imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Nyerj AirPods Prót az iSTYLE-tól

Iratkozz fel a hírlevélre!

Ez a cikk több mint egy éve nem frissült. Kérjük, vedd figyelembe, hogy ennek tükrében a tartalom mára már idejétmúlt lehet.

Tony Fadell, az iPod és a Nest atyja


Nagyszerű cikk jelent meg a Fortune-ben nemrég Tony Fadell-ről, aki az „iPod atyja”, illetve az utóbbi időben a Nest társalapítójaként és vezetőjeként tevékenykedik, melyet nemrég vásárolt meg 3,2 milliárd dollárért a Google. A cikk elég hosszú és izgalmas, ebből emelném most ki a számomra legérdekesebb mozzanatokat.

Tony Fadell a ’90-es évek végén kezdte el első startupját, a Fuse Systemset, miután megfordult a General Magic szoftvercégnél, és a Philips hordozható eszközöket tervező részlegén is. Nem sikerült azonban forrásokat szereznie a kockázatitőke-befeketetőktől, így a startup halálra lett ítélve. Utána majdnem egy évtized telt el addig, míg ismét ezeken az utakon kezdett el járni.

Az eltelt 10 évben azonban nem ült ölbe tett kézzel. Miután magára hagyta a Fuse Systemset, az Apple-nél kezdett dolgozni, és azt a csapatot vezette, mely végül megalkotta az iPodot. Azt a terméket, ami sikeresen rázta fel az Apple-t abból a mély álomból és mocsárból, amibe a cég a ’90-es évekre került Steve Jobs vezetése nélkül. Az iPod és a hozzá kapcsolódó iTunes, majd később az iTunes zenebolt alapjaiban változtatta meg a zenehallgatást és a zeneipart, az Apple egyik legfontosabb termékvonalává vált. A Szilícium-völgyben pedig ismertté és elismertté tette Tony Fadellt, aki ezen kívül később azt is beleírhatta az önéletrajzába, hogy az iPhone fejlesztésében is segédkezett.

Akik nélkül nem lenne iPhone, balról jobbra: Phil Schiller, Tony Fadell, Jony Ive, Steve Jobs, Scott Forstall és Eddy Cue.
Akik nélkül nem lenne iPhone, balról jobbra: Phil Schiller, Tony Fadell, Jony Ive, Steve Jobs, Scott Forstall és Eddy Cue.

Aztán 2008-ban valamiért elhagyta az Apple-t. Sokan találgattak, vajon mihez kezd a zseni, aki végül nem csinált semmit: pár évre elment utazgatni, nem foglalkozott a munkával, élte „nyugdíjas éveit”. Elkezdett építeni egy hétvégi házat is magának. Már a belső berendezést és gépészeti eszközöket kereste a házba, amikor egyszerűen nem talált normális termosztátot, olyat ami jól néz ki, és ez eléggé felidegesítette. Ezért úgy döntött, tervez egy rendes termosztátot. Ettől az élménytől vezérelve alapította meg 2010-ben a Nest Labs nevű céget, majd megtervezte a Nest termosztátot.

Amikor megvolt a formaterv és az ötlet, tartott egy kis bemutatót a befektetőknek. Fekete lepellel letakart prototípus állt a színpadon, ahogy Steve Jobs is sokszor csinálta, mintegy tisztelgésként az ő személye előtt. Randy Komisar, aki egy befektető csoportnál dolgozott, így emlékszik vissza az élményeire, mikor lekerült a fekete lepel a hungarocell makettről:

Ennél kevésbé már nem is tudtam volna lelkesedni. Aztán amikor megláttam Fadell utolsó slide-ját, melyen az állt, hogy »a termosztát után jön az összes utált termék a háztartásban – mindegyiket varázslatossá tesszük«, összeállt a kép. A Nest volt a trójai faló az emberek otthonába. 48 órán belül kiállítottunk egy csekket Tonynak.

A Nest azóta már bemutatta és elkezdte árulni második termékét is, ami egy intelligens füst- és szénmonoxid-riasztó, a Nest Protect. A dizájn ugyanolyan letisztult mint a Nest esetében, a működése pedig eltér a megszokott füstriasztókétól: emberi hangon figyelmeztet, értesítéseket küld az okostelefonunkra, ha pedig vaklárma volt egy riasztás, egyszerű integetéssel jelezhetjük neki ezt.

Nest Protect
Nest Protect

A Nest továbbra is nagyjából független cégként üzemel, gyorsan növekvő létszáma jelenleg 460 fő, a vezetőség pedig a Google CEO-jának, Larry Page-nek jelent. Kering egy pletyka a Völgyben, miszerint Larry Page 1 milliárd dollárt fizettet a Nestért, kétmilliárdot pedig azért, hogy megszerezze Tony Fadellt. Ráadásul többen egyetértenek abban, hogy ez egy nagyon jó ár volt érte.

