imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Érkezik az új iPad Pro

Magic Keyboarddal és minden földi jóval!

Trackpades billentyűzet készülne az új iPad Próhoz?


Ha a pletyka igaznak bizonyul, akkor az iPad újabb lépést tehet a laptop-szerű élmény irányába.

Az Apple táblagépeihez kínált Smart Keyboard legutóbb néhány hete kapott nagy figyelmet a sajtóban, amikor a (nem éppen megbízható) Digitimes megszellőztette, hogy a kiegészítő legújabb generációjába már ollómechanika és háttérvilágítás is kerülhet. A friss, ropogós spekulációk viszont most arról szólnak, hogy a laptopokról ismert trackpedet is felírhatjuk a listára.

A pletyka ezúttal a The Informationtől érkezett, akik szerint az egeret imitáló felülettel turbózott Smart Keyboard már az idén megjelenhet a kínálatban, méghozzá az új iPad Pro frissítésével együtt. A lap jelentése az anyaghasználatra is kitér: elviekben a mostanihoz hasonló, gumi-szerű kivitelre kell számítanunk, a már jól ismert, szövetborítású gombokkal. Az új billentyűzet gyártója a Foxconn lehet, akik továbbra is küzdenek a koronavírus okozta nehézségekkel.

A The Information forrásai nem részletezték, hogy pontosan az év melyik szakaszában számíthatunk a kiegészítőre, ám ha Ming-Chi Kuo korábbi tippje helytálló, akkor tavasszal érkezhet az iPad Pro, így nem kizárt, hogy hamarosan láthatjuk a frissített Smart Keyboardot is. A dolgot azonban egy kissé bonyolítja, hogy a Digitimes viszont őszi iPad-premiert jósolt, méghozzá 5G-támogatással.

Bármelyiküknek is legyen igazuk, a beépített trackpadet bizonyára sokan üdvözölnék a Smart Keyboardon, ahogy az ollómechanikát és a háttérvilágítást is. Kérdés azonban, hogy az Apple mennyire akar belemászni az iPad ilyen szintű „Macbookosításába”, hiszen már az iPadOS 13-ban bevezetett egértámogatáson is látszik, hogy nem kívánja a hagyományos élményt imitálni.

A funkció ugyanis eleve el lett dugva a „Kisegítő lehetőségek” almenüi közé, engedélyezés nélkül nem is aktiválható. Másrészt sokan panaszkodnak a kurzor terjedelmes méretére is, amely nem segíti a pontos kattintásokat. Habár az iPadOS kezelőfelülete ezt nem igazán igényli, a szövegrészek kijelölésénél pl. azért jól jönne egy kicsivel több precizitás.

Ugyanakkor, ha valóban az a cupertinóiak célja, hogy a táblagép minél nagyobb tömegeknél váltsa ki a laptopot, akkor a trackpedesített billentyűzet telitalálat lehet, főként, ha szoftveresen is csiszolnak az élményen. Kíváncsian várjuk hát, hogy mi sül ki a pletykákból, s ha a tavaszi érkezést vizionáló jövendölések válnak be, akkor hamarosan meg is láthatjuk.

Forrás: 9to5Mac

 

Ezt már olvastad?

A Sirinek ez is az egyik baja, hogy mindenki a célközönség. Valószínűleg hatékonyabb lenne, ha először jól működő modulokat hoznának létre egy-egy funkcióra szabva.

Miért nem ismeri anyanyelvünket az Apple virtuális asszisztense? - Klikk ide!