imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Az Apple bemutatta az

iPhone 11, 11 Pro és 11 Max készülékeket!

Ez a cikk több mint egy éve nem frissült. Kérjük, vedd figyelembe, hogy ennek tükrében a tartalom mára már idejétmúlt lehet.

Túl jó lett az iPhone 7 Plus. És ez lehet, hogy baj!


Nem vicc, tényleg a felhasználók szívhatják meg, ha az Apple nagyon ráérez a „pluszkészítés” rejtelmeire. Az iPhone 7 Plus megkezdett egy tendenciát, ami nem biztos, hogy jó utakra vezeti majd az Apple-t. Mindezt úgy, hogy a készülék igazából tökéletes. De hogyan lehet baj az, ha valamiből jót kapunk?

A kijelzőméret érdekes jószág. Az első okostelefonok megjelenésekor a 3,5” körüli képernyők hatalmasnak számítottak. Nekem például az első okostelefonom egy 3,2”-es Samsung volt, 240×400 pixeles felbontással. Emlékszem, odáig voltam meg vissza, hogy milyen nagy, még YouTube videót is nézhetek rajta. Aztán vettem egy 4”-es telefont, amiért minden ismerős kérdezgetni kezdett: nem hatalmas ez neked, eléred a kijelző széleit? Akkor azon az állásponton voltam, hogy igen, ez a 4 inch tökéletes mindenre, de nagyobbat már nem tudnék kezelni, a kisebbre pedig már nem tudnék visszaváltani. A folyamat valahol 5” körül állt meg nálam Android vonalon. Kicsit olyan volt az egész, mint a kocsmai „na jó, még egy utolsó sört megiszom” mondat.

Közben megvettem életem első Apple-termékét, egy MacBook Air-t, majd amikor temetnem kellett az akkori mobilom, úgy döntöttem: nézzük meg milyen ez az ökoszisztéma dolog, adok egy esélyt az iPhone-nak. Óvatos duhajként egy 4s-t vettem először, aminél akkor már jóval később járt generációkban az Apple. Mondanom sem kell, beszippantott a dolog, hamarosan már gondolkodtam is, hogy melyik legyen a következő iPhone-om. Csakhogy közben újra beleszerettem a kis képernyőbe. Rövid megszokási időszak után megkönnyebbülést éreztem: komfortosan elfér a zsebemben, nem nyom, ha leülök, rendesen kézbe tudom fogni stb.

iPhone_4s

Tettem tehát egy jó nagy kört mindenféle telefonok, gyártók, és operációs rendszerek körül, de a dilemmám újra ugyanaz volt mint a legelején: mekkora kijelző is kell nekem? Közben pedig a piac teljesen megváltozott, elsősorban az Androidnál. Megjelentek az egykor hatalmasnak számító 4”-es készülékek „mini” címkével, és 5” alatt már alig lehetett vadászni értelmes telefont. És azon kívül, hogy ki akartam próbálni, milyen iPhone-t használni, ez volt a másik ok, ami miatt elhagytam a platformot. Minden telefon, ami tetszett, már bőven túllépett azon a méreten, amivel még kiegyeztem volna. Alatta pedig csak kompromisszumok, meg legyengített, nagy testvérről másolt mini modellek maradtak.

Ezzel szemben meg ott volt az Apple, akiknél már akkor Steve Jobs emlékének meggyalázásáról beszéltek, amikor az 3,5”-ről 4”-re növelték az iPhone 5-ben a kijelzőméretet. Mindezt akkor, amikor a konkurencia már rég tepsiket árult. Tetszett a koncepció, hogy egy befogadható méretű csúcskategóriát árulnak, ami végre nem egy zászlóshajó retardált változata. Aztán bemutatták az iPhone 6-ot, ahol megint növeltek egy nagy adagot a kijelzőméreten, és kettéosztották a termékpalettát sima és Plus modellekre. De ugye érzitek a különbséget: nem a kisebbre mondták hogy mini (= tré, másodélvonalbeli, vacak, olcsósított kiadás), hanem a nagyobbra azt, hogy Plus. Aki a sima verziót vette, az ugyanúgy AZ iPhone-t vette, mint aki a nagyot.

