imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Szómágia

Itt a legújabb magyar iOS játék!

Ez a cikk több mint egy éve nem frissült. Kérjük, vedd figyelembe, hogy ennek tükrében a tartalom mára már idejétmúlt lehet.

Transmit for iOS


Vannak alkalmazások, amik az emberek 99%-ának teljesen fölöslegesek, a maradék 1% számára viszont szinte létfontosságúak. Ilyen alkalmazás a Panic által fejlesztett Transmit is, mely egy FTP app iPhone-ra és iPadre.

A Panic neve ismerősen csenghet azok számára, akik webbel foglalkoznak. Ők fejlesztették a méltán népszerű Coda és Coda 2 alkalmazásokat, melyek nagyszerű HTML- és CSS-szerkesztő appok, a Codát én is aktívan, napi szinten használtam egy időben. A Coda párja a Transmit, mely egy pofonegyszerű, de annál használhatóbb FTP-kliens. Én csak azért nem ezt használom, mert a ForkLiftet szoktam meg.

Mint tudjuk, az iOS 8 megjelenésével új távlatok nyíltak az alkalmazásfejlesztők számára. A Panic sem lazsált, elkészítette a Transmit iOS-es változatát, amivel gyakorlatilag egy teljesértékű letöltő-feltöltő valamint fájlkezelő appot kapunk iPhone-ra és iPadre. A fejlesztők ugyanis minden lényeges új iOS-funkciót beleépítettek az alkalmazásba.

Először is, kapunk Touch ID-integrációt. Ez azért lehet praktikus, mert a legtöbben valószínűleg megjegyeztetjük a szerverekhez tartozó jelszavainkat, a Touch ID-val viszont az egész alkalmazást lezárhatjuk, majd indításkor a másodperc törtrésze alatt feloldhatjuk az ujjlenyomatunkkal. Ugyanolyan egyszerű és ugyanolyan jól működik, mint az iPhone feloldása.

Transmit iOS

Másrészt, a Transmit for iOS használja az iOS 8-bővítményeket. Vagyis bármilyen alkalmazásban vagyunk, az adott fájlokat könnyedén feltölthetjük a kiválasztott szerverünkre, legyen szó egy képfájlról, táblázatról, PDF-ről, szóval gyakorlatilag bármiről. Természetesen a Transmiton belül is tárolhatjuk a fájljainkat, egy hagyományos, klasszikus faszerkezetű mappastruktúrában.

A fájlkezelés iPhone-on is nagyon egyszerű, a kijelző alján lévő kapcsolóval váltogathatunk a helyi fájlok és a szerver között. Ha rábökünk egy fájlra láthatjuk az alapvető adatait (fájlméret, típus, elérési útvonal, létrehozás és módosítás ideje, valamint a jogosultságok), illetve megjelennek a különböző opciók. Az adott fájlt megnyithatjuk a Transmitban (pl. képek esetében), átdobhatjuk más alkalmazásba az iOS Share opciója segítségével, feltölthetjük az aktuális szerver aktuális mappájába, vagy feltölthetjük máshova. Össze is tömöríthetjük egy zip-fájlba, mozgathatjuk, duplikálhatjuk vagy törölhetjük.

Transmit iOS

A Transmit támogatja az iCloud Drive-ot, így innen is megnyithatunk, illetve ide is feltölthetünk fájlokat. Éppen ezért a más iCloud Drive-ot támogató alkalmazásokkal együtt használva egy elég hatékony munkafolyamatot alakíthatunk ki, hiszen ha módosítunk egy fájlt valami más alkalmazásban, az azonnal frissül az iCloud Drive-ban is, így nem kell mindig duplikálgatnunk vagy másolgatnunk a fájlokat, a Transmittel egyből az aktuális verziót tölthetjük fel.

A kezelőfelület meglehetősen puritán, minimalista. Viszont éppen ezért nagyon könnyen áttekinthető, gyorsan és egyszerűen navigálhatunk a mappák és fájlok között. Az igazi királyság azonban iPaden jön elő. Itt ugyanis az iPhone-tól eltérően nem egy kapcsolóval váltogathatunk a helyi és távoli fájlok között, hanem egy rendes kétpaneles fájlkezelő alkalmazást kapunk. És működik a drag-and-drop is! Ez ugyan iPhone-on is megy (ilyenkor a kijelző aljára húzva tölthetjük fel a fájlokat), de iPaden a kétpaneles megoldásnak köszönhetően pontosan úgy működik minden, mint ahogy mondjuk Macen megszokhattuk.

Transmit iOS

A Transmit for iOS az összes népszerűbb protokollt támogatja. Természetesen van FTP és SFTP. Emellett kapunk WebDAV-támogatást is, és az általam használt Amazon S3 is belekerült az alkalmazásba, szerencsére. Ezen kívül DreamObjects tárhelyre is töltögethetünk fel, valamint a panicos srácok ígérete alapján folyamatosan érkeznek majd más szolgáltatók megoldásait támogató frissítések is.

Sokkal tovább nem is akarom húzni, a kezelés tényleg pofonegyszerű, intuitív és magától értetődő. Azon kevés embernek közületek, akinek szüksége van iOS-re egy FTP-alkalmazásra, szerintem mindenképp érdemes egy pillantást vetnie az iOS-es Transmit appra. Hozza a Panictól már megszokott kiemelkedő minőséget, egyszerű és hatékony. Nem olcsó, nem mondom, 9 eurót kérnek el érte jelenleg, ráadásul az App Store-ban található leírás szerint ez csak ideiglenes akció, szóval lehet, hogy nem érdemes sokat hezitálni.

Transmit iOS letöltése az App Store-ból (univerzális, 8,99 €)

iPhone XR akár 0 Ft önrésszel és 0% THM-mel

Ezt már olvastad?

A Sirinek ez is az egyik baja, hogy mindenki a célközönség. Valószínűleg hatékonyabb lenne, ha először jól működő modulokat hoznának létre egy-egy funkcióra szabva.

Miért nem ismeri anyanyelvünket az Apple virtuális asszisztense? - Klikk ide!