imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Csendben frissült a MacBook választék

Nagyobb aksi, erősebb proci, True Tone kijelző

Tractive GPS – Nyomkövető négylábúaknak


Lehet valaki kutyás vagy macskás típus, egy dolog biztos: egy háziállat a család részévé válik. Egy családtagra pedig ügyelni kell, hiszen felelősséggel tartozunk a másikért. Talán éppen ezért nem is véletlen, hogy ezért a gazdák egyik legnagyobb félelme, hogy a háziállatuk egyszer elkóborol és többet nem tér haza. Szerencsére a kedvencünk megkeresésére már van jobb módszer is, mint a plakátozás. Ez pedig nem más, mint a Tractive GPS.

A Tractive GPS tulajdonképpen egy komplex nyakörvre helyezhető jeladó, ami folyamatosan küldi a jelet saját helyzetéről. Mobil alkalmazáson keresztül vagy a webes felület segítségével tudjuk lekérni ezt az adatot, amiből egyből megtudjuk, hogy merre fele jár a kedvencünk. Igazából ez a funkció sok ember számára fölöslegesnek hangozhat, de aki tudja milyen érzés elveszteni kedvencünket, az fel tudja mérni, hogy ez tényleg egy hasznos kiegészítő.

gps3

A csomagban meglepően sok mindent találunk. A jeladón kívül a dobozban két nyakörvre akasztó tartószerkezet, egy adapter, két hálózati áramforrás aljzat átalakító, és egy töltőkábelt érkezik. Ez eddig elég komplexnek hangzik, de a kábelt meglátva sajnos megérkeztek az első kételyeim. Emlékeztek még, Handrás Apple Watch-nak látszó tárgyára? Abban a videóban jogosan gúnyolta az órához kapott töltőt, és sajnos az a helyzet, hogy a Tractive mellé ennek a továbbfejlesztett kiadását fogjuk kapni. A kínai Watchnál a pöcköket nagyon nehéz úgy elhelyezni, hogy ténylegesen töltsön, itt viszont két fém pöcök és az eszközön található mélyedés ezt nagyon megkönnyíti. Ennek ellenére az egész tesztelés alatt attól féltem, hogy az egyik ilyen kis pöcköt le fogom törni.

A használat előtt mindenképp aktiválni kell a terméket, és itt kapjuk a második pofont tulajdonképpen. Az eszközt ugyanis nem elég megvenni, még havi rendszerességgel fizetni is kell érte. Az érdekesség, hogy valószínűleg valamilyen pénzátváltási hiba miatt a minden funkciót kihasználó prémium és a normál előfizetés között 40 forint különbség van itthon, és mindkét  előfizetés olyan 1200 forint körül mozog. Ez viszont lényegében nem is olyan sok havonta azért, hogy 0-24 órás supportot és teljes funkciótárat kapjunk.

gps4

A szükséges alkalmazás elérhető iOS-re és Androidra is, de a fejlesztők készítettek egy webes felületet is, ahol minden funkciót elérünk. Így akár okostelefonra sincs szükségünk a kiegészítő aktiválásához, vagy akár használatához. Az alkalmazás kifejezetten érdekes. A fejlesztők láthatóan egy jól kidolgozott felületet szerettek volna létrehozni, de az már megnyitáskor látszik, hogy ez nem teljesen sikerült. Az aktiválási folyamat közben egyenesen hajat lehet tépni, és iPhone 5s-en kicsúszik a kóddal való aktiválás a képernyőről. Ugyanakkor a remek apróságokkal engem teljesen ki tudtak engesztelni. Ha a felhasználónevünket adjuk meg, akkor a képernyőn látható rajzolt kutya még figyel, de ha a jelszó mezőbe lépünk, akkor etikusan eltakarja a szemét. Ez habár apróság, mégis megnyerő tud lenni egy felhasználó számára. Az egyes felugró menüket is sikerült úgy megoldaniuk, hogy egyáltalán nem zavaróak, de mégis könnyű interakcióba lépni velük.

