imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Megérkezett az AirPods Pro

az Apple legújabb fülese!

Ez a cikk több mint egy éve nem frissült. Kérjük, vedd figyelembe, hogy ennek tükrében a tartalom mára már idejétmúlt lehet.

Törölteti az Apple a Facebook kémkedő appját


Végre megelégelte az Apple, amit a Facebook csinál „védelem“ címszó alatt, nem olyan régen felvásárolt VPN alkalmazásával…

Fél évvel ezelőtt mutattuk be a Facebook úgynevezett Protect funkcióját, amely hivatalosan egy virtuális magánhálózat (Virtual Private Network, VPN) szolgáltatás lenne. Névlegesen legalábbis. Ezeknek a szolgáltatásoknak ugye az lenne a lényege, hogy az ezeken keresztülmenő adatok rejtve (titkosítva) maradnak, így kvázi anonim módon tudunk velük szörfölni a neten.

Mondanunk sem kell, de az ingyen kínált alkalmazás természetesen úgy gyűjti rólad és a rajta keresztüli adatforgalomról az információt, mintha nem lenne holnap. A Facebook mindezt ráadásul a hivatalos appjába is beágyazta, Protect, azaz Védelem néven.

Ez a menüpont a 2013-as felvásárlásból a vállalathoz került Onavo VPN appra irányított át, aminek leírását elolvasna azért ki lehetett találni, miről van szó:

Ahhoz, hogy ezt az biztonsági réteget biztosítani tudja, az Onavo VPN-t használ, hogy a hálózatod minden kommunikációja az Onavo szerverein keresztül történjen. Ennek a folyamatnak részeként az Onavo gyűjti a mobil adatforgalmad adatait. Ez segít minket abban, hogy fejleszthessük és fenntarthassuk a szolgáltatást azáltal, hogy elemezzük a weboldalakat, alkalmazásokat és az adatforgalmad, amiket használsz.

Mivel a Facebook részei vagyunk, ezeket az információkat egyben a Facebook termékek és szolgáltatások fejlesztésére is felhasználjuk, hogy betekintést nyerjünk azokba a termékekbe és szolgáltatásokba, amiket az emberek értékesnek tartanak, hogy jobb felhasználói élményt építsünk.

Egy szó, mint száz, a The Wall Street Journal információi szerint eddig tartott a szabad kémkedés védelem címszó alatt, a Facebook hamarosan eltávolítja az appot. Tehát hivatalosan nem az Apple veteti le, de ez feltehetően csak a két gigavállalat közt zajló diplomáciának köszönhető, a nyomást biztosan ők gyakorolták a Facebookra.

A vállalat szóvivője azóta hivatalosan is kommentálta a dolgot, kvázi elismerve a tiltást:

Mindig is világosan közöltük az Onavo letöltőivel, hogy gyűjtjük az információkat és azt is, hogy mire, hogyan használjuk azt fel. Ugyanakkor, mint az Apple platformján jelenlévő fejlesztők betartjuk az Apple bevezetett szabályokat.

Ennyi hát a történet, egy spyware-rel kevesebb az App Store-ban…

(via The Verge)

MacBook Pro és iMac most 3 év jótállással!

Ezt már olvastad?

A Sirinek ez is az egyik baja, hogy mindenki a célközönség. Valószínűleg hatékonyabb lenne, ha először jól működő modulokat hoznának létre egy-egy funkcióra szabva.

Miért nem ismeri anyanyelvünket az Apple virtuális asszisztense? - Klikk ide!