imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Érkezik az új iPad Pro

Magic Keyboarddal és minden földi jóval!

Több mint tíz év után új saját játékot adott ki az Apple


Az Apple ugyan fontos szerepet szán a játékoknak a jövőben, saját kiadású címük azonban 2008 óta nem volt. A legnagyobb befektetőjük kedvéért most megtörték a hosszas csendet, s egy aranyos programmal jelentkeztek.

A hétvégén tartották a Berkshire Hathaway éves részvényesi találkozóját a nebraskai Omahában. Az üzleti legenda Warren Buffett által vezetett gigantikus holdingtársaság többek között olyan márkákban bír számottevő érdekeltségekkel, mint a Coca Cola, az American Express, vagy a Duracell.

A Berkshire számunkra legérdekesebb befektetése viszont az Apple, mivel csaknem 250 millió AAPL részvényt birtokol, ami a becslések szerint a teljes állomány 5 százalékának felel meg. Ezzel a legjelentősebb tulajdonosok közé tartozik, így nem csoda, hogy Tim Cook személyesen is megjelent a pénzvilág fontos eseményének számító összejövetelen.

A rendezvényt egy humoros rövidfilm nyitotta, melynek főszereplője a pénzügyi világ egyik legnagyobb sztárjának számító Buffett volt. A történet szerint a BH vezetője az Apple szupertitkos laboratóriumát látogatta meg, ahol fejlesztési ötletekkel bombázta a mérnököket. Ezek között szerepelt például egy időgép, melynek segítségével rábírhatná fiatalabb énjét, hogy jutányos áron vásároljon Apple részvényeket. Az agyalást végül a videóban felbukkanó Tim Cook törte meg, aki egy szimpla újságkihordós játékot javasolt.

Buffettről ugyanis köztudott, hogy tinédzserként többek között ezzel kereste kenyerét, élete első farmját is az így összegyűlt pénzből vásárolta, méghozzá 14 évesen. Ezért aztán a részvényesi találkozók visszatérő momentuma szokott lenni, hogy az idős elnök-vezérigazgató személyesen prezentálja a hírlaphajítási képességeit, amit idén a videóban szereplő Warren Buffett’s Paper Wizard nevű app bemutatása helyettesített.

Mindenki legnagyobb meglepetésére azonban ez nem csak afféle poén volt, az alkalmazás ténylegesen is elérhető az App Store-ban. A fejlesztőnél ugyan a Wildlife Design név szerepel, a szerzői jogok viszont az Apple-höz tartoznak, illetve az app weboldalán le is írják, hogy megvalósításában az almás cég „segített”. Ez azért nagy dolog, mert a cupertinóiak csaknem 11 éve nem adtak ki saját játékot. 2008-ban az App Store indulását ünnepelték a Texas Hold’em nevű pókeres alkotással, amit végül 2011-ben nyom nélkül eltüntettek.

No de mit is tud a Paper Wizard? Lényegében egy egyszerű célbalövős játékról van szó. A nebraskai Omahából indulva az Apple cupertinói központjába kell eljutnunk úgy, hogy útközben lehetőleg minden egyes épületet eltaláljunk egy-egy újsággal. A dolgunkat a mozgás, a célpontok változó nagysága, valamint a képbe berepülő madárrajok nehezítik meg. Az utazás mindössze pár percig tart, de érdemes belevágni, mert az utolsó állomás az Apple űrhajószerű főhadiszállása, ahol a jókora központi térben körözve célozhatjuk meg az emeleteket.

A sikeresen bevitt találatokért ún. „Warren dolcsikat” kapunk, amelyek összege adja ki a végső eredményünket. A kompetitív játékosok kedvéért még egy ranglista is bekerült, az első helyezésért Buffett 15 350 pontját kell megdöntenünk. A kételkedők persze mondhatják, hogy a 88 éves befektetési titán valószínűleg nem saját kezűleg állította be a rekordot, de az ő esetében akár még ez is megeshet. Hogy a szokásos frázisaimat is elpuffogtassam: az optimalizáció kiváló, reklámok nem zavarják az élményt, alkalmazáson belüli vásárlások nincsenek.

A Paper Wizardot persze nem kell komolyan venni, de a poénnak egyáltalán nem rossz. Mindenesetre reméljük, hogy az ősszel érkező Arcade szolgáltatás kínálatában azért ennél ütősebb címeket is láthatunk majd.

Forrás: MacRumors

Ezt már olvastad?

A Sirinek ez is az egyik baja, hogy mindenki a célközönség. Valószínűleg hatékonyabb lenne, ha először jól működő modulokat hoznának létre egy-egy funkcióra szabva.

Miért nem ismeri anyanyelvünket az Apple virtuális asszisztense? - Klikk ide!