imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Érkezik az új iPad Pro

Magic Keyboarddal és minden földi jóval!

Ez a cikk több mint egy éve nem frissült. Kérjük, vedd figyelembe, hogy ennek tükrében a tartalom mára már idejétmúlt lehet.

Transistor – Örökifjú cyberpunk kaland


Egy remek játékba botlottam ismét. Az App Store egyik legambíciózusabb játékába. A több éve megjelent Transistor továbbra is lenyűgöző, még a mobiljátékok szkeptikusainak is megérhet egy próbát.

Az App Store kicsit másként működik, mint a hagyományos értékesítési formák, hiszen a toplista révén egy jobb játék akár évekig is a virtuális kirakatban maradhat. Így lehet, hogy a lassan négy éve debütált Transistor most is rendszeresen szem elé kerül, ami remek okot ad arra, hogy azokkal is megismertessük, akik mostanában találkoztak vele először.

A Supergiant Games szerepjátéka ugyanis nem könnyen feledhető darab, magabiztosan merem állítani, hogy még manapság is az egyik legjobb vétel. Diadalmenetét 2014-ben kezdte Playstationön és a PC+Mac vonalon, majd a 2015-ös iOS/tvOS megjelenést követően tavaly már Nintendo Switchre is kiadták. Nem öregszik tehát, inkább évről évre újabb rajongókat szerez. Nagy titka nincs, egyszerűen csak egy rendkívül igényes programmal van dolgunk.

A Transistor erős sztorival megáldott szerepjáték, amely egy noir jegyeket is hordozó cyberpunk világban játszódik. A főszereplő Red, az énekesnő, akit egy titokzatos szervezet és egy elszabadult mechanikus hadsereg vesz üldözőbe. Menekülés közben birtokába kerül a Transistor, melyet ellenfelei mindenáron vissza akarnak szerezni. A kardszerű eszköz nem csak hihetetlenül erős, de magában hordozza legutóbbi áldozatának, a hősünkért életét áldozó férfinak a tudatát is, aki ezáltal képes szólni hozzá.

A kampány során kerületről kerületre járva küzdünk meg a várost fokozatosan felemésztő Process-szel, és az őket megidéző összeesküvők, a Camerata tagjaival. A remek szinkronnal elmesélt narrációból és az itt-ott szétszórt információkból fokozatosan kirajzolódik Red és végveszélybe sodródott otthonának története, de csavarokban sem lesz hiány. A mesélés módja és maga a sztori is figyelemreméltó, ha egyszer belevágunk, nehéz félbehagyni. No persze nem is érdemes, mivel a gyönyörű befejezés elmulasztása vétekszámba menne.

A játékmenet alapja a formabontó harcrendszer. Ellenfeleinkkel legtöbbször a cselekmény befagyasztásával megkomponálható, több lépésből álló támadássorozattal számolhatunk le. A körökre osztott játékokat idéző megoldást kicsit tanulni kell ugyan, de nagyon ügyesen csempész kreativitást a küzdelembe. Elsőre kissé szokatlan az egész, de beletanulva jóval érdekesebb, mint a már ezerszer látott konzervatívabb megoldások. A helyzetet a képességek kombinálása bonyolítja tovább.

Az egymás után felvehető különleges erők mindegyike három módon hasznosítható: önállóan, egy másikkal házasítva, vagy passzív üzemmódban. Minden képesség teljesen másra jó attól függően, hogy milyen formában alkalmazzuk. A Help nevű például megidézhet egy szövetségest, meggátolhatja ellenfeleink feléledését, vagy akár szupererővel is felruházhat a harc közben. Mi döntjük el, hogy melyik trükk hasznosabb számunkra, és eszerint aktiválhatjuk a bónuszokat. Ez leírva töménynek tűnhet, de a valóságban egy jól átlátható rendszer, amely rengeteg lehetőséget kínál.

A remek forgatókönyvhöz és az ügyesen kitalált harci mechanizmushoz művészi látvány is társul, mely mit sem kopott az évek során. Cloudbank városa szinte azonnal elvarázsolja az embert, a kihalt utcák rendkívül karakteres megjelenéssel bírnak, utoljára a Bioshock első részében tetszett ennyire egy fiktív metropolisz. Külön show a szintetikus hanghatásokat gitárral és gyönyörű vokállal ötvöző zenei aláfestés is. A változatos kompozíciókkal teli dalválogatás már hárommillió lejátszás felett jár a Youtube-on, amit sok zenész is megirigyelne.

A nagyjából háromórás kalandnak jót tett az idő, energiaigényét a mai eszközökön némelyik chatprogram is megirigyelné (khm…Messenger…khm). Sok más régebbi sikerdarabbal ellentétben a Transistor készítői a képernyőméretek aktualizálását sem hanyagolták el, így az összes jelenlegi iOS-kütyün is teljes pompájában élvezhetjük Cloudbank látványát.

Ez a cikk csakis azért jöhetett létre, mert a Transistor a mai napig versenyképes szereplő az App Store kínálatában. A látvány, a zene, a különleges történet és az egyedi elemekben gazdag harcrendszer párját ritkító játékká áll össze, még ha elsajátítása igényel is némi türelmet. A Supergiant alkotása nem csak a mobilos választékhoz képest remek, légüres térben is megállná a helyét, hiszen kiváló termék.

Ezt már olvastad?

A Sirinek ez is az egyik baja, hogy mindenki a célközönség. Valószínűleg hatékonyabb lenne, ha először jól működő modulokat hoznának létre egy-egy funkcióra szabva.

Miért nem ismeri anyanyelvünket az Apple virtuális asszisztense? - Klikk ide!