De kanyarodjunk vissza egy kicsit a 45 éves Tony Fadell múltjába. Michiganben született, apja a Levi’s-nél dolgozott értékesítési területen. A család folyamatosan költözött az országban, Tony 15 év alatt 12 iskolába járt. Szerinte nagyapjáé az érdem, hogy a számítástechnika területén helyezkedett el. A nagyapja szerette a barkácsolást és a szerszámokat, építettek együtt madáretetőt és fűnyírót is. Tinédzserként Fadell részt vett egy programozással foglalkozó nyári táborban, ahol megismerkedett az Apple II-vel. A nagyapja rájött, hogy a számítógép ugyanolyan szerszám lehet, mint a fűrészek vagy a csavarhúzók, beleegyezett, hogy kiegészíti Tony fizetését, amit nyári munkával keresett meg a helyi country clubban, és együtt vásárolnak neki egy Apple II-t.

Innen persze egyenes út vezetett a University of Michigan informatikai karára, majd a szoftverfejlesztéshez. Az egyetemről a General Magic szoftvercéghez vezetett az útja, ahol nem tudta meggyőzni a főnökeit, hogy építsenek egy olyan eszközt, ami a cég úttörő Magic Cap platformján alapul. Ezután a Philipshez került, ahol Microsoft CE-alapú eszközökön dolgozott. Amikor Steve Jobs és Jon Rubinstein megkereste Fadellt, hogy dolgozzon az Apple-nél, Steve Jobs csak ennyit mondott Tony hezitálására:

Lenyomjuk a Sonyt.

Így került az Apple-höz Tony Fadell, aki gyakorlatilag egyből az iPodon kezdett el dolgozni. Sokat veszekedett az első főnökével, Rubinsteinnel, későbbi ősellenségével, Scott Forstallal és gyakran magával Steve-vel is. Mondthatjuk tehát, hogy személyisége sokban hasonlított Steve Jobséra.

Tony Fadell

Éppen ezért, mielőtt elhagyta volna az Apple-t, sokan pusmogták, hogy Tony Fadell lehet Steve Jobs utódja az Apple élén. Aztán – már Steve halála után – felröppent az a pletyka is, hogy az Apple megvásárolja a Nestet, hogy visszaszerezze Fadellt. Szerintem vicces lett volna, még a Nest–NeXT rímet is ellőhették volna az újságírók. (A NeXT volt Steve Jobs második cége, amit azért vásárolt fel annak idején az Apple az utolsó filléreiből, hogy visszaszerezzék a korábban kirúgott Steve-et.)

De a Google gyorsabb volt, ők csaptak le előbb a Nestre. Azóta azok a pletykák kaptak szárnyra a cégen belül, miszerint Tony Fadell lehetne Larry Page utódja a Google élén. Ez nincs kizárva, persze nagyon fontos, hogy mennyire lesz sikeres a növekvő Nest termékcsalád. Első kisebb megtorpanásuk idén volt: egy időre le kellett állítani a Nest füstérzékelő árusítását, és 440 000 darabot visszahívtak, mert egy hiba miatt maguktól kikapcsoltak. Az Apple vezetősége egyébként nagyon megharagudott Fadellre miután eladta magát a Google-nek: nyilvánosan nem reagált senki semmit, de például mindenki kikövette Twitteren.

A Google a megvásárláskor megígérte, hogy Fadellék továbbra is függetlenül vezethetik a Nestet, még beköltözniük sem kellett Palo Altóból a Mountain View-beli Google-főhadiszállásra. Fadell szerint fel sem tűnik neki, hogy eladta a cégét. Az akvizíció után persze arról kezdtek pletykálni, hogy a hardveres részen meglehetősen kevés tapasztalattal rendelkező Google vajon mihez kezd Tony szaktudásával. Egyelőre nincs annak nyoma, hogy direkt a Google számára tervezne hardvereket. Hetente egyszer jár csak a Google-nél, aminek a vállalati kultúrája egyébként nagyon tetszik neki:

A világ minden részéről kapok e-maileket Google-dolgozóktól. Az Apple-nél nagyon strukturált volt minden a kommunikáció területén.

Fadell azt is elmondta, hogy egyelőre nem akar vezető szerepet a Google-ön belül, csupán ismerkedik. Úgy tűnik, a vezetőség nem is piszkálja emiatt, hagyják, hadd szívja magába a Google atmoszféráját, kvázi függetlenül dolgozzon azon amin ő szeretne. Hosszú távon azonban nagyon fontos személy válhat belőle a cégnél. És ha valaki veszélyes lehet az Apple-re a Google-ön belül, az ki más lenne, mint az ember, aki megalkotta azt a terméket, ami rakétaként lőtte a céget az égbe a kétezres évek elején?

Forrás és képek: Fortune.

Ezt már olvastad?

A Sirinek ez is az egyik baja, hogy mindenki a célközönség. Valószínűleg hatékonyabb lenne, ha először jól működő modulokat hoznának létre egy-egy funkcióra szabva.

Miért nem ismeri anyanyelvünket az Apple virtuális asszisztense? - Klikk ide!