imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Iratkozz fel a hírlevélre

és nyerj AirPods Prót az iSTYLE-tól!

Ez a cikk több mint egy éve nem frissült. Kérjük, vedd figyelembe, hogy ennek tükrében a tartalom mára már idejétmúlt lehet.

Tony Fadell, az „iPod atyja” állatként bánik az alkalmazottjaival


Amikor 2001. október 23-án megjelent az iPod, talán senki nem gondolta, hogy akkora siker lesz, amekkora lett, és hogy ez lesz az a termék, ami új pályára állítja az Apple-t. Ami ma az iPhone és az iPad, az mind az iPodból jött. Az Apple Maps iOS 10-es frissítése kapcsán hírt adtunk arról, hogy mi van mostanában Scott Forstalllal, nézzük mi a helyzet Tony Fadell háza táján, mit csinál most az „iPod atyja”?

Tony Fadell a ’90-es évek végén kezdte el első startupját, a Fuse Systemset, miután megfordult a General Magic szoftvercégnél, és a Philips hordozható eszközöket tervező részlegén is. Miután magára hagyta a Fuse Systemset, az Apple-nél kezdett dolgozni, és azt a csapatot vezette, mely végül megalkotta az iPodot. Az iPod és a hozzá kapcsolódó iTunes, majd később az iTunes zenebolt alapjaiban változtatta meg a zenehallgatást és a zeneipart, az Apple egyik legfontosabb termékvonalává vált. 2008-ban aztán elhagyta az Apple-t, a pletykák szerint ebben pedig vastagon benne volt Scott Forstall keze, akivel nem volt túl felhőtlen a viszonyuk. Mondjuk Forstallnak kb. senkivel nem volt felhőtlen a viszonya, ezért amikor őt rúgták ki az Apple-től, Fadell plasztikusan csak ennyit mondott: „Megérdemelte, amit kapott.”

A régi nagy csapat: Phil Schiller, Tony Fadell, Jony Ive, Steve Jobs, Scott Forstall és Eddy Cue. | Kép forrása: Forbes
A régi nagy csapat: Phil Schiller, Tony Fadell, Jony Ive, Steve Jobs, Scott Forstall és Eddy Cue. | Kép forrása: Forbes

Az Apple-től való távozása után egy ideig nem csinált semmit, pihent, utazott, majd 2010-ben megalapította a Nestet, amivel azóta intelligens termosztátot és füst- és szénmonoxid-riasztót is tervezett. 2014-ben aztán a Google 3,2 milliárd dollárért felvásárolta a Nestet, Fadell pedig Google-alkalmazott lett. Itt aztán kiborult a bili, hogy a Nest vezetősége, így Fadell, finoman szólva nem bánik kesztyűs kézzel az alkalmazottjaival, a Business Insider pedig több volt Nest-alkalmazottat szólaltatott meg az ügyben. Egyrészről komoly hibákról számoltak be, miszerint a termosztát csak azt nem csinálja bizonyos alkalmakkor, amire tervezték: nem szabályozza jól a hőmérsékletet, vagy felébreszti magát a hidegben, és lemeríti a saját akkumulátorát. De ez még mindig jobb, mint a füst- és szénmonoxid-riasztó, ami minden ok és ritmus nélkül random riasztott be, és nem lehetett áramtalanítással kikapcsolni, hanem szét kellett csavarozni.

Nest Protect

Talán ezzel összefüggésben áll az, hogy állítólag Fadell állat módjára bánik a beosztottjaival, és a „félelem atmoszféráját” megteremtve próbál dolgoztatni, ami lássuk be: nem épp a legsikeresebb módszer. A volt alkalmazottak szerint a Nestnél minden a végletekig túl van adminisztrálva, és akik Fadell irodája mellett ülnek, azoknak a folyamatosan azt kell hallgatniuk, hogy épp kivel üvöltözik.

Egykor ott dolgoztam. Szó szerint ez volt a karrierem legrosszabb élménye, holott dolgoztam már kemény „blue chip” cégeknél és két sikeres startupnál, tehát nem az elvárások voltak nagyok, hanem az erőszak volt túl sok. Még mindig felébredek esténként, mint ha poszttraumatikus stressz szindrómám lenne, hogy Tony Fadell üvölt velem és terrorizál, minden nap, amíg ott voltam.

– nyilatkozta az egyik volt alkalmazott, aki szerint sokszor éjszakába nyúlóan túlóráztatták, sőt, hétvégén is behívták őket. Az biztos, hogy sokakban sok keserűség halmozódott fel:

Ha adhatnék Larry Page-nek egy tanácsot, az az lenne, hogy a csütörtöki közös TGIF beszélgetésekre hívja el Tony-t, és nyilvánosan rúgja ki, mert egyedül ő felelős ezért a helyzetért.

Források: Business Insider via Apple Insider

Ezt már olvastad?

A Sirinek ez is az egyik baja, hogy mindenki a célközönség. Valószínűleg hatékonyabb lenne, ha először jól működő modulokat hoznának létre egy-egy funkcióra szabva.

Miért nem ismeri anyanyelvünket az Apple virtuális asszisztense? - Klikk ide!