imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Érkezik az új iPad Pro

Magic Keyboarddal és minden földi jóval!

Ez a cikk több mint egy éve nem frissült. Kérjük, vedd figyelembe, hogy ennek tükrében a tartalom mára már idejétmúlt lehet.

Történelmi jelentőségű Instagram-frissítés érkezett


A közel öt évvel ezelőtti megjelenése óta sok minden változott az Instagramban, egyvalami azonban sosem: négyzet alakú képeket, valamint később videókat oszthattunk meg a nagyvilággal. Ennek most vége, ugyanis – dobpergés és fanfárok – mostantól álló és fekvő formátumban is feltölthetjük a fotóinkat és videóinkat.

Természetesen különböző „trükkökkel” eddig is megoszthattunk fekvő vagy álló képeket, úgy, hogy a négyzetből fennmaradó részt kitöltöttük valamilyen módon – a leggyakrabban fehérrel. Az Instagram is felismerte, hogy ötből egy fotó ilyen szerkesztésen esik át:

A négyzetes formátum mindig is része volt és lesz annak, akik vagyunk. Ezzel együtt a legfontosabbnak annak a történetnek kell lennie, amit el akarsz mesélni, és azt szeretnénk, hogy könnyen és egyszerűen oszthasd meg a legfontosabb pillanataidat, úgy, ahogy szeretnéd. Kiderült, hogy öt feltöltött fotóból vagy videóból majdnem egy nem négyzetes formátumban van, és tudjuk, hogy sokszor nem volt egyszerű így megosztani tartalmakat az Instagramon: barátok maradtak le a csoportképekről, a videók túl szűkek voltak, ráadásul a Golden Gate hidat sem fotózhattad le elejétől a végéig.

Instagram

Amint frissítettünk a 7.5-ös verzióra, az alkalmazás elindítása és a megosztás fülön a Library kiválasztása után észrevehetünk a kijelölt kép vagy videó bal alsó sarkában egy új ikont. Ezzel állíthatjuk be, hogy nem négyzet formátumban szeretnénk megosztani az adott tartalmat, hanem az eredeti képaránynak megfelelően. Ezután a képek és videók természetesen így fognak megjelenni a többi felhasználó falán is – az álló képek értelemszerűen jóval nagyobbak lesznek mint a fekvők. A profiloldalunkon a rácsnézetben a letisztult megjelenés érdekében azonban továbbra is négyzetesen látjuk ezeket is.

Érdekes módon, ha az alkalmazáson belül szeretnénk fotózni, akkor ezt továbbra is csak négyzetes formátumban tehetjük meg. Cserébe viszont a videók megosztásának népszerűsítése érdekében mostantól az összes, eddig csak a fotókon használható szűrővel elláthatjuk a felvételeinket, és ugyanúgy állíthatjuk ezek erősségét, mint a képek esetén.

És mivel is lehetne jobban promózni az új funkciót, mint egy néhány másodperces exkluzív Star Wars előzetessel? Az Instagram is belátta, hogy semmivel, úgyhogy ők is ezt a megoldást választották:

There has been an awakening… #StarWars #TheForceAwakens

A video posted by Star Wars (@starwars) on

A történelmi jelentőségű eseményről az Instagram is készített egy 17 másodperces videót, ahol két példán szemléltetik, miért is praktikus az eddig kötelező négyzetes formátum elhagyása:

Az Instagram természetesen továbbra is ingyenesen tölthető le az App Store-ból. Ha így haladunk a jelentős újdonságokkal, hamarosan talán iPadre is megérkezik az alkalmazás így 5 év után.

• Instagram letöltése az App Store-ból (iPhone, ingyenes)

Forrás: Instagram blog via 9to5Mac, Cult of Mac. Borítókép: Instagram.

Ezt már olvastad?

A Sirinek ez is az egyik baja, hogy mindenki a célközönség. Valószínűleg hatékonyabb lenne, ha először jól működő modulokat hoznának létre egy-egy funkcióra szabva.

Miért nem ismeri anyanyelvünket az Apple virtuális asszisztense? - Klikk ide!