imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Megérkezett az AirPods Pro

az Apple legújabb fülese!

Ez a cikk több mint egy éve nem frissült. Kérjük, vedd figyelembe, hogy ennek tükrében a tartalom mára már idejétmúlt lehet.

Tovább okosodott a Bluetooth LE


Elsősorban az okosotthon lehetőségeken dobhat nagyot a most bemutatott fejlesztés, aminek köszönhetően lényegében vezeték nélküli hálózatokat alakíthatunk ki erre képes eszközeinkből.

A Bluetooth Special Interest Group (SIG) sajtóközleményben jelentette be, hogy egy új összeköttetési móddal bővül a Bluetooth LE technológia. A fejlesztés elsősorban a hálózatba kapcsolt gépek kommunikációjára kínál megbízható, a jelenlegi megoldásoknál adekvátabb technológiát. A bejelentés fontos változást hozhat az okosotthonokba vagy más automatizált épületek, gyárak működésébe.

Ahogy az a videóban is látható, idáig alapvetően kétféle Bluetooth kapcsolat volt lehetséges. Az egyik a point-to-point összeköttetés, ami tulajdonképpen két készülék közötti adatátvitelt tesz lehetővé. Ezt használjuk például amikor vezeték nélküli fejhallgatót kapcsolunk a telefonunkhoz. A másik pedig a broadcast, amikor egy készülék sugározza az adatot több hozzá kapcsolt készüléknek. Ez teszi lehetővé például, hogy több különálló vezeték nélküli hangszórón is szinkronizált legyen a lejátszás.

Most azonban, hogy még egy átlagos háztartásban is egyre több Bluetooth-képes eszköz fordul elő a különböző okoskütyüknek köszönhetően, megszületett az igény egy új kapcsolódási formára is: a hálózatosra. Ezzel bővült most a Bluetooth LE, aminek köszönhetően több száz, vagy akár ezer készüléket is összeköthetünk egymással. Belátható, hogy ezzel sok területen új lehetőségek nyílnak majd meg.

A Bluetooth SIG szerint a gyártóknak általában körülbelül fél évig szokott tartani, míg adaptálnak egy ehhez hasonló új megoldást. Most viszont úgy kalkulálnak, hogy nem kell majd ennyit várnunk a hálózatba kapcsolható eszközök terjedésére, hiszen minden meglévő Bluetooth 4.0 vagy 5.0-ás kütyü egy egyszerű szoftverfrissítéssel felokosítható, nem kellenek új hardverek. A fejlesztés tegnaptól kezdve éles.

Forrás: Macrumors

Nem kell messzire menni hozzá, hogy az Apple-nél is találjunk Bluetooth-képes eszközöket, így a bejelentés nekünk is fontos lehet. Ha szeretnéd kibővíteni az ökoszisztémád, egy akciós Apple Watch beszerzése jó kezdő lépés lehet.

Apple Watch sosem látott árakon!

Ezt már olvastad?

A Sirinek ez is az egyik baja, hogy mindenki a célközönség. Valószínűleg hatékonyabb lenne, ha először jól működő modulokat hoznának létre egy-egy funkcióra szabva.

Miért nem ismeri anyanyelvünket az Apple virtuális asszisztense? - Klikk ide!