imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Csendben frissült a MacBook választék

Nagyobb aksi, erősebb proci, True Tone kijelző

Ez a cikk több mint egy éve nem frissült. Kérjük, vedd figyelembe, hogy ennek tükrében a tartalom mára már idejétmúlt lehet.

Phoneys

Törlés vár az egyik legjobb iMessage appra


Hibát vétett a cupertinói vállalat, ami miatt egy fejlesztő most igen szorult helyzetbe került. Egy halálra ítélt sticker pack tanulságos története…

Amikor az Apple bejelentette, olyan bántóan sok értelmet nem tudtam elképzelni az iMessage alkalmazásoknak. Aztán, ahogy egyre többet próbáltam ki, úgy hajlottam afelé, hogy egy kreatív ötlettel végül is születhetnek jó appok.

Bár Magyarországon kevésbé volt hasznos, de egy kis matricacsomag megmutatta, hogyan kell ezt csinálni. A Phoneys névre keresztelt alkalmazás mindössze annyit varázsolt, hogy más szavakat adhattunk a barátaink szájába, mint amiket ők valójában leírtak.

Phoneys

Az app működése faék egyszerűségű volt. Ugye, amikor iMessage-ben chatelünk a dialógus különböző színű szövegbuborékokban jelennek meg. Amit mi mondunk az kék, amit a partnerünk az szürke színnel tűnik fel. Az iOS 10-ben bemutatott matricáknak meg van egy olyan tulajdonságuk, hogy bárhová lehet ragasztani őket, még a chat szöveg fölé is.

Ezt a két tulajdonságot kombinálta össze az ügyes fejlesztő egy kreatív matricacsomagban. Előre legyártott pár kék és zöld buborékot olyan angol feliratokkal, mint például: “nagyon okos vagy”, “kérhetek egy autogrammot?”, “taníts meg, hogy legyek olyan mint te” és a többi.

Ezekkel innentől kezdve nem volt más dolgunk, mint ráragasztani a másik üzenetére, így úgy tűnt, mintha ő írta volna. Zseniális, kreatív!

Phoneys

A nagyközönség is jól fogadta, pár nap alatt a Top Paid lista élére tört az 1 dolláros móka. De a dolog kicsit félrecsúszott, és nem a fejlesztő hibájából.

Adam Howell, a matricacsomag megalkotója még a kiadás előtt egy tweetben elmélkedett arról, hogy vajon az Apple át fogja-e engedni az alkalmazást a szigorú szűrőjén. Átengedte, amin még a felesége is igencsak meglepődött. Gondolta, ha már ilyen olajozott mennek a dolgok, akkor még több munkaórát fektet az éjszakai projektbe. Demó videókat és képeket szerkesztett, landing page-et csinált, és elkezdte tervezni a marketinget.


De mind hiába, mert az Apple jogászai időközben rájöttek, hogy nem lesz ez így jó. Nyilván a visszaélési lehetőségek miatt jogi aggályokat merülhetnek fel, amit értelemszerűen nem hagyhattak. Emellett az sem tetszett Cupertinóban, hogy az app az alaposan levédett iMessage formavilágát, színeit és betűtípusát használja.

Fel is hívták a fejlesztőt. Erre a beszélgetésre így emlékszik vissza Howell:

Bill kedves volt, de rögtön a lényegre tért. Az Apple jogászai nem repestek az örömtől, amiért a Phoneys átjutott a szűrőn. A matricák nem lehetnek kékek vagy zöldek, és nem használhatják a San Francisco betűtípust. A továbbiakban nem lehet átverős appként sem reklámozni (annak ellenére, hogy én sohasem hivatkoztam rá átverős alkalmazásként, igaz, mások igen).

Bill külön kiemelte, hogy hamarosan el fogják távolítani az alkalmazásboltból. Egy hetet adtak, hogy radikálisan változtassak a buborékok kinézetén. Semmilyen módon nem hasonlíthatnak az iMessage üzenetekre, helyette a képregényes megjelenést javasolta. Azt mondtam: Oké, köszi Bill, és itt véget is ért a beszélgetés.

Elég nagy érvágás lehet ez most Adam számára, tekintve, hogy az egész matricacsomagnak az volt az értelme, hogy úgy néztek ki, mint az eredeti iMessage üzenetek. Az Apple javaslata nem igazán húzza ki a csalódott fejlesztőt a csávából.

iMessage

Az egész probléma abból fakad, hogy a cég simán átengedte elsőre a Phoneys-t. Csak azután vizsgálták át alaposabban miután az felrobbantotta az App Store-t, és ez baj. Főleg Howell számára, aki most nem tudja mit tegyen.

Egyfelől, ha frissítem a matricacsomagot úgy, ahogy azt az Apple kérte tőlem, akkor mindenkivel kitolok, aki már megvette. Az egész lényege el fog veszni, nem lesz olyan vicces és trükkös, mint az eredeti.

A másik részről, ha nem frissítem, csütörtökön a Phoneys ki lesz dobva az áruházból. Így mindenki, aki megvette, továbbra is használhatja az eredeti formában egészen addig, amíg valamiért le nem törli egyszer. Ezzel az a gond, hogy így mindenkit átvernék, aki arra számított, hogy még több kifejezés és fejlesztés érkezik majd az apphoz. Nem mellesleg egy dollárt sem fogok keresni a továbbiakban a bestseller alkalmazásommal.

Őszintén nem tudom mi tévő legyek, egyik opció sem jó. Mindkettővel sok embernek okoznék csalódást, de sajnos csak ezek a lehetőségeim vannak.

iMessgae App Store

Mi őszintén sajnáljuk a fejlesztőt, és reméljük, hogy az Apple a jövőben még időben fog gondolkozni, és nem hozz ilyen kellemetlen helyzetbe senkit.

Forrás: 9to5mac és Medium

iPhone XS akár 0 Ft önrésszel és 0% THM-mel

Ezt már olvastad?

A Sirinek ez is az egyik baja, hogy mindenki a célközönség. Valószínűleg hatékonyabb lenne, ha először jól működő modulokat hoznának létre egy-egy funkcióra szabva.

Miért nem ismeri anyanyelvünket az Apple virtuális asszisztense? - Klikk ide!