imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Érkezik az új iPad Pro

Magic Keyboarddal és minden földi jóval!

Ez a cikk több mint egy éve nem frissült. Kérjük, vedd figyelembe, hogy ennek tükrében a tartalom mára már idejétmúlt lehet.

Tömöríts PDF-eket egyszerűen!


Ha gyakran készítesz nagyméretű PDF-eket, amiket tovább is kell küldened, szuperhasznos lehet ez az egyszerű, de nagyszerű alkalmazás.

Valószínűleg, akik az iWork programcsomagot használják szövegszerkesztésre, táblázatkezelésre vagy prezentációkészítésre, azok belefutottak már, hogy a világ nem-Apple fele nem igazán tud mit kezdeni a Mac-en még csili-vili doksikkal. Míg az iWork hajlandó együttműködni az Office fájlformátumokkal, addig ez vica versa már nem érvényes. Ráadásul hiába az Office kompatibilis fájlformátumokra való konvertálás lehetősége, sokszor a tartalom teljesen elcsúszik.

A legjobb megoldás a probléma kezelésére általában a jó öreg PDF használata. Ha nem fontos, hogy a másik fél is szerkeszteni tudja a dokumentumot, akkor nincs ennél jobb lehetőség a tartalom formátumának megőrzésére. Van viszont egy kis gond: ha telenyomod képekkel, akkor bizony hatalmas méretűre hízhat a végeredmény. A PDF-ek tömörítésének van egy beépített módja, amiről már korábban írtunk, most azonban egy ennél is kényelmesebb, expert-irodistákat célzó megoldást szeretnénk mutatni.

A PDF Squeezer egy faék egyszerűségű app, tulajdonképpen egy drag&drop felület, ahová ha bedobod a nagy PDF fájlt, kidobja a kicsit. Mint egy varázsdoboz! A dolog csak annyival komplexebb, hogy kapunk egy sor beállítási lehetőséget is, például megadhatjuk, hogy felül szeretnénk-e írni a bementi fájlt, adhatunk utótagot a tömörített fájlnevéhez, lejátszhatunk hangot a kompresszálás végeztével és így tovább.

Mindezt akár több fájllal is egyszerre. A csoportos művelethez ráadásul nem kell az almappákból összevadászni egesével a fájlokat, hiszen a PDF Squeezer képes komplett mapparendszerekből összehalászni magának a PDF-eket.

Azt vegyük figyelembe, hogy a tömörítés a dokumentum DPI értékével (dots per inch, azaz pont per hüvelyk) operál, azaz agresszív tömörítés esetén a benne található képek minősége jelentősen romolhat. Tömörítés előtt tehát vegyük figyelembe a felhasználást is, ha könyvet akarunk nyomtatni, ne vegyük túlságosan alacsonyra. A program segítségül odaírja a DPI értékek mellé, hogy mennyire vad tömörítést igényel a kiválasztott beállítás.

Nem állítjuk, hogy mindenkinek must-have a PDF Squeezer, de akiknek igen, azoknak bőven megérhet 2 290 forintot a kényelem. Vagy Setapp előfizetés esetén egy kattintást a letöltés gombra.

Ezt már olvastad?

A Sirinek ez is az egyik baja, hogy mindenki a célközönség. Valószínűleg hatékonyabb lenne, ha először jól működő modulokat hoznának létre egy-egy funkcióra szabva.

Miért nem ismeri anyanyelvünket az Apple virtuális asszisztense? - Klikk ide!