imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Érkezik az új iPad Pro

Magic Keyboarddal és minden földi jóval!

Ez a cikk több mint egy éve nem frissült. Kérjük, vedd figyelembe, hogy ennek tükrében a tartalom mára már idejétmúlt lehet.

Többé nincs visszaút az iOS 11-ről


Ahogy minden évben, úgy idén is az Apple a legfrissebb iOS kiadását követő pár hét leteltével nem írja alá tovább a korábbi rendszerverziókat. Magyarul aki bújt, aki nem, innen már nincs visszatérés iOS 11-ről iOS 10.3.3.-ra.

Nincs ebben a lépésben semmi szokatlan, mindig is így volt és valószínűleg még jó ideig így is marad. Jogos lehet a kérdés, hogy mi szükség van erre. Az első és legfontosabb indok, hogy az Apple csak így tud teljes erőbedobással az aktuális iOS-re fókuszálni. Ha egyszerre több érvényben lévő rendszer is futna párhuzamosan, az egyes biztonsági fejlesztéseket és bugfixeket folyamatosan gyártani kéne a korábbi verziókhoz is. Az, hogy nincs visszaút, egyben azt is jelenti, hogy az összes korábbi iOS kieshet az előtérből és csak azzal foglalkozhatnak, ami most a legfontosabb a felhasználók jelentős többségének.

Idézet: Petőfi Sándor

Másrészt az Apple nem igazán szereti, ha turkálnak a rendszereiben, hiszen csak akkor tudják garantálni a megfelelő biztonságot és felhasználói élményt, ha mindenki úgy használja az iOS-t, ahogy ők az Cupertinóban megálmodták. Márpedig a jailbreaket készítő csapatok gőzerővel dolgoznak azon, hogy találjanak valami kiskaput, amivel “leverhetik az iPhone láncait”. Igen ám, de ez természetesen elég időigényes folyamat, és azáltal, hogy a korábbi iOS verziókat sorra elérvényteleníti az Apple, nagyobb a valószínűsége, hogy még azelőtt véget ér egy rendszerverzió karrierje, mielőtt megszülethetne hozzá a jailbreak.

Ettől függetlenül a mostani hír talán azoknak lesz a legfontosabb, akik valamilyen okból szeretnének megmaradni egy korábbi, jól bevált iOS-nél, és – egyelőre – eszük ágában sincs frissíteni a még esetenként gyermekbetegségekkel küszködő iOS 11-re. Nekik érdemes odafigyelni, hogy még véletlenül se nyomjanak rá a frissítés gombra, hiszen ezután már semmilyen módon nem térhetnek majd vissza korábbi verzióra, maximum az iOS 11.0.1-re, ami jelenleg az utolsó aláírt rendszerpéldány.

Az iOS 11 mostani elterjedsége alapján úgy tűnik, hogy elég sokan tartoznak a fenti táborban. Bár nem indított rosszul, sokan még mindig szkeptikusak a friss rendszerrel kapcsolatban, és nem igazán fűlik a foguk egy update-hez. Két héttel a bemutató után “csak” a felhasználók 38,5%-a érezte úgy, hogy frissítenie kéne. Persze, ez még mindig nem rossz arány, különösen akkor, ha figyelembe vesszük a konkurencia oprendszerének terjedési sebességét, de jócskán alul marad a tavalyi számokhoz képest. Ugyanis az iOS 10 indulás után két héttel a frissíthető készülékek 48,16%-án ketyegett.

Határozott magyarázattal egyébként egyre nehezebb szolgálni a jelenségre. Közre játszhat például, hogy rengeteg panasz érkezett az csökkenő üzemidőre, a 11.0.2.-es frissítésig recsegett az iPhone 8-ak hangszórója, és a legfontontosabb húzófunkciók egy része (iMessage iCloud szinkronizációja, személyközi Apple Pay fizetés külföldön) még mindig nem elérhető.

Ugyanakkor mindeközben folyamatosan érkeznek a kisebb javítások, rövid idő alatt már kettőt is kaptunk belőlük. Ezek pedig szép fokozatosan egyre biztonságosabbá és stabilabbá teszik a rendszert, így rövid időn belül feltehetőleg minden probléma a múlté lesz, és a felhasználóknak is megjön majd a bizalma.

Forrás: 9to5mac és Macrumors

Szolgálati közlemény: újra nagyobb mennyiségben vált elérhetővé az Apple ultrakompakt vezeték nélküli fülhallgatója, az AirPods. Ha már régóta szemezel vele, de ezidáig mindig lemaradtál a készletről, akkor most újra itt a lehetőség!

Ezt már olvastad?

A Sirinek ez is az egyik baja, hogy mindenki a célközönség. Valószínűleg hatékonyabb lenne, ha először jól működő modulokat hoznának létre egy-egy funkcióra szabva.

Miért nem ismeri anyanyelvünket az Apple virtuális asszisztense? - Klikk ide!