imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Érkezik az új iPad Pro

Magic Keyboarddal és minden földi jóval!

Tokkal vs. tok nélkül – Te melyik csoporthoz tartozol?


A totális stresszmentesség érdekében az iSTYLE Védelmet szoktuk ajánlani, hiszen ezzel még akkor sem ég rád egy összetört/meghibásodott telefon, ha éppen nagyon fájna a javítás költsége. Ugyanakkor a védelem első vonalát még mindig a tokok, illetve a fóliák jelentik, ám ezeket nem mindenki kedveli.

Valószínűleg rossz körökben mozgok, mert bizony évek óta nem találkoztam hús-vér emberrel, aki tok nélkül használná az iPhone-ját. Pontosan emlékszek az utolsó alkalomra, hiszen az illető éppen a szemem előtt katapultálta a meztelen 6 Plust, s a becsapódás nyomait vizsgálva megosztotta velem filozófiáját: nem azért fizetett érte annyi pénzt, hogy tokba bugyolálja.

Ami az internetet illeti, a virtuális térben már jóval több hasonló véleményt látni, így célszerű elfogadni, hogy a kérdésben két csoportra oszlik a társadalom (még ha valószínűsíthetően azoké is az elsöprő többség, akik 10 percig sem tudnak ellazulni a tok nélkül). Ahol pedig ennyire különböznek a vélemények, ott mindig érdemes bekukkantani a szekértáborok mögé. Nézzük hát a pro-kontra érveket, a végén pedig kíváncsian várjuk a te véleményed is!

A jó…

Nem kell hozzá sokat agyalni, hogy felsoroljuk a tokok előnyeit. A leejtés elleni védelmen túl például a karcoktól is óvják az óvandót, így lényegében odafigyelés nélkül, bármely felületre lerakhatjuk a készülékünket. Ezen kívül megvan az a kellemes tulajdonságuk is, hogy változatosságot nyújtanak. Teljesen mindegy, hogy egy macskás hátlap, vagy akár egy kinyitható szövetburkolat jelenti számodra a tutit, minden ízléshez akad legalább 1000 opció. Ha megunod az egyiket, jöhet a másik, ami kicsit mindig olyan érzés, mintha új telefonod lenne.

Aztán ott van még a kiálló kamerák kérdése, melyet a tokokkal egy csapásra elfelejthetsz, nem lesz több billegés az asztalon. S végül, ha elérkezik az érzékeny búcsú ideje, a lestrapált védőrétegtől megszabadulva lényegében újszerű állapotban adhatsz túl kiszolgált eszközödön, méghozzá több pénzért, mintha ütött-kopott külsővel hirdetnéd. Ami pedig a tokok árfekvését illeti, a silányabb megoldások már néhány száz forintért beszerezhetők, de a minőségre vágyóknak is bőven akad választék, itt van rögtön az iSTYLE kínálata.

…a rossz…

Ez mind szép és jó, de még a legszebb védőréteg sem lehet olyan mutatós, mint maga a telefon. A gyártók nem azért választják a legjobb anyagokat, s nem azért hajszolják a tökéletes összeszerelési minőséget, hogy aztán tokba dugva elrejtsük a végeredményt. Miért fizettünk be az iPhone X rozsdamentes acél keretére, ha folyton valami köztes izét tapizunk helyette? Mire fel az iPhone Pro matt üveg hátlapja, ha soha nem látjuk? Minek üldözzük a kávamentességet, ha a tokkal úgyis felhízlaljuk a széleket? Én menthetetlen kétbalkezesként úgy oldom meg e dilemmát, hogy olykor-olykor, az otthon biztonságában lemondok a külső védelemről, legalább időnként megtapasztalva a telefon valódi mivoltát.

A tokellenes tábor viszont inkább azt mondja, hogy lesz, ami lesz: ők bizony szeretnek gyönyörködni a termékben, így eszük ágában sincs takargatni azt. Bátor dolog, na de mi a helyzet a balesetekkel? Néhányan abban a szerencsés helyzetben vannak, hogy (még) sosem fordult velük elő ilyesmi, a többieknek pedig ott a készülékbiztosítás. A karcokat relatíve könnyű kivédeni, ha az ember kicsit figyel, hogy hova rakja le a kütyüjét. A tokmentes használat másik előnye, hogy megtartja az eredeti dizájnt, azaz felismerhetőbb marad a telefon. Ne áltassuk magunkat: van, akinek ez számít, főleg egy prémium modell

vásárlói körében.

…és a fóliák.

A tokok mellett ott a fóliák kérdése is, ahol talán még zavarba ejtőbb a választék. Matt vagy fényes? Műanyag vagy üveg? 3D, 5D, 7D, 100D? Lényegében már megszámolni sem lehet a különböző opciókat (és parasztvakításokat), a lehetőségek az ordítóan gagyitól a szinte észrevehetetlenig terjednek. Azonban hiába bukkannak fel egyre kifinomultabb megoldások, sokan továbbra is a gyári üveg tapintására esküsznek, s abban igazuk van, hogy az eredeti felületnek nem igazán akad párja. A meztelen valóság persze nem jár ingyen, hiszen a karcokkal és a nagyobb törési kockázattal az eladási ár is meredeken zuhanhat.

A végére érve így summázható a téma: a tok biztonságosabb, nyugodtabb használatot tesz lehetővé, míg plusz védelem nélkül „repülve” úgy élvezhetjük az egyre drágább telefonjainkat, ahogy azokba a reklámanyagokat és az unboxing videókat látva beleszerettünk. A továbbiakban már rajtatok a sor, jöhetnek bátran a vélemények! Ciki-nem ciki, én bizony már be is pipáltam a negyedik opciót…

Ezt már olvastad?

A Sirinek ez is az egyik baja, hogy mindenki a célközönség. Valószínűleg hatékonyabb lenne, ha először jól működő modulokat hoznának létre egy-egy funkcióra szabva.

Miért nem ismeri anyanyelvünket az Apple virtuális asszisztense? - Klikk ide!