imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Gyorsan merül az iPhone-od?

Azonnal frissíts iOS 13.1.1-re!

Ez a cikk több mint egy éve nem frissült. Kérjük, vedd figyelembe, hogy ennek tükrében a tartalom mára már idejétmúlt lehet.

További érdekességek a Q3 jelentéssel kapcsolatban


Itthoni idő szerint tegnap este 11 órakor kezdődött az a konferenciahívás, ahol Tim Cook és Luca Maestri ismertették az Apple előző negyedéves teljesítményét. Ahogyan az lenni szokott, a száraz adatokon kívül néhány további érdekesség is szóba került.

Az Apple bevételei ismét csökkentek a tavalyi év azonos időszakához képest, egészen pontosan 14,5%-kal. A 42,4 milliárd dolláros bevétel és a 40,4 millió eladott iPhone azonban mind az Apple korábbi iránymutatását, mind a befektetők várakozásait felülmúlta, ezért a bejelentés után a részvényárfolyam kilőtt mint a rakéta a tőzsdezárás utáni kereskedésben. Belenyalt a 110 dolláros értékbe is, ami közel 14%-os emelkedést jelent, végül +7% körüli értéken stabilizálódott.

Az iPad-eladások ugyan – az elmúlt 9 negyedévhez hasonlóan – ismét csökkentek, azonban utoljára két éve volt ilyen kicsi a csökkenés, ráadásul az iPadből származó bevétel 7%-ot nőtt tavalyhoz képest. Ez azt jelenti, hogy a 9,7″-es iPad Pro sikeresen megemelte az átlagos eladási árat, Tim Cook arról is beszélt, hogy a vásárlók fele munkára veszi az Apple Pencillel kompatibilis táblagépeket.

Az iPhone SE iránt hatalmas volt a kereslet, ha nincs ez a modell, valószínűleg sokkal rosszabbul sikerül a negyedév. Tim Cook elmondta, hogy sikerült felpörgetni a gyártást a kereslet mértékéhez. Az új, kis iPhone-modell azonban csökkentette az átlagos eladási árat az Apple okostelefonjait illetően, ennek köszönhetően a nyereség is elég nagyot esett tavalyhoz képest: 27%-ot. A következő negyedévre azonban azt várják, hogy ez változni fog. Soha ennyi „switcher” nem volt még az iPhone-vásárlók között mint most, vagyis rengetegen váltanak más platformokról. 34%-ot nőtt az iPhone-felhasználók száma egy év alatt. Az amerikai cégek 75%-a iPhone-t vásárolna.

Apple

Kína elég nagyot csökkent, 33%-ot tavalyhoz képest, ami szintén nem volt jó hatással az összesített számokra, ennek köszönhetően azonban ismét Európa lett az Apple második legnagyobb piaca. Indiában 51%-ot nőttek az iPhone eladások, Tim Cook nagy jövőt jósol ennek az országnak üzleti szempontból, persze az Apple még nagyon alacsony eladásokat produkál itt, könnyű nőni.

A szolgáltatások kategória ismét hatalmasat nőtt, 19%-ot a tavalyi évhez képest, ezzel 6 milliárd dollár bevételt termelt – többet, mint az iPhone-on kívül bármelyik másik kategória. Az App Store bevétele ismét rekordot döntött, 37%-ot emelkedett. Tim Cook elmondta, hogy ebben az ütemben jövőre csak ez a kategória külön egy Fortune 100 cég lehetne. Az Apple Pay szárnyal, 450%-ot nőtt a tranzakciók száma tavalyhoz képest, 2015-ben 11 milliárd dollárt költöttek vele – és akkor még csak néhány országban volt elérhető. Az Egyesült Államokban az érintés nélküli fizetések 75%-át(!) az Apple Pay-en keresztül bonyolítják.

Szóba került a kiterjesztett valóság és a virtuális valóság is, Tim Cook ráadásul a Pokémon GO-ról is beszélt a konferenciahíváson:

Az AR-ben nagyszerű lehetőségek vannak. Eddig is sokat fektettünk ebbe, és ezután is sokat fogunk. Hosszú távú céljaink vannak az AR-rel, nagyszerű dolgokat hozhat a felhasználóknak és hatalmas üzleti lehetőség. A legfontosabb, hogy a termékeink jól működjenek más fejlesztők megoldásaival, mint például a Pokémonnal, és ezért láthatjuk azt, hogy ilyen sokan kergetnek a szabadban iPhone-nal pokémaneket (sic!).

Mindenesetre az Apple saját jóslata a jelenlegi negyedévre is visszaesés, 7,8%-11,7% bevételcsökkenéssel számolnak 2015 azonos időszakához képest.

iPhone XR akár 0 Ft önrésszel és 0% THM-mel

Ezt már olvastad?

A Sirinek ez is az egyik baja, hogy mindenki a célközönség. Valószínűleg hatékonyabb lenne, ha először jól működő modulokat hoznának létre egy-egy funkcióra szabva.

Miért nem ismeri anyanyelvünket az Apple virtuális asszisztense? - Klikk ide!