imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Szómágia

Itt a legújabb magyar iOS játék!

Ez a cikk több mint egy éve nem frissült. Kérjük, vedd figyelembe, hogy ennek tükrében a tartalom mára már idejétmúlt lehet.

Többé nem tudod online megnézni, lopott-e a használt iPhone


Pedig eddig simán megtehetted. Csak el kellett látogatni egy Apple aloldalra, ahol a sorozatszámot beírva rögtön látszott, ha a készülék valaki máshoz tartozik. Ezt az oldalt vette most le az Apple, egyelőre ismeretlen okokból.

Akik vásároltak már használtan valamilyen Apple-terméket azok tudják: mindig van egy kis rizikója annak, hogy lopott készülékbe futsz bele. Azon túl, hogy normál esetben senki nem akar egy bűncselekményhez bármilyen módon is kapcsolódni, az iPhone-ok esetében ez sokszor hamar ki is derült, sajnos az új tulaj kárára. Az Apple ugyanis az iOS 7-tel együtt bevezette az Activation Lock nevű funkciót. Ez lényegében egy vérszerződést jelent az Apple ID-d és a készüléked között, azaz az Apple szerveri megjegyzik: ez a bizonyos iPhone, ehhez a bizonyos felhasználóhoz (Apple ID-hoz) tartozik.

Az Apple pedig nem felejt, így ha egy ilyen, zárolt készüléket akart aktiválni a tolvaj (vagy a pórult járt balek), akkor egészen egyszerűen ezt nem engedte az iOS. Se akkor ha törölt mindent adatot, se akkor ha DFU móddal rakta újra a rendszert. Az egész funkciót a lopások megelőzésére találták ki, hogy ne érje meg a tolvajoknak iPhone-t lopni. Más kérdés, hogy ettől sajnos nem csökkentek a lopások, hiszen alkatrésznek még bőven jó a zárolt telefon is, illetve egy alaplapcsere után bármi másra is.

checkactivationlockstatus

Mindenesetre ez a funkció az oka annak, hogy a használttelefon-piacon sokan hirdetik úgy a készüléküket, hogy letiltás ellen (nem csak a szolgáltatóira) garanciát vállalnak. És bár szép dolog a bizalom, azért mielőtt az ember kiad sok esetben több mint százezer forintot a kezéből egy vadidegennek, nem árt meggyőződni róla, hogy van-e alapja a garanciának. Erre volt jó az iCloud.com/activationlock című hivatalos Apple weboldal. Megkérdezted az eladótól a készülék sorozat- vagy IMEI-számát, beírtad az oldal található eszközbe, majd az rögtön meg is mondta, ha az áhított iPhone-on aktiválási zárolás van.

Na, ezt az aloldalt szüntette meg az Apple a napokban. Sajnos biztosan nem szerverhibáról, vagy egyéb javítható dologról van szó, mert a cég a támogatási dokumentációból is eltávolította az ide vonatkozó részeket. Az okok egyelőre ismeretlenek, és bár nagyon jót nevettem rajta, feltehetőleg nem azok, amit a Macrumors kommentelői sejtenek:

comments

Felmerült annak a lehetősége, hogy a funkció kifordított módon, de pont a tolvajoknak kedvezett igazán. Számukra ugyanis kiváló lehetőséget biztosított arra, hogy „tiszta” sorozatszámokat szerezzenek be, amikkel utána egy speciális eszközzel felülírhatják a zárolt sorozatszámot. Ez lehetett az oka, hogy egyre több olyan új iPhone kerül értékesítésre hivatalos üzletekben is, amiken él az aktiválási zárolás, mivel két egyező sorozatszám keveredéseket okoz a szervereken.

Mindenesetre ha így volt, ha nem, kíváncsi lennék az Apple magyarázatára is, de erre egyelőre még várni kell. Ha érkezne valami hivatalos infó a miértekről, frissítjük a cikket.

Forrás: Macrumors

Apple Watch sosem látott árakon!

Ezt már olvastad?

A Sirinek ez is az egyik baja, hogy mindenki a célközönség. Valószínűleg hatékonyabb lenne, ha először jól működő modulokat hoznának létre egy-egy funkcióra szabva.

Miért nem ismeri anyanyelvünket az Apple virtuális asszisztense? - Klikk ide!