imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Megérkezett a Powerbeats Pro

az iSTYLE üzleteibe!

Ez a cikk több mint egy éve nem frissült. Kérjük, vedd figyelembe, hogy ennek tükrében a tartalom mára már idejétmúlt lehet.

Tudtad, hogy akár pendrive-nak is használhatod a Maced?


Csak egy speciális billentyűkombinációt kell hozzá tudnod. Mai cikkünkben ilyen és ehhez hasonló trükköket mutatunk.

Aki már telepített valaha újra Macet az tudja, hogy nemcsak akkor érdemes nyomkodni a billentyűzetet, amikor betöltött az operációs rendszer, hanem akár a bootolás során is. Van ugyanis pár billentyűkombináció, melyekkel, ha ismerjük őket, egészen érdekes dolgokat tudunk művelni a géppel, még a macOS teljes betöltése előtt.

Persze ezek többsége elég haladó szintet igénylő diagnosztikai eszközök, amelyeket nem véletlen rejtettek el az átlagos felhasználók elől, de akad köztük olyan is, mellyel nem árt, ha tisztában vagy. A felsorolás kedvéért álljon itt az összes indítási billentyűkombináció melyeket megnevez az Apple:

 • Shift (⇧) – Rendszerindítás Biztonságos módban.
 • Alt (⌥) – Rendszerindítás az Indításkezelő segítségével, amelynek a segítségével választhat az indítólemezek közül, ha több is rendelkezésre áll.
 • C – Rendszerindítás egy olyan rendelkezésre álló CD- vagy DVD-lemezről, illetve USB-memóriaegységről, amely tartalmaz a Mac által használható operációs rendszert.
 • D – Rendszerindítás a beépített Apple Hardware Test vagy az Apple Diagnostics segédprogram segítségével, a Mac modelljétől függően.
 • N – Rendszerindítás kompatibilis NetBoot-kiszolgálóról, amennyiben az rendelkezésre áll.
 • Command (⌘)+R – Rendszerindítás a beépített macOS Visszaállítás rendszerből. Az Alt (⌥)+Command (⌘)+R, illetve a Shift (⇧)+Alt (⌥)+Command (⌘)+R gombokat lenyomva is elindíthatja a rendszert a macOS Visszaállítással az interneten keresztül. Az indítás során lenyomott billentyűzetkombinációtól függ, hogy a macOS Visszaállítás a macOS melyik verzióját telepíti.
 • Alt (⌥)+Command (⌘)+P+R – Az NVRAM (vagy a PRAM) alaphelyzetbe állítása.
 • Command (⌘)-S – Rendszerindítás egyfelhasználós módban.
 • T – Rendszerindítás Céllemez módban.
 • X – Rendszerindítás egy macOS-indítólemezről abban az esetben, ha a Mac egyébként nem egy macOS-indítólemezről indulna, hanem például egy Windows-partícióról.
 • Command (⌘)-V – Rendszerindítás részletező módban.
 • Kiadás (⏏), F12, egérgomb vagy trackpadgomb – A cserélhető adathordozó – például optikai lemez – kiadása.

Hangsúlyozottan kiemelnénk ismét, hogy ne nyomkodd ezek egyikét sem, hacsak nem tudod, mit csinálsz.

A továbbiakban megmutatjuk azt a hármat a listából, amiknek talán a legtöbb hasznát vehetitek.

Command (⌘)+R

Talán a legfontosabb, de legalábbis a legtöbbet használatos kombináció mind közül. A Recovery mód segítségével egyszerűen újratelepíthetjük a gépet ha erre szorulnánk, de akkor is kapóra jöhet, ha csak egy Clean Installt akarunk.

Ahogy feljebb is olvasható, itt még nem ért véget a Recovery mód tudása. Ha a Command (⌘)+R mellett bootoláskor lenyomjuk még a Shift (⇧) és az Alt (⌥) kombinációt is, akkor azt az operációs rendszert telepíthetjük vissza a gépre, amivel az érkezett a gyártósorról. Tökéletes lehetőség nosztalgiázni vágyóknak!

C — Betöltés USB-ről

Ez a trükk akkor lehet hasznos, ha valami miatt nem akar betölteni a rendszer, de van nálad egy bootolható USB-s periféria (vagy CD, DVD régebbi gépeknél). Ha csatlakoztatva van például a rendszert tartalmazó merevlemez, akkor a C lenyomásával automatikusan onnan fog indulni a macOS a belső tárhely helyett.

T – Target Disk Mode

Ha a bootolás során folyamatosan lenyomva tartod a T billenytyűd, akkor a Maced hirtelen átalakul egy gigantikus pandrive-vá, amelyet nyugodtan csatlakoztathatsz bármilyen másik géphez. Ez akkor lehet hasznos, ha például egyik gépről kellene egy másikra mozgatnod mondjuk több terabájtnyi adatot és nem akarsz sem WiFi-s fájlküldéssel vagy felhővel, sem külső meghajtóval szórakozni. Csak tedd az adatokat tartalmazó gépet Target Disk üzemmódba, kösd össze a célgéppel valamivel (a FireWire-től kezdve a Thunderboltig bármi mehet, ami csak rajta van a gépen) és élvezd a sebességet.

A fenti billentyűkombinációk bármelyikének használatához nyomd le és tartsd lenyomva a választott billentyűzetkombinációt rögtön azután, hogy a bekapcsológombot megnyomtad vagy rögtön azután, hogy a Mac megkezdi az újraindítási folyamatot. Egészen addig tartsd lenyomva őket, amíg a kívánt funkció aktiválódik.

Forrás: Apple és Cult of Mac

Ha már a Maceknél tartunk, november 4-ig még tart a Back to School akció, aminek köszönhetően 12% kedvezménnyel vásárolhatsz magadnak gépeket. Érdemes kihasználni a lehetőséget amíg tart.

iPhone XS akár 0 Ft önrésszel és 0% THM-mel

Ezt már olvastad?

A Sirinek ez is az egyik baja, hogy mindenki a célközönség. Valószínűleg hatékonyabb lenne, ha először jól működő modulokat hoznának létre egy-egy funkcióra szabva.

Miért nem ismeri anyanyelvünket az Apple virtuális asszisztense? - Klikk ide!