imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Szómágia

Itt a legújabb magyar iOS játék!

Ez a cikk több mint egy éve nem frissült. Kérjük, vedd figyelembe, hogy ennek tükrében a tartalom mára már idejétmúlt lehet.

Tony Fadell majdnem elhagyta az első iPhone prototípusát


Az iPod keresztapja mesélt kicsit az első iPhone-t megelőző munkákról, a fejlesztés körülményeiről, Steve Jobs rigolyáiról, és egy majdnem elveszett prototípusról.

Az iPhone 10. évfordulójának alkalmából bérletet váltottunk a nosztalgiavonatra, és sorra szállítjuk a történeteket a telefonról, ami megváltoztatta az okoskütyükről alkotott elképzeléseinket. Korábban megírtuk, mennyi tenyérizzadás előzte meg, hogy a bemutatóra már minden klappoljon. És azt is, hogy Phil Schiller hogyan emlékszik vissza a történtekre.

Most Tony Fadell, az iPod keresztapja eposzi jelzővel jellemzett Apple-vezető osztotta meg emlékeit a BBC-nek adott interjújában az első iPhone körüli munkálatokról. Na meg egy történetet, amikor azt hitte, hogy egy reptéren hagyta a féltve őrzött, hét pecséttel védett prototípust. Ha tényleg így történt volna, most valószínűleg Fadell éppen a „balettben ugrálna”, hiszen Steve Jobs határozottan kijelentette: bárki, aki információt szivárogtat ki az iPhone-ról, az ki lesz rúgva. És ismerve Jobs szeszélyes természetét, könnyen lehet, hogy nem ez lett volna a legrosszabb dolog, amivel a szivárogtatónak számolnia kellett volna.

Steve Jobs

Fadell éppen valamerre utazott repülővel, és természetesen nála volt a készülő telefon prototípusa is. Aztán a reptéren rádöbbent, hogy sehol sem találja a készüléket. Konkrét kereső csapat alakult, akik egy olyan valamit kerestek, amiről Fadell egy szót sem árulhatott el nekik. Két óra eredménytelen kutakodás után végül meglett az iPhone:

Steve a leghatározottabban kiemelte, hogy a maximális titoktartással kell kezelni a készüléket, és bárki, akit egy szót is szól róla a világnak az ki lesz rúgva. Rajtam persze egyből kitört a hideg verejtékezés. Minden lehetséges forgatókönyvet végigpörgettem, hogy rájöjjek, mi történhetett. Aztán kiderült, hogy az iPhone kiesett a zsebemből és két szék közé szorult…

Pár szót ejtett az iPod tárcsázós megoldásával kezelt prototípusról is, amiről nemrég egy videó is megjelent.

Tulajdonképpen egy forgótárcsázós telefont csináltunk a hatvanasévekből. Úgy voltunk vele: „Ez így nem működik. Túl nehéz használni!”

Az első iPhone

Viszont éppen eközben tesztelte az Apple az érintőkijelzős Mac lehetőségeit is. Ez volt az a gép, amit miután Jobs megmutatott neki, előhívta az iPhone ötletét.

Sokáig titokban dolgoztak rajta (mármint az érintőkijelzős Macen – a szerk.). Méretre akkora volt, mint egy ping-pong asztal. Steve megmutatta nekem és azt mondta: azt akarom, hogy fogd ezt, és tedd bele az iPodba.

Ezután több ezer embernek kellett egyszerre dolgoznia ezen az egészen ahhoz, hogy végül minden összeálljon a bemutatóra. Ezután pedig volt összesen hat hónapunk, hogy megkezdjük a kiszállítást. Nyilvánvalóan végül sikerült, de nem volt ez olyan egyszerű.

Tony-Fadell-allat-cover2

Fadell arról is mesélt, milyen viták folytak az érintőceruza körül. Míg ő meg volt róla győződve, hogy jó lesz az, addig – mint azt jól tudjuk – Jobs nagyon ellene volt. Fadell így egy kis cselhez folyamodott: titokban kiadta a parancsot a csapatának, hogy mindenképpen úgy készítsék el az iPhone-t, hogy az tudjon kezelni érintőceruzát. Jobs persze az egészből semmit nem tudhatott meg.

Végül megcsináltuk az egészet a tudta nélkül, mindent a színfalak mögött. Le is tépte volna a fejem ha ezt megtudja.

Milyen kedves emlék!

Forrás: 9to5mac

Apple Watch sosem látott árakon!

Ezt már olvastad?

A Sirinek ez is az egyik baja, hogy mindenki a célközönség. Valószínűleg hatékonyabb lenne, ha először jól működő modulokat hoznának létre egy-egy funkcióra szabva.

Miért nem ismeri anyanyelvünket az Apple virtuális asszisztense? - Klikk ide!