imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Érkezik az új iPad Pro

Magic Keyboarddal és minden földi jóval!

Ez a cikk több mint egy éve nem frissült. Kérjük, vedd figyelembe, hogy ennek tükrében a tartalom mára már idejétmúlt lehet.

Trónfosztás: már nem az Apple a világ legértékesebb cége


Az Apple gyakorlatilag négy éven át tartotta a világ legértékesebb nyilvános cége címet – az elmúlt 16 negyedévben egyetlen egyszer, még 2013-ban tudta visszaelőzni az Exxon Mobil. Most azonban vége szakadt a sikersorozatnak, beelőzött az Alphabet.

Hogy micsoda? Ha valaki esetleg nem követte volna a Google körül bekövetkezett szervezeti változásokat, röviden a lényeg: az Alphabet egy tavaly augusztusban indult új cég, melyet a Google két korábbi alapítója, Larry Page és Sergey Brin hoztak létre, és ők is vezetik: Page a vezérigazgató, Brin pedig az elnök. Az Alphabet része a Google mellett számos más cég is, például a drónos kiszállítással kísérletező Wing, a vércukorszintet érzékelő kontaktlencséről ismert Life Sciences, az élet meghosszabbítását kutató Calico, és természetesen az X projektekért felelős ágazat, ami a technológia rengeteg különböző területén futtat kutatásokat.

Google

A piaci kapitalizáció gyakorlatilag egy cég pillanatnyi értékét jelöli, az összes kibocsátott részvény számának szorzata a részvények aktuális árfolyamával. Ez persze csak olyan vállalatoknál nyilvános, melyeknek a részvényeit bárki adhatja-veheti. Ezt a listát vezette hosszú ideig az Apple, a csúcsot még tavaly februárban érték el 775 milliárd dollárral (220,5 ezer milliárd Ft). Az Apple részvények árfolyama azonban tavaly év végén meredek zuhanásba kezdett a nem túl kecsegtető jóslatok miatt, és az elmúlt negyedév pénzügyi jelentése sem segített rajtuk sokat, amikor minimális növekedést, de leginkább stagnálást tudott felmutatni a cég a befektetőknek.

Az Alphabet ezzel szemben a tegnapi jelentésben csinos kis növekedést prezentált, 18%-kal nőtt a bevétel összesen 21,3 milliárd dollárra, a nyereség pedig 4,9 milliárd dollár lett, ami ugyan csak 5% emelkedés tavalyhoz képest, de őket is érzékenyen érintette a valutaárfolyamok ingadozása, ha ezt kivesszük az egyenletből, egyből 30%-ot kapunk. És noha ezek a számok jelentősen elmaradnak az Apple teljesítményétől (75,9 és 18,4 milliárd dollár), a befektetők a növekedést szeretik, a stagnálást kevésbé. Azt meg még kevésbé, ha csökkenő tendenciát jósolnak nekik.

Nap végére már nagyon megközelítette az Alphabet az Apple-t. | Forrás: Bloomberg
Nap végére már nagyon megközelítette az Alphabet az Apple-t. | Forrás: Bloomberg

Szóval tegnap este, a tőzsdék zárása utáni kereskedésben elég izmosan kilőttek az Alphabet-részvények, az 5%-os növekedés után jelenleg 790,55 dolláron állnak (de volt 823,74 is!), ami 543,7 milliárd dolláros piaci kapitalizációt jelent. Ezzel szemben az Apple-részvények ismét estek egy picit, így 536,6 milliárd dollárra esett a cég értéke. Ezek az úgy nevezett „after hours”, vagyis tőzsdezárás utáni számok, így várhatóan a NASDAQ nyitása után még változnak, de nem valószínű, hogy a trend megfordulna. Az Apple következő negyedéves becsléseit tekintve pedig várhatóan hosszú távon megmarad ez a különbség, vagyis az Alphabet (Google) lesz a világ legértékesebb cége.

Egészen addig, amíg mondjuk a Saudi Aramco – ahogy mostanában híresztelik – tőzsdére nem lép és vissza nem küldeni játszani a gyerekeket a homokozóba: a szaúdi állami olajvállalat értékét ugyanis valahová 1,25 ezer és 10 ezer milliárd dollár közé becsülik.

Forrás: Daring Fireball.

Ezt már olvastad?

A Sirinek ez is az egyik baja, hogy mindenki a célközönség. Valószínűleg hatékonyabb lenne, ha először jól működő modulokat hoznának létre egy-egy funkcióra szabva.

Miért nem ismeri anyanyelvünket az Apple virtuális asszisztense? - Klikk ide!