imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Érkezik az új iPad Pro

Magic Keyboarddal és minden földi jóval!

Továbbra is top prioritás a környezetvédelem az Apple-nél


Az Apple minden tavasszal közzéteszi az előző pénzügyi év környezetvédelmi eredményeit taglaló ún. felelősségi jelentését, amelyből idén is számos részletet megtudhatunk a cég stratégiájáról.

A cupertinói vállalatot a kétezres években még gyakrabban érte kritika a működéséhez köthető szennyezés miatt, napjainkra azonban sokat javult a helyzet. Tim Cook irányítása alatt az Apple jóval környezettudatosabbá vált, amivel persze el is dicsekednek a rendszeresen kiadott beszámolókban.

A 2018-as pénzügyi év fenntarthatósági eredményeiről szóló jelentés Lisa Jackson, a cég környezetvédelmi és szociális programjaiért felelős alelnökének bevezetőjével indul, aki feleleveníti, hogy már egy éve 100 százalékban megújuló forrásból fedezik a vállalat energiaigényét. A jó példa útján ráadásul 44 beszállítójuk követte őket, akik vállalták ugyanezt. Emlékeztetett arra is, hogy az új MacBook Air-ek és Mac minik esetében sikerült megoldani, hogy a készülékek alumínium háza teljes mértékben újrahasznosított anyagból készüljön. Ezzel kapcsolatban hozzáteszi, hogy nemrég létrehoztak egy csúcsminőségű labort, ahol folyamatosan kutatják a hatékonyabb újrahasznosítási lehetőségeket, továbbá megemlíti Daisy-t is, az Apple szorgos feldolgozó robotját, aki óránként 200 iPhone szétszerelésére képes.

A beszámoló lényegi része az Apple három pillérre épülő stratégiája mentén tagolódik: klímaváltozás, erőforrások, valamint az okosabb kémia. Az első fejezet a felmelegedés elleni harcot illető eredmények kapcsán megállapítja, hogy 2017 óta 4,8 millió tonnával csökkent a cég üvegházhatású gázkibocsátása. 2018-ban ez összesen 25,2 millió tonna szén-dioxid volt, melynek 74 százalékát a gyártás adta, 19 százaléka a termékek használata során keletkezett, a fennmaradó mennyiségen pedig többnyire a szállítás és a vállalat létesítményeinek működtetése osztozik.

A felmelegedés elleni küzdelemben fontos szerep jut a megújuló energiaforrásoknak, melyek kiaknázásában az Apple is szeretne élen járni. A cupertinóiak számos projekt létrehozását támogatják közvetlenül beruházóként, így összesen 600 megawattnyi kapacitás került már a cég birtokába. Ezzel a világ egyik legnagyobb befektetőjének számítanak az energiaszektoron kívül működő szereplők körében. A közeljövőben megvalósuló érdekeltségeik között találunk szélerőműfarmot Illinois-ban, napelemtelepet Virginiában, de Kínában is jelentős összegeket költöttek a helyi beszállítóik ipari tevékenységének kizöldítésére. Ami a takarékosságot illeti, a jelentésből kiderül, hogy az elmúlt 10 évben összesen 70%-al sikerült csökkenteni az Apple termékeinek átlagos energiafogyasztását.

Az erőforrások környezetbarátabb kezelésének szentelt stratégia az újrahasznosításra, az édesvíz-felhasználás csökkentésére, továbbá a hulladékkibocsátás visszaszorítására épül. A dokumentum alapján a 2018-as pénzügyi évben 7,8 millió régi készüléket juttattak új tulajdonoshoz, a cég által támogatott programok keretében pedig összesen 48000 tonnányi elektronikai hulladék keletkezését gátolták meg. Az USA-ban terjesztett csomagolásokban három év alatt 48 százalékkal csökkentették a műanyag arányát, amit többek között úgy értek el, hogy a készülékeket stabilizáló plasztik tálcákat lecserélték egy, a tojástartókhoz hasonlatos öntött rostból készült változatra.

A termékek dobozának előállításánál az újrahasznosított papír aránya már 58 százalék. A szén-dioxid megkötésében és feldolgozásában létfontosságú szerepet játszó fák megóvását az Apple ezen kívül speciális programokkal is segíti, legutóbb például Kolumbia part menti gyertyafás régiójának megmentését támogatták helyi és nemzetközi szervezetekkel társulva, amiről a Newsroom felületén részletes beszámolóval szolgáltak.

A jelentés szerint a cupertinóiak ambiciózus célja a bányászott nyersanyagokról való teljes átállás az újrahasznosított változatokra. Összesen 14 kiemelt fontosságú anyagot határoztak meg, melyeknél folyamatosan kutatják a cél megvalósításának lehetőségeit. Ezzel párhuzamosan törekednek arra is, hogy a vállalati létesítmények, a boltok, valamint az adatközpontok működtetése során termelődő hasznosítatlan hulladék mennyisége nullára csökkenjen. A 2018-ban keletkezett 74.000 tonnányi teljes mennyiség 74 százalékát sikerült feldolgozni, ami három százalékkal haladta meg az egy évvel korábbi eredményt.

Az okosabb kémiának szentelt fejezet az egészségügyi kockázatot jelentő vegyi anyagokkal kapcsolatos intézkedéseket taglalja. A dokumentum fontos vívmányként említi, hogy a végső összeszerelésért felelős beszállítókkal sikerült megállapodni, hogy a korábbiaknál biztonságosabb tisztítószereket és zsíroldókat használjanak. Az ártalmas alkotóelemek kivonását célzó, kilencvenes évek óta tartó program lényegi részét képezi egy pontos adatbázis felállítása is a cég partnerei által használt összes anyagról, ami nagyban segíti a veszélyes tételek kiszűrését és helyettesítését.

A jelentés még számos további érdekességet rejt az Apple eszközök alaplapi forrasztásainál alkalmazott újrahasznosított óntól a felelős erdőgazdálkodásra specializálódott szervezetekkel való együttműködésig. Helyenként viszont a hiányosságokat is megemlíti, például a cég édesvíz-fogyasztásával kapcsolatban, ahol az újrahasznosított víz aránya még mindig elenyésző a teljes mennyiséghez képest. A cupertinóiak stratégiájában megfogalmazott célok mindenesetre nagyon bíztatóak, már csak reménykednünk kell, hogy megvalósítják őket, illetve abban, hogy a versenytársaik számára ez a példa is ragadós lesz.

Ezt már olvastad?

A Sirinek ez is az egyik baja, hogy mindenki a célközönség. Valószínűleg hatékonyabb lenne, ha először jól működő modulokat hoznának létre egy-egy funkcióra szabva.

Miért nem ismeri anyanyelvünket az Apple virtuális asszisztense? - Klikk ide!