cover22-746x419@2x

És ez a mentalitás nem csak az elnevezésben nyilvánult meg. Nem voltak lényegi különbségek a hardverben, mindkét telefon szinte ugyanazt tudta. Persze, a Plusba több aksit tettek, de az extra üzemidő egy részét elvitte a nagyobb kijelző. Kicsit magasabb pixelsűrűség, kicsit jobb kamera, de esszenciájában ugyanazt a telefont kaptuk, gyakorlatilag csak a méret különböztette meg a kettőt egymástól. Ugyanez volt igaz az iPhone 6s-re is. Aztán most szeptemberben kijött a 7 és a 7 Plus, és nagyon úgy tűnik, valami megváltozott. A Plus ugyanis már nem csak egy kicsivel, hanem lényegesen jobb kamerát kapott, mint az alapmodell, ráadásul nem is egyet. Meg 50%-kal nagyobb RAM-ot. Tehát szép fokozatosan, de elkezdett távolodni egymástól a két modell.

jbareham_091016_1215_tldr_0001.0

Az pedig, ahogy fentebb is kifejtettem, nem túl jó kommunikáció a vásárlók felé (főleg nem ilyen árkategóriában), hogy jó-jó az alapmodell amit megveszel, de ha a teljes funkciólistára vágysz, akkor vegyél (egy még drágább) tepsit. Még azzal se lenne bajom, ha lenne normális méretben (4,7”) egy Pro iPhone (a Plus képességeivel) és egy alap. Merthogy a szűk keresztmetszetet sokkal inkább a méret jelenti, nem a pénztárca vastagsága. Handrás például, az ő szavaival élve, a fél karját odaadná a 7 Plus duplakamerájáért, egyszerűen csak nem hajlandó egy 5,5 inches telefonnal mászkálni. És ezzel valószínűleg nincs egyedül.

Ez, a nagyobb modell felé történő kissé erőszakos kényszerítés meg is látszik az eladásokon. Sokkal többen választották a 7-es széria esetében a nagyobb modellt, mint ahogy azt a 6 vagy a 6s-nél tették. A mostani negyedévi jelentésben is büszkén hangoztatták: az iPhone 7 Plus minden idők legkelendőbb 5,5”-es iPhone-ja lett. Számszerűen: míg az iPhone 6 eladásainak csak 17%-át tette ki a Plus, addig az iPhone 7-nél ez a szám már 40% a Cowen & Co adatai szerint. Pedig a kijelzők méretkülönbsége mindkét esetben ugyanakkora volt, tehát jogos a következtetés, hogy az extra funkciók sokat nyomtak a latba a döntés során. Persze, nem szabad elfelejteni, hogy közben eltelt két év, és a média fogyasztási szokások valamennyire változtak, ami indokolhat valamekkora növekedést, de hogy ekkorát nem, az biztos.

i7_cover-746x419@2x

A kérdés már csak az, hogy ebből milyen következtetést von majd le az Apple. Tekintve, hogy elsősorban pénzügyi alapon hozzák meg a döntéseiket (az elmúlt időszakban meg főleg), nem biztos, hogy számunkra kedvező irányba indul majd tovább a cég. Hiszen Cupertinóban azt látják: beletettünk pár vagány újítást a Plusba, ami hiányzik az alapmodellből, erre elkezdték vinni, mint a cukrot. Tök jó, akkor ha legközelebb még nagyobb szakadékot teremtünk a két változat között, akkor még inkább a drágább modell felé fognak billenni az eladások. Az UBS nevű cég adatai szerint ez az eltolódás körülbelül 2%-os extra hasznot jelent az Apple-nek. Ez bár nem tűnik túl soknak, mégis dollármilliárdokat jelent a cégnek, ami egy kellemes bónusz még akkor is, ha az iPhone-ok iránti kereslet stagnálni fog. Magyarul bár ugyanannyi készüléket adnának el, mégis növekedne a bevételük. Tiszta sor, és logikus lépés is lenne a cég részéről. Csak maradna utána egy nagy adag felhasználó, akik szeretnék élvezni a teljes funkciólistát abban a méretben, ami számukra kényelmes, de ezt nem tudják majd megtenni.

optical-zoom-iphone-7-plus

Reméljük tehát, hogy ezt figyelembe véve fogják kihozni a következő iPhone-t. A jelenlegi iPhone 8 pletykákat illetően egyelőre mindkét verziónak megvan az esélye. Egy darