imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Érkezik az új iPad Pro

Magic Keyboarddal és minden földi jóval!

Touch ID és Face ID kombóval jöhet a 2021-es iPhone


A Face ID és a Touch ID alapvetően két táborra osztja a felhasználókat. Az egyik fél nagyon elégedett az arcfelismeréssel, míg mások továbbra is maradnának inkább a “jóöreg” ujjlenyomat alapú azonosításnál. Az új hír szerint azonban 2021-től már nem lehet hiányérzetünk a Touch ID-t illetően, hiszen visszakapjuk, ráadásul a Face ID mellé!

Régebben már írtunk róla, hogy az Apple tavaly decemberben levédetett egy olyan szabadalmat, amelyben a Face ID és a Touch ID egyszerre jelen van. Ming-Chi Kuo új jelentése pont ehhez a témához kapcsolódik, ugyanis állítása szerint a 2021-es iPhone széria tagjai már mindkettővel rendelkezni fognak, ráadásul egy kis csavar is lesz a történetben.

Ez persze nem más, mint maga az ujjlenyomat-olvasó mibenléte. Nyilvánvaló, hogy a cég nem kíánja visszahozni a Home gombot az előlap/kijelző arányra erősen kihegyezett mezőnybe. Épp a múlt hónapban röppent fel a pletyka, miszerint a nagyon is árérzékeny kínai piacra az Apple egy Face ID-t elhagyó, ugyanakkor kijelző alá épített ujjlenyomat-szenzorral rendelkező külön modellt gyártana, hogy lejjebb tudjon faragni a költségekből.

Kuo is ugyanerre a technológiára tért ki a jelentésében, viszont egyértelmű, hogy a két azonosítási módszer nem egymás helyett, hanem egymással karöltve működne együtt, ezzel egy sokkal biztonságosabb identifikációt biztosítva a felhasználóknak. Az elemző eképpen vélekedett a kijelző alá szerelt ujjlenyomat-érzékelőről:

Az FOD (Fingerprint on Display) technológiát illetően az várható, hogy az elkövetkezendő 12-18 hónapban a felmerülő 4 alapvető problémát jelentősen orvosolják majd, ami nem más, mint a modul vastagsága, az érzékelési terület, az energiafogyasztás, valamint az alacsony gyártási hatékonyság. Tehát jelen állás szerint úgy gondoljuk, hogy az Apple az új iPhone-t (mármint a 2021-es modellt) Face ID-val és kijelző alá épített ujjlenyomat-olvasóval látja majd el a nagyobb biztonság érdekében, amelyet a multi-biometrikus azonosítás révén érhetnek el.

Arról, hogy pontosan hogyan is segítené egymást a két technológia sajnos nem esett szó. Elképzelések természetesen vannak, például az, hogy sikertelen Face ID-s azonosítás esetén a következő lépcsőfok nem a jelkód lenne, hanem a Touch ID, vagy éppen fordítva. Személy szerint ezt csak akkor látom biztonsági szempontból igazi fejlődésnek, ha a két módszer együttese révén a jelkód többé már nem lenne az opciók között, hiszen ha ezt valaki tudja, akkor végtére is mindegy, hogy azt hány lépés előzi meg.

Nos, 2021 még nagyon messze van, a tech piacon nem is nagyon ajánlott ilyen távlatokban messzemenően jósolni, azonban érdemes eljátszani a gondolattal, hogy mi lenne, ha Kuo-nak igaza lenne – amire egyébként már jónéhány példát láthattunk. Tovább erősítheti a hírt az, hogy a kijelzőbe épített ujjlenyomat-olvasó manapság igencsak népszerű technológia, amiből érthető, ha az Apple sem kíván hosszú távon kimaradni.

Ti melyik azonosítási technológiát szeretitek inkább, a Face ID-t vagy a Touch ID-t?

Forrás: MacRumors

Ezt már olvastad?

A Sirinek ez is az egyik baja, hogy mindenki a célközönség. Valószínűleg hatékonyabb lenne, ha először jól működő modulokat hoznának létre egy-egy funkcióra szabva.

Miért nem ismeri anyanyelvünket az Apple virtuális asszisztense? - Klikk ide!