet az iPhone 12 Pro

Ez a cikk több mint egy éve nem frissült. Kérjük, vedd figyelembe, hogy ennek tükrében a tartalom mára már idejétmúlt lehet.

Több milliárd dollár csöpög a Samsungnak az iPhone X-ből


Egyes becslések szerint körülbelül 4 milliárd dollárral több mint amennyi a Samsung Galaxy S8-ból, már amennyiben csak az alkatrészek értékét nézzük. Nem véletlen mondta Kuo pár hete, hogy az Apple-nek sürgősen függetlenednie kell a Samsungtól.

A szituáció egyébként tökéletesen jellemzi az okostelefonos piac helyzetét: nagy rivalizálások a felszínen, hatalmas egymásrautaltság a mélyben. Az Apple helyzete ettől függetlenül jóval szerencsésebb az adott szituációban mint a konkurenciáé. Cupertino szép fokozatosan egyre több ponton számolja fel a Samsung monopol helyzetét alkatrészek illetőleg.

Befektet az LG-be, hogy a dél-koreaiak által feltornászott OLED panelek árát lejjebb nyomhassák; beszáll a Toshiba felvásárlásba, hogy házon belülről jöhessenek a NAND chippek. Az Apple tehát nem veszíthet, mindig lesz megfelelő mennyiségű komponense, a Samsung viszont komoly pénzeket bukhat ezáltal.

Azt, hogy mennyire “komoly pénzekről” van szó, kiválóan szemlélteti a Wall Street Journal által most közölt Counterpoint Technology elemzés. A beszállítói forrásokból és egyéb információkból származó adatokat összevetve és kivetítve egy 20 hónapos jövőbeli időablakra (általában ennyi idő alatt zajlódik le egy-egy új készülék eladásainak többsége a bemutatótól számítva) csak az iPhone X-be pakolt alkatrészekből 4 milliárd dollárral többet kaszálhatnak Samsungék, mint a Galaxy S8 komponenseiből.

A matek egyszerű. A Samsung Galaxy S8-ban 202 dollárnyi saját alkatrész kapott helyet, míg az iPhone X-ben 110 dollárnyi dél-koreai vas ketyeg. Ezt már csak az eladásokkal kell összeszorozni, hogy megkapjuk a végeredményt. A Counterpoint úgy számol, hogy az iPhone X-ből 130 millió darabot kapkodnak majd el az emberek, S8-ból pedig 50 milliót a készülékek pályafutása alatt. Összegezve: 14,3 milliárd dollár az Apple-től, 10,1 milliárd dollár az S8-ból.

Az Apple és a Samsung ilyen jellegű összefonódása egyébként egyáltalán nem újdonság. Több mint egy évtizeddel ezelőtt Lee Jae-yong, a Samsung alapítójának most letartóztatott unokája és Steve Jobs már az iPodokba kerülő flash memóriákról tárgyaltak. Hiába tehát az egymásra mutogatás és a szabadalmi perek sora, a valóságban nincs is olyan rosszban a két fél. Erre utal például az is, hogy állítólag a Samsungos projektek során az LO belső rövidítést használják az Apple-re. LO, mint Lovely Opponent, azaz Kedves Ellenfél ❤️.

Forrás: Macrumors

Messze még a november 3, és azután se reménykedjünk túl sok jóra az iPhone X készleteit illetően. Ha nem bírsz már tovább várni, az iPhone 8-cal sem jársz rosszul, sőt, a világ legjobb okostelefonos kameráját viheted haza.

iPhone XR akár 0 Ft önrésszel és 0% THM-mel

Ezt már olvastad?

A Sirinek ez is az egyik baja, hogy mindenki a célközönség. Valószínűleg hatékonyabb lenne, ha először jól működő modulokat hoznának létre egy-egy funkcióra szabva.

Miért nem ismeri anyanyelvünket az Apple virtuális asszisztense? - Klikk ide!