imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Érkezik az új iPad Pro

Magic Keyboarddal és minden földi jóval!

Ez a cikk több mint egy éve nem frissült. Kérjük, vedd figyelembe, hogy ennek tükrében a tartalom mára már idejétmúlt lehet.

Tovább késhet az Intel a Broadwell csipekkel


Az Apple 2006 óta dolgozik Intel processzorokkal (előtte PowerPC architektúrát használtak), így azóta nagyban függ a különböző Macek frissítési üteme az Inteltől. Többek között ezért sem mutattak be a legutóbbi iMac-frissítésnél erősebb modelleket: nincsenek új Intel processzorok amiket beleépíthetnének a gépekbe.

Az Intel 2007 óta egy úgynevezett tikk-takk (tick-tock) ritmus alapján frissíti a processzorait. A „tick” mindig egy – szinte szó szerint – kisebb lépés, itt általában kisebb csíkszélességre állnak át, a „tock” pedig egy nagyobb újítást, teljesen új mikroarchitektúrát jelent. A legutolsó fázis egy tock volt, ez a Haswell mikroarchitektúra bemutatását jelentette, jelenleg is ezek a processzorok dolgoznak a Macek nagy részében. A következő lépés a Haswell átállítása 22 nanométerről 14 nanométerre, ez a processzorcsalád a Broadwell nevet fogja kapni.

Már ha végre megjelenik. A megjelenés eredeti dátuma valamikor idén év közepére esett, de amint láthatjuk, ebből az időből már kifutott az Intel. Legutóbb hivatalosan 2014 év végét (október-november) adták meg az új processzorok megjelenési dátumának, de egy kínai hírportál, a VR Zone szerint a Broadwell U 2+3 processzorok – melyek várhatóan az új MacBook Airekben és a kisebbik Retina kijelzős MacBook Prókban jelennek meg – nem érkeznek meg egészen 2015. februárjáig. A négymagos Broadwell H 4+3e processzorok pedig (amik jó választást jelenthetnek a 15″-es Retina kijelzős MacBook Prók és az iMacek számára) akár 2015. júliusáig is csúszhatnak.

Úgy tűnik tehát, hogy a Brian Krzanich Intel-CEO által korábban ígért céldátumot a cég csak a Core M processzorok esetében tudja tartani, amiket nem valószínű, hogy bármiben is használna az Apple. Ezeket főleg a táblagépek és laptopok közötti átmenetet képző számítógépekbe szánja a processzorgyártó.

Az Apple keze eléggé meg van kötve, mivel új processzorok nélkül nem tudja érdemben frissíteni a meglévő modelljeit. Persze használhatnának picit erősebb Haswell processzorokat, de az a hordozható gépek esetében az akkumulátoridő csökkenésével járna, ami az utóbbi időben nem igazán jellemző az Apple-re. A Haswell frissítési hullámból egyedül a Mac mini maradt ki a mai napig, talán ezzel próbálhatja meg betölteni az Intel csúszása miatt keletkező űrt a cég, bár totális csend honol a legkisebb Mac körül. A MacBook Air ugye idén áprilisban frissült, az iMac pedig tavaly ősszel kapta meg a Haswell-processzorokat.

A Broadwell csipek egyébként az Intel szerint 30%-kal gyorsabbak lesznek elődjeiknél, emellett kevesebb energiát is fogyasztanak majd, ami az akkumulátoridőre lehet jótékony hatással a hordozható Macek esetében. Az Intel azt is elmondta, hogy a Broadwell csúszása nem befolyásolja a következő „tock”, vagyis a Skylake-család megjelenését, mivel ez a család egy új architektúrát jelent majd. Ezzel viszont előállhat az a furcsa helyzet, hogy a Broadwell processzorok „életciklusa” mindössze pár hónap lesz, mivel a Skylake érkezése jövő év végére várható.

Forrás: MacRumors. Borítókép: Intel.

Ezt már olvastad?

A Sirinek ez is az egyik baja, hogy mindenki a célközönség. Valószínűleg hatékonyabb lenne, ha először jól működő modulokat hoznának létre egy-egy funkcióra szabva.

Miért nem ismeri anyanyelvünket az Apple virtuális asszisztense? - Klikk ide!