imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Érkezik az új iPad Pro

Magic Keyboarddal és minden földi jóval!

Ez a cikk több mint egy éve nem frissült. Kérjük, vedd figyelembe, hogy ennek tükrében a tartalom mára már idejétmúlt lehet.

Továbbra is az iPhone a legnépszerűbb kamera a Flickr-en


A Flickr minden év végén végez egy elemzést a feltöltött fotók EXIF-adatai alapján, majd közzéteszik a legnépszerűbb fényképezőgép-gyártók illetve a legnépszerűbb fényképezőgépek listáját. Nincs ez másképp 2014-re vonatkozóan sem.

Mióta a telefonok is képesek hasonló minőségű fotókat készíteni mint korábban a kompakt digitális kamerák, azóta általában az élmezőnyben végeznek az iPhone-ok. Sőt, az Apple tavaly beverekedte magát a top 3 gyártó közé is, vagyis a Canon és a Nikon mögött a harmadik legnépszerűbb „fényképezőgép-gyártó” volt a cég, ami a néhány iPhone-modell és a számtalan Canon és Nikon-fényképezőgép tükrében nem nevezhető éppen rossz eredménynek.

Kép: Héctor Borràs / Flickr
Kép: Héctor Borràs / Flickr

Idén ráadásul tovább javított a pozícióján az Apple: a Flickr 2014-es toplistájában a második helyet csípték el a gyártók között, először megelőzve a Nikont. A negyedik a Samsung lett, akik szintén egy pozíciót javítottak a korábbi negyedik helyezett Sony kárára, akik így ötödiknek csúsztak vissza a listán.

Ha a konkrét „fényképezőgép”-modelleket nézzük, az Apple a tavalyi évhez hasonlóan uralja a toplista elejét, mindhárom dobogós helyezést az iPhone-ok hozták el, az alábbi sorrendben: iPhone 5 (3,3%), iPhone 4s (2,1%), iPhone 4 (1,3%). Az összesített listában az első igazi fényképezőgép a negyedik helyen a Canon 7D (0,9%) lett. A top 10-ben ezen kívül még további két Canon és négy Nikon-modell szerepel.

Kép: motocrissy / Flickr
Kép: motocrissy / Flickr

Ha a mobileszközöket nézzük, akkor az Apple fölénye – annak ellenére, hogy eggyel kevesebb Apple-készülék szerepel a listán – még mindig durva: a top 10-ből 7 helyen Apple készülék szerepel, illetve a fent említett három modell mellé a negyedik helyet is elhozta a cég az iPhone 5c-vel. Érdekes, hogy a listán nem szerepel az iPhone 5s (összevonták az iPhone 5-tel?), viszont a 2014-ben alig pár hónapig jelen lévő iPhone 6 felkúszott a hetedik helyre a mobilkészülékek között, közvetlenül a Samsung Galaxy S3 (1,2%) és a Samsung Galaxy S5 (1,1%) mögé. A top 10-ben az Apple részéről ezen kívül még az iPadek szerepelnek a 8. helyen, és az iPad minik a 10.-en, illetve a HTC jutott még be a listára a One-nal (0,7%) a 9. helyen.

A legnépszerűbb tükör nélküli fényképezőgép 2014-ben a Flickr-en az Olympus E-M5 lett (ezen meglepődtem), a legnépszerűbb tükörreflexes modell pedig a Canon EOS 7D, amit icipicit lemaradva, gyakorlatilag holtversenyben követ a Nikon D7000.

Íme a teljes lista számunkra érdekes része:

Forrás: PetaPixel via AppAdvice. Borítókép eredetije: Dave Sag / Flickr.

Ezt már olvastad?

A Sirinek ez is az egyik baja, hogy mindenki a célközönség. Valószínűleg hatékonyabb lenne, ha először jól működő modulokat hoznának létre egy-egy funkcióra szabva.

Miért nem ismeri anyanyelvünket az Apple virtuális asszisztense? - Klikk ide!