imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Csendben frissült a MacBook választék

Nagyobb aksi, erősebb proci, True Tone kijelző

Ez a cikk több mint egy éve nem frissült. Kérjük, vedd figyelembe, hogy ennek tükrében a tartalom mára már idejétmúlt lehet.

Gépi tanulás illusztráció

Tovább okosodik az Apple


Az Apple mostanában úgy viselkedik, mint egy arab sejk plázában elszabadult felesége: egyszerűen nem tud leállni a vásárlással.

Annyi a különbség, hogy nem parfümökre és ruhákra szórja el a dollárokat, hanem gépi tanulással, mesterséges intelligenciával és egyéb misztikus dolgokkal foglalkozó cégek felvásárlására.

Szerverpark

Tegnap írtunk róla, hogy valószínűleg mégsem vásárolja meg a McLarent az Apple. Ha nincs ló, jó a szamár is alapon azért csak sikerült venni egy másik cégecskét. Egészen konkrétan az indiai/amerikai Tuplejump csapatot. A startup saját – már nem működő – honlapján ez a bemutatkozás volt olvasható:

Pár évvel ezelőtt az emberek elkezdtek rádöbbenni, hogy az a mennyiségű adat, amivel az üzleti szféra dolgozik, kezd kezelhetetlen méretűre dagadni. Emiatt sorjában bukkanntak fel olyan technológiák, amik segítenek ezt a hatalmas mennyiségű információt menedzselni. Mi voltunk az egyik elsők, akik felismerték a Big Data problematikáját. Amikor a cégek elkezdték használni ezeket az új megoldásokat, úgy láttuk, hogy azok egyelőre túl bonyolultak, mi lényegesen leegyszerűsíthetnénk.

Innen ered törekvésünk, hogy minél egyszerűbbé tegyük az adtakezelési eljárásokat, és megkönnyítsük azok használatát. Egy olyan technológián dolgozunk, amit gyerekjáték kezelni, skálázható, és bonyolult lekérdezéseket is végre lehet vele hajtani, akár hatalmas adatmennyiségeken is.

Big-data illusztráció

Bár az Apple nem erősítette meg a felvásárlást, a sajtósuknak sikerült egy olyan tipikus nyilatkozatot adnia, ami magyarul körülbelül ezt jelenti: “nem erősítjük meg, de igen”:

Az Apple időről-időre felvásárol kisebb technológiai cégeket. Továbbra sem kívánjuk megosztani céljainkat és terveinket ezekről a beruházásokról

Nem ez lenne az első gépi tanulással foglalkozó vállalat, amire szemet vetett az Apple. Tavaly ősszel a Perceptio nevű startupot zsebelték be, aminek fő profilja az volt, hogy az okostelefonokon tárolt fényképeket deep learning és mesterséges intelligencia segítségével csoportosítsa. Mit ad Isten, az iOS 10 egyik legnagyobb újdonsága az lett, hogy a telefon felismeri a képeinken szereplő személyeket és tárgyakat, majd ezen paraméterek alapján szépen, jól kereshetően rendszerezi a fotókat. Illuminati confirmed.

iOS 10 Fotók app

Aztán ott van a most augusztusban megvásárolt Turi is. Ők szintén egy gépi tanulásra alapuló platformot dolgoztak ki, elsősorban fejlesztők és adattudósok számára. Azt egyelőre nem tudjuk, hogy az innen szerzett tapasztalatokat hol kamatoztatja az Apple, ami viszont várható, hogy lesz a felhasználók számára is érezhető eredménye.

Bár a megállapodás konkrét részleteiről semmit nem tudunk, pletykák szerint az Apple-t legjobban a Tuplejump “FiloDB” nevű, nyílt-forráskódú projektje érdekelte. Ezzel a programmal nagy mennyiségű adatot lehet analizálni valós időben a gépi tanulásnak köszönhetően. A megoldást valószínűleg kiválóan tudnák alkalmazni Cupertinóban a Siri, az Apple Music, az App Store vagy az iTunes fejlesztésére.

Apple épület belülről

A Bloomberg legfrissebb információ alapján a felvásárlás már júniusban megtörtént, egész egyszerűen idáig senki nem vette ezt észre, ezért lett belőle csak most hír. Ezt erősíti, hogy a Tuplejump alapítója, Rohit Rai elvileg már május óta az Apple-nél dolgozik, és jelenleg Seattle-ben él. Pont ott, ahol a fentebb említett Turi nevű cég székhelye található.

Véletlen lenne? Majd az új szoftver kielemzi…

Forrás: TechCrunch

Ezt már olvastad?

A Sirinek ez is az egyik baja, hogy mindenki a célközönség. Valószínűleg hatékonyabb lenne, ha először jól működő modulokat hoznának létre egy-egy funkcióra szabva.

Miért nem ismeri anyanyelvünket az Apple virtuális asszisztense? - Klikk ide!