imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Érkezik az új iPad Pro

Magic Keyboarddal és minden földi jóval!

Ez a cikk több mint egy éve nem frissült. Kérjük, vedd figyelembe, hogy ennek tükrében a tartalom mára már idejétmúlt lehet.

Többet kereshet az Apple a Pokémon GO-val, mint a Nintendo


Múlt héten jelent meg a Pokémon GO néhány országban, és azonnal meghódította az alkalmazásboltok toplistáinak első helyét. Az App Store-ban a Top Grossing, vagyis legtöbb bevételt termelő appok listáját is vezeti ezeken a helyeken, a Nintendo értéke több mint 30%-ot, vagyis 7 milliárd dollárt nőtt azóta – úgy tűnik azonban, hogy mégsem keresik degeszre magukat.

A Pokémon GO ugyan ingyenes, viszont – a mai „divatnak” megfelelően – bőven találhatunk benne alkalmazáson belüli vásárlási opciókat, melyek segítségével Pokécoinokat vehetünk, amiket aztán mindenféle játékon belüli kiegészítőkre költhetünk el. Szerencsére enélkül is 100%-ban játszható, vagyis csak a türelmetlenebb felhasználókra épít az üzleti modell. Viszont a teljes bevétel ezekből az alkalmazáson belüli vásárlásokból származik.

A Nintendo részvényárfolyama. | Forrás: Bloomberg
A Nintendo részvényárfolyama. | Forrás: Bloomberg

A helyzet azonban nem annyira egyszerű, a bevétel több szereplő között oszlik meg. David Gibson, a Macquarie Capital Securities elemzője szerint valahogy így néz ki az eloszlás:

Azt feltételezzük, hogy minden 100 egységnyi, az App Store-ból származó bevételből 30 egység megy az Apple-nek, 30 egység a Nianticnek, 30 egység a Pokémonnak és 10 a Nintendónak. Ennélfogva nem gondoljuk, hogy a Nintendónak sok közvetlen bevétele származna a játékból. Ugyanakkor, a Nintendo részesedést kap a Pokémon Company bevételeiből a 33%-os tulajdonrésze okán.

A Pokémon GO-t az a Niantic fejlesztette, aki az Ingress nevű, gyakorlatilag azonos elven működő játékot is – ők kapják tehát a bevétel 30%-át. (Érdekesség, hogy a Niantic Labs eredetileg a Google berkein belül látott napvilágot, majd az Alphabet-átszervezést követően 2015 októberében függetlenedett.) A fentiek alapján holtversenyben az Apple a legnagyobb nyertese a Pokémon GO-őrületnek a 30%-os részesedéssel, míg a Nintendo még a Pokémon Companyből származó osztalékkal együtt is csak 20%-ot tehet zsebre a pénzből.

Pokémon Go
Kép forrása: The Verge

Ettől függetlenül Gibson szerint a Top Grossing lista első helyének megtartása az Egyesült Államokban akár 15%-kal megemelheti az egész Nintendo nettó profitját, egy Japánban megszerzett 5. helyezés pedig 10% növekedést hozhat. És akkor Európáról még nem is esett szó, ahol a Wall Street Journal értesülése szerint napokon belül elrajtolhat a játék.

Persze ahogyan lenni szokott ekkora érdeklődést kiváltó nevek esetében, a Pokémon GO rajtja sem volt teljesen zavartalan. Az első napokban a szerverek reccsentek meg a hatalmas érdeklődés miatt (ez még most is előfordul, főleg amikor nappal van az USA-ban), több érdekes balesetről és veszélyes helyzetről is beszámoltak a különböző lapok, legutóbb pedig az derült ki, hogy a Niantic csúnya hibát vétett, és az app teljes hozzáférést kér – és kap – a Google-fiókunkhoz. Ez utóbbi hiba javítása elvileg folyamatban van.

Forrás: Bloomberg via AppleInsider.

Ezt már olvastad?

A Sirinek ez is az egyik baja, hogy mindenki a célközönség. Valószínűleg hatékonyabb lenne, ha először jól működő modulokat hoznának létre egy-egy funkcióra szabva.

Miért nem ismeri anyanyelvünket az Apple virtuális asszisztense? - Klikk ide!