imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Érkezik az új iPad Pro

Magic Keyboarddal és minden földi jóval!

Ez a cikk több mint egy éve nem frissült. Kérjük, vedd figyelembe, hogy ennek tükrében a tartalom mára már idejétmúlt lehet.

Tömegközlekedési információkkal szolgálhat az Apple Maps


Az Apple Maps fejlesztése természetesen a Coherent felvásárlása után sem állhat meg, hiszen bőven van hova fejlődni. Tavaly már szó volt arról, hogy az Apple Maps alkalmazás új tömegközlekedési útvonaltervező funkciót fog kapni, de a fejlesztők megcsúsztak, és nem lett kész időre a funkció. Az iOS 9-ben viszont egyes források szerint már szinte biztosan megjelennek a tömegközlekedési információk a gyári térképalkalmazásban. A kérdés csak annyi, hogy vajon itthon is elérhető lesz-e a funkció?

2011 előtt még sok problémát okozhatott egy hasonló kaliberű szolgáltatás fejlesztése itthon, hiszen akkor a BKV még nem egységes, nyilvános adatokkal dolgozott, így gyakorlatilag csak a megállókban láthattuk a menetrendtáblázatokat. Más szóval, nem létezett egy külső informatikai rendszerek számára könnyen olvasható adatbázis. Ekkor jött a Google Maps az egységes GTFS formátummal. A GTFS-sel olyan rendszert alakítottak ki, ami könnyen szerkeszthető, egységes, és a programok által jól olvasható.

Ezt módosítja változás esetén a BKK is, és mivel teljesen nyílt, bárki előzetes szerződés vagy megegyezés nélkül használhatja. Tehát az Apple minimális  „erőfeszítéssel” képes lenne a magyar fővárosban is elindítani ezt a funkciót. Ráadásul, amennyiben a szerverek ugyanazt a GTFS formátumot használnák, mint amit minden más is, akkor az Apple Maps mindig naprakész lenne. Sajnos az  Apple „jó szokása” alapján talán jogosan félünk attól, hogy ez végül nem így lesz.  Egyébként jelenleg is nagyon jó alternatívák vannak az App Store-ban, például a BKK FUTÁR alkalmazás nagyon pontos menetrendekkel szolgál és még útvonalat is lehet vele tervezni, amellett, hogy mindig naprakész. Ráadásul a megállókat is bárki méterre pontosan behatárolhatja vele.

googlemaps2
Így néz ki a Google Maps útvonaltervezője

Az sajnos ismeretlen, hogy a vonatokat mutató iMenetrend milyen forrást használ a menetrendek megjelenítésére. Ha viszont ott is egy egységes adatbázist használnak, akkor azzal sem kéne sokat dolgoznia az Apple-nek, hiszen a vonatmegállók már most is szerepelnek a POI adatok között. Abban az esetben, ha még sincs egységesítve, akkor a menetrendadatok összegyűjtése valószínűleg több munkát venne igénybe. Ebben az esetben az Apple ezt csak sokkal később fogja a magyar felhasználók rendelkezésére bocsátani. Ha egyáltalán veszik rá a fáradságot valaha.

imenetrend
Így néz ki az iMenetrend alkalmazás

A menetrend-információk mellett egy olyan funkció is helyet kaphat később az alkalmazásban, aminek itthoni megjelenésére sajnos még sokkal kisebb esélyt látunk. Ez amolyan beltéri navigációt jelentene, melyek lényege, hogy a főbb épületeknek – például hivataloknak, plázáknak, vasútállomásoknak és egyéb helyeknek – a belsejéről is kaphatnánk térképet, hogy már otthon méterre pontosan tudjuk, hogy hova kell mennünk, illetve ne tévedjünk el egy nagyobb helyszínen.

Forrás: 9to5Mac.

Ezt már olvastad?

A Sirinek ez is az egyik baja, hogy mindenki a célközönség. Valószínűleg hatékonyabb lenne, ha először jól működő modulokat hoznának létre egy-egy funkcióra szabva.

Miért nem ismeri anyanyelvünket az Apple virtuális asszisztense? - Klikk ide!