imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Csendben frissült a MacBook választék

Nagyobb aksi, erősebb proci, True Tone kijelző

Ez a cikk több mint egy éve nem frissült. Kérjük, vedd figyelembe, hogy ennek tükrében a tartalom mára már idejétmúlt lehet.

Tucatszámra törli az illegális alkalmazásokat az Apple


Most kivételesen nem Kínáról és még csak nem is az elavult 32 bites appokról van szó. A cég Iránban folytatja a hajtóvadászatot a szabályokat áthágó alkalmazások ellen. A döntés várható volt annak fényében, hogy az Egyesült Államokban Irán elleni kereskedelmi embargó van érvényben.

A közelmúltban az Apple keze kegyetlenül lecsapott az iráni székhelyű cégek alkalmazásaira, főleg azokra, melyek olyan helyi szolgáltatásokat kínálnak, mint például a Snapp, ami nyugaton az Ubernek felel meg, illetve a DelionFoods, melyen keresztül ételt lehetett házhoz rendelni. Bár ezek a vállalatok a legnépszerűbbek az országban, a TechRasa cikke szerint az említett appok fejlesztői már hónapok óta nem tudták frissíteni azokat. Most pedig alkalmazásaik végleg eltűntek az App Store-ból.

Az az hogy nem is létezik hivatalosan iráni App Store, sőt, iPhone-hoz is csak csempészek által lehet jelenleg hozzájutni, pedig a piac 11%-át az Apple uralja. Ennek ellenére nem állt meg az élet: a 80 millió főt számláló országban 48 millió okostelefont értékesítettek eddig és 47 millió közösségi média felhasználó van. Egy 2 300 aláírást gyűjtött petícióra reagálva az Apple elmondta, hogy az App Store-ban nem lehet jelen semmilyen tartalom, ami kapcsolatban áll olyan országok gazdaságával, ami az USA tiltólistáján szerepel.

A Google-nél hasonló a helyzet, igaz, nekik nem kellett ennyire drasztikus lépést választaniuk: az Iránban működő Play Store kizárólag ingyenes alkalmazásokat enged be az áruházba. Mohammad Javad Azari Jahromi, Irán újonnan kinevezett telekommunikációs minisztere szerint az Apple ezzel a lépéssel figyelmen kívül hagyta az ügyfelek jogait, aminek következményei lehetnek.

Tim Cook sziluett

A petíció egy levelet is tartalmaz, melyet egyenesen Tim Cooknak címeztek. Ebben az áll, hogy a döntés drasztikus hatással lesz az iráni startupokra, a gazdaságra, és rengeteg ember fogja elveszíteni a munkáját. Az Apple azzal reagált, hogy amint az lehetséges, visszaengedik a tiltott alkalmazásokat az App Store-ba.

Forrás: The Verge

Eltelt a nyár, ami azt jelenti, hogy hamarosan új termékeket mutat be az Apple. Addig is a jelenlegieket kedvezményes áron vásárolhatjátok meg, beleértve az iPhone-okat, az Apple Watch-okat. A Back to School akció keretében pedig most 12%-ot spórolhattok az új Macetek árából.

Ezt már olvastad?

A Sirinek ez is az egyik baja, hogy mindenki a célközönség. Valószínűleg hatékonyabb lenne, ha először jól működő modulokat hoznának létre egy-egy funkcióra szabva.

Miért nem ismeri anyanyelvünket az Apple virtuális asszisztense? - Klikk ide!