imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Érkezik az új iPad Pro

Magic Keyboarddal és minden földi jóval!

Ez a cikk több mint egy éve nem frissült. Kérjük, vedd figyelembe, hogy ennek tükrében a tartalom mára már idejétmúlt lehet.

Több pénzt termel az App Store, mint Hollywood


Az Apple evről évre egyre nagyobb összeget tud felmutatni, amit a fejlesztőknek fizettek ki az App Store-os vásárlások után. Egy friss kimutatás szerint mostanra az iPhone alkalmazások köré épülő ipar nagyobb bevételt termel, mint a hollywoodi filmstúdiók.

Az App Store-os alkalmazások fejlesztői a tavalyi év végéig összesen 25 milliárd dollárt kerestek, mióta az App Store megnyitotta kapuit, ebből 10 milliárdot csak a 2014-es év alatt. Ahogyan egy friss kimutatás is felhívja rá a figyelmet,  az elképesztő számok nem csak önmagukban jelentőségteljesek: az okostelefonos alkalmazások túlnőtték a szórakoztatóipar sarkcsillagát, Hollywoodot is.

Míg az elsőszámú filmstúdiók forgalma az utóbbi években kis mértékben visszaesett, és hosszabb távon stagnáló tendenciát mutat, az App Store-os eladások elképesztő ütemű növekedése alig lassult a 2013-as naptári évhez képest.

hollywood_app_store_grafikon1

Az adatokból jól látszik, hogy az App Store forgalma nem csak az Apple-től független iparágakat gyűri maga alá, kimondhatjuk, hogy már az Apple digitális értékesítéseit is dominálja.

Az iTunes egészének bevételeit tételesítve megfigyelhető, hogy míg a legtöbb kategóriában visszaesés vagy kis mértékű növekedés tapasztalható, az App Store-os szoftvereladások mellett valósággal eltörpülnek nem csak a könyveladások, de a filmek és sorozatok, valamint a zenei kiadványok hozama is.

hollywood_app_store_grafikon2

Az App Store-os bevételek tehát meggyőzőek, de ez az összeg szétoszlik az Apple és az egyes fejlesztők között: minden értékesítés után 70% jár a program készítőjének, míg 30%-ot megtart az Apple. Ha megvizsgáljuk, hogy az Apple mely típusú értékesített tartalmak után fizet a legtöbbet a készítőknek, szintén az derül ki, hogy az alkalmazások generálják a forgalom túlnyomó részét.

hollywood_app_store_grafikon3

A cikk arra is felhívja a figyelmet, hogy a rendelkezésre álló információk alapján az okostelefonos alkalmazások ipara kiegyensúlyozottabb, mint a filmipar. Annak ellenére, hogy egy különösen népszerű alkalmazás fejlesztői fejenként akár többet is kereshetnek a hollywoodi színészeknél, a piaci szereplők között egyenletesebben oszlik el a bevétel, ráadásul csak az Egyesült Államokban majdnem kétszer annyi munkahelyet teremtenek az alkalmazások, mint Hollywood.

Forrás: Asymco

Ezt már olvastad?

A Sirinek ez is az egyik baja, hogy mindenki a célközönség. Valószínűleg hatékonyabb lenne, ha először jól működő modulokat hoznának létre egy-egy funkcióra szabva.

Miért nem ismeri anyanyelvünket az Apple virtuális asszisztense? - Klikk ide!