imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Érkezik az új iPad Pro

Magic Keyboarddal és minden földi jóval!

Ez a cikk több mint egy éve nem frissült. Kérjük, vedd figyelembe, hogy ennek tükrében a tartalom mára már idejétmúlt lehet.

Törvényjavaslat veszélyeztetheti az iPhone-t az Egyesült Királyságban


Komoly kérdés, hogy az Apple továbbra is forgalmazni fogja-e a termékeit az Egyesült Királyságban, ha bevezetik a tervezett törvénymódosítást. Az új törvény szerint a gyártóknak tilos lenne alkalmazni ún. end-to-end titkosítást, amit jelenleg az iOS is használ.

A fentiekből egyenesen következik, hogy az Apple-nek vagy biztosítania kéne hozzáférést a titkosításához, vagy egyszerűen megszünteti a termékek forgalmazását a szigetországban. Az előbbi nagyban eltér a cég által képviselt mentalitástól, és éppen ez ellen harcol az Egyesült Államokban is. A megoldás ezért sokak szerint az utóbbi lenne, de ez pedig komoly bevételkiesést jelentene az amerikai vállalatnak.

Jimmy Wales, a Wikipédia egyik alapítója például kifejezetten amellett van, hogy az Apple ne engedjen az alapelveiből a törvény bevezetése után sem. Szerinte a legjobb módja, hogy megértessék a kormánnyal, hogy ez egy rossz döntés, ha a gyártók kivonják az E2EE-t használó termékeket az országból. Ennek a gondolatmentének a Twitteren adott hangot.

A férfi egyébként már régebb óta él Londonban, és gyakran hallani felőle olyan megnyilvánulásokat, amiben azt hangoztatja, hogy mennyire zavarja a kormány folytonos szaglászása. A legutóbbi ilyen eset például az volt, amikor a kormányt véleményezte az új törvénymódosítás miatt (amit szintén nem fogadtak még el), ami szerint az összes techvállalatnak minden tárolt kommunikációs adatot kötelessége kiadni a hatóságoknak.

tim-cook-no-idea

Az Apple többször is jelezte, hogy egy ilyen erős védelemmel ellátott adatot nem lehet visszafejteni, még akkor sem, ha egyébként ezt szeretné a vállalat. Az iMessegek esetében csak a fogadó és a küldő fél számára van meg az a kód, ami szükséges a visszafejtéshez. Ez a technológia ellen egyébként az amerikai kormány is erősen harcol. James Comey, az FBI igazgatója szerint egy nap „nagyon nagy probléma” lesz abból, hogy a kormány nem tud belenézni egy „gyermekrabló vagy terrorista készülékébe”.

Nem fogunk engedni a felhasználóink magánszférájának védelme iránti elkötelezettségünkből a kormányzat miatt. […] Az Apple soha nem működött együtt kormányzati szervekkel, hogy »hátsó ajtót« építsünk a termékeinkbe vagy szolgáltatásainkba. Soha nem engedélyeztük a szervereinkhez való hozzáférést a kormány részéről. És soha nem is fogjuk.

David Cameron miniszterelnök szerint viszont nem szabadna olyan kommunikációs alternatívának léteznie, amelyhez még a hatóságok sem férnek hozzá. A tervezett módosítást éppen ezért nagyon nagy valószínűséggel elfogadják majd, azt pedig, hogy ezután mi történik, senki nem tudja. Annak az esélye, hogy az Apple megszünteti a szigetországban a szolgáltatásait és a termékei árusítását nagyon kicsi. Viszont nagyjából ugyanekkora esélye van annak is, hogy bárki számára hozzáférhetővé tegyék az iOS-ben és az OS X-ben található titkosítást.

Forrás: Cult of Mac.

Ezt már olvastad?

A Sirinek ez is az egyik baja, hogy mindenki a célközönség. Valószínűleg hatékonyabb lenne, ha először jól működő modulokat hoznának létre egy-egy funkcióra szabva.

Miért nem ismeri anyanyelvünket az Apple virtuális asszisztense? - Klikk ide!