imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Csendben frissült a MacBook választék

Nagyobb aksi, erősebb proci, True Tone kijelző

Ez a cikk több mint egy éve nem frissült. Kérjük, vedd figyelembe, hogy ennek tükrében a tartalom mára már idejétmúlt lehet.

Touch Bar képernyőfotó-készítése és egyéb hasznos tippek


Itt a karácsony, az év legszebb ünnepe. Itt az idő egy kicsit félretolni a telefonokat és a laptopokat és a szeretteinkre koncentrálni. Ennek ellenére az iMagazinon továbbra is toljuk a kontentot. Az ünnep alatt hasznos tippeket olvashattok tőlünk. Ha csak napi egy-két cikket olvasnál el két mákos bejgli közt, akkor nagyon jó helyen jársz.

Az idő múlásával egyre jobban kezdünk megbarátkozni a Touch Barral és bár rengeteg írtunk róla, az ezekben a cikkekben lévő képernyőfotók nem készültek el maguktól. Alapvetően erre nincs is nagy szükség rá, hiszen ennek a felületnek 98%-ban a bevitelben van szerepe. De esetünkben például nagyon hasznosnak bizonyult ez a lehetőség. Ha pedig lehet, miért ne mutassuk meg nektek a varázslatot?

Touch Bar és Final Cut

Így készíthetsz screenshotot a Touch Barról és mentheted azt az Asztalra

Ahhoz, hogy fotót készítsünk a Touch Barról meg kell keresnünk a Shiftet, a Commandot és a 6-os billentyűt és azonos időben kell lenyomni ezeket. Az érintőfelület tartalma ezzel autómatikusan az asztalon landol.

Hogyha előzetesen összeszinkronizáljuk a Dokumentumokat (Documents) és az Asztalt (Desktop) iClouddal, akkor azonnal elmentődik a kép a felhőbe is. Így egyből elérhetjük azt az azonos fiókkal használt eszközökön, mint például iPhone-on, iPaden és iPodon.

Így készíthetsz screenshotot a Touch Barról és másolhatod azt vágólapra

Ha az asztalra mentés helyett inkább vágólapra másolnád a képet, erre is van lehetőség. Ehhez nem kell mást tenni, mint lenyomva tartani a Ctrl + Shift + Command + 6 billentyűkombinációt. Így könnyedén vágólapra helyeztük és már csak annyi a dolgunk, hogy beszúrjuk valahova az elkészült fotót.

Touch Bar

Az univerzális vágólap használata

Köszönhetően az Univerzális vágólapnak, a macOS Sierra és az iOS 10 remek összhangban vannak, ami nagyban megkönnyíti a munkát. Ha azonos Apple ID-val és iClouddal használod az iPhone-od / iPaded / iPodod és a Maced akkor amit vágólapra másolsz az egyiken azt könnyedén beszúrhatod valahova egy másik eszközön.

Így használd:
 • Jelentkezzünk be minden eszközön egy azonos Apple ID-val és egy iCloud fiókkal.
 • Győződjünk meg róla, hogy minden eszközön be van kapcsolva a Bluetooth.
 • Ellenőrizzük, hogy a Wi-Fi is aktív mindenhol.
 • Vigyük közel egymáshoz a számítógépet és a telefont. Nem kell összeérinteni vagy ilyesmi, de nem árt, ha nem a határ túloldaláról próbálkozunk.
 • Másoljunk (Copy) ki egy fotót, videót vagy egy szimpla szöveget.
 • A céleszközön pedig illesszük be azt.

Tehát például, ha éppen te is a Doomot nyomod Touch Baron akkor csak le kell nyomni a fent említett kombót és egyből tolhatod a képet mondjuk a haverodnak a telefonoddal. Apróság, de egyszerű és jól működik.

Touch Bar Doom

Azonban figyelnünk kell arra, hogy ennek a funkciónak nem fér bele az idejébe, hogy közbe kiugorjunk oda, ahová még a király is gyalog jár. Csak néhány percig marad vágólapon a kontent, szóval ez arra való, hogy azonnal tovább lökjük valahova.

Így tudod megváltoztatni a képernyőfotó-készítéséhez használt billentyűkombinációt

Ha szerinted is kicsit sok billentyűre van szükség a vágólapra másolós módszer eléréséhez, akkor itt a megoldás. Redukáljuk le a Ctrl + Shit + Command + 6 kombót 2 billentyűleütésre.

 1.     Kattintsunk az Apple logóra a bal felső sarokban
 2.     Válasszuk a „Rendszerbállítások” (System Preferences) menüpontot. Alapesetben ez a tálcán (Task Bar) is megtalálható és a fogaskerék ikonra kattintva érhető el.
Touch Bar
 1.     Majd keressük meg a „Billentyűzet” (Keyboard) pontot és kattintsunk rá kétszer.
 2.     Fölül a lehetőségek közül válasszuk ki a „Billentyűparancsok” (Shortcuts) opciót.
Touch Bar
 1.     Most baloldalt keressük ki a „Képernyőfotók” (Screen Shots) lehetőséget.
 2.     Itt válasszuk ki, hogy minek a kombinációját szeretnénk megváltoztatni. Keressük ki a Touch Barra vonatkozót.
Touch Bar
 1.     Ha rákattintottunk akkor adjuk meg, hogy mit szeretnénk helyette használni.
 2.     Ha ez is megvan, akkor csekkoljuk, hogy működik-e.
 3.     És készen is vagyunk.
Touch Bar

Ha esetleg a későbbiekben vissza szeretnénk állni az eredeti billentyűparancsokra, akkor azt is könnyedén megtehetjük. Ebben az esetben ugyanebben az ablakban az “Alapértékek visszaállítása” gombra kell kattintanunk. Ilyen egyszerű.

 

MacBook akár 110.000 Ft kedvezménnyel

Ezt már olvastad?

A Sirinek ez is az egyik baja, hogy mindenki a célközönség. Valószínűleg hatékonyabb lenne, ha először jól működő modulokat hoznának létre egy-egy funkcióra szabva.

Miért nem ismeri anyanyelvünket az Apple virtuális asszisztense? - Klikk ide!