gps6

Az aktiváláskor megadhatjuk a kutyánk vagy macskánk fajtáját, beállíthatunk neki profilképet és megadhatjuk a nevét. A fajta megadásának először azt hittem lesz valami plusz funkciója is, de eddig még nem találtam ki, hogy mi lehet az. Ami kicsit zavaró volt, hogy a teljesen angol nyelvű appban a kutya- és macskafajták németül vannak. Ha megadtuk az adatokat, akkor a főképernyőre érkezünk. Ezek után már nincs más dolgunk, mint felcsatolni a feltöltött és bekapcsolt készüléket az állat nyakörvére.

A főképernyőről érhetjük el az összes funkciót. Itt található az élő követést, ami akkor hasznos, amikor éppen keressük az elveszett állatot. Alapvetően ugyanis a jeladó csak bizonyos időközönként küld jelet, ezáltal is megkímélve az akkumulátort, ami meglepően sokáig bírja. Egy feltöltéssel egy hetet is kibír, annak ellenére, hogy aprócska a szerkezet. Beállíthatunk egy biztonsági zónát is, amit ha elhagy az állat, akkor egyből kapunk értesítést. A Tractive szerverein folyamatosan tárolódnak az helyzetadatok, ami azért jó, mert bármikor vissza tudjuk nézni, hogy például merrefelé kóborolt a macskánk. A bal menüből választhatunk az eszközök közül, és a töltöttségüket is itt láthatjuk. Az alkalmazás képes több Tractive GPS-t eszközt is kezelni, így egy helyen láthatjuk az összes kedvencünket.

iPhone6_LIVEtracking

A mindennapi életben egyszerű a használat, és igazából sok odafigyelést nem is igényel. Az eszközt feltöltve az állat nyakörvére helyezzük, beállítjuk a biztonsági zónát és végeztünk is. Az alkalmazást ha megnyitjuk, akkor le tudjuk kérni a helyadatokat, illetve, ha a zónán kívül kerül az állat, akkor egyből riaszt minket. Macskák esetében ha kiengedjük, akkor érdekes lehet követni, hogy merre jár, kutyáknál pedig sétánál lehet egyszerűbb a megtalálás, ha esetleg elfutna az állat. Igazából azt hittem (vagyis reménykedtem), hogy nem fogom tudni az élő követés funkciót soha használni. A német juhászom viszont máshogy gondolta, a tesztelés alatt ugyanis egyszer csak úgy gondolt, hogy az ajtót neki hagytam nyitva pakolás közben, ő pedig felfedező útra mehet. Ekkor szűnt meg minden kezdeti fenntartásom az eszközzel kapcsolatban. Az alkalmazást használva nem telt tovább öt percbe, hogy megtaláljam és hazahozzam.

Még egy apróbb tapasztalatom volt a Tractive-vel kapcsolatban, ez pedig, hogy tényleg felhasználóbarát cég. Az aktiválás után pár nappal egy kérdőívet küldenek ki, ami a termékkel való elégedettségünket hivatott lemérni. Ha problémánk akad, akkor a support a lehető leggyorsabban próbálja megoldani és tényleg segítőkészek mindenben. Habár a kezdeti véleményem nem is ez volt a termékkel kapcsolatban, a való életben tényleg bizonyított és emiatt csak ajánlani tudom mindenkinek, aki félti a házi kedvencét. Emellett rengeteg bónusz alkalmazás is van a Tractive tárházában, amit érdemes kipróbálni.

Ezt már olvastad?

A Sirinek ez is az egyik baja, hogy mindenki a célközönség. Valószínűleg hatékonyabb lenne, ha először jól működő modulokat hoznának létre egy-egy funkcióra szabva.

Miért nem ismeri anyanyelvünket az Apple virtuális asszisztense? - Klikk ide!