imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Érkezik az új iPad Pro

Magic Keyboarddal és minden földi jóval!

Ez a cikk több mint egy éve nem frissült. Kérjük, vedd figyelembe, hogy ennek tükrében a tartalom mára már idejétmúlt lehet.

Töröljük a fájlokat azonnal OS X El Capitanban


Egy átlagos nap rengeteg fájl tud felhalmozódni, a letöltésekből, a fölöslegesen tárolt képekből, tömörített mappákból, vagy tulajdonképpen bármiből. Ha ezeket töröljük, akkor alapértelmezésben a Kukába kerülnek, viszont még így is foglalják a helyet a merevlemezünkön. Eddig sajnos ha valamit véglegesen törölni szerettünk volna, akkor a törlés után még a Kukát is üríteni kelljen, hogy a fájl által foglalt teljes terület felszabaduljon. Az El Capitanban viszont ez is megváltozott, hiszen már lehetőségünk van egy lépésből véglegesen törölni a fájlokat. 

Habár már a Yosemite is egy nagyon jól sikerült operációs rendszer volt, új lenyűgöző kinézettel, mindig van mit fejleszteni. Ez pedig egy tipikusan egy olyan funkció, ami a gyorsabb munkavégzést segíti. Ugyanakkor a felhasználók nagy része talán nem is gondolta, hogy ilyen lehetőségre szükség lenne, vagy akár, hogy hasznos lenne.

osx-el-capitan-delete-file-immediately-100609084-medium.idge

Ehhez keressük ki és jelöljük ki a megfelelő fájlokat a Finderben. Több fájlt is lehetőségünk van egyszerre kijelölni a cmd billentyűvel, illetve fájlblokkokat a shift billentyűvel. A cmd+a billentyűkombinációval az összes fájlt kitudjuk akár jelölni egy adott könyvtárban. Ha megvagyunk akkor jön a csavar a történetben. A shift billentyű lenyomásával és kattintsunk a Fájl menüre. Most a szokásos helyett egy olyan feliratot fogunk látni, hogy „Azonnali törlés”. Itt egy rövid üzenet tájékoztat, hogy ez a törlés nem visszavonható, és a fájlok örökre elvesznek. Ha tehát tovább kattintunk, akkor a fájlok a Kukába kerülés helyett egyből törlődni fognak a Macünkről. Az azonnali törlésre egyébként billentyűkombináció is van, ez az option – cmd – delete. Persze a végeredmény ugyan az lesz, de így lényegesen gyorsabban érhetjük el az új funkciót.

delete-immediately-from-trash-osx-el-capitan-100609087-medium.idge

Ha egy fájl már a Kukában van és onnan szeretnénk valamit azonnal törölni, de mégsem az összes fájlt, akkor már erre is lehetőségünk van. Ez a lehetőség már tényleg régóta hiányzik az OS X-ből, hiszen eddig csak az egész kukát tudtuk üríteni. Ehhez a fentebb leírt módon jelöljük először ki a fájlokat, majd a jobb klikk menüből válasszuk ki az Azonnali törlést. A már ismert üzenet után pedig végleg törlődnek ezek a fájlok. Összességében tényleg igaz az, hogy az El Capitanban olyan kisebb, de fontos frissítések érkeztek meg, amellyel még tökéletesebb lett az Apple által fejlesztett operációs rendszer.

Ezt már olvastad?

A Sirinek ez is az egyik baja, hogy mindenki a célközönség. Valószínűleg hatékonyabb lenne, ha először jól működő modulokat hoznának létre egy-egy funkcióra szabva.

Miért nem ismeri anyanyelvünket az Apple virtuális asszisztense? - Klikk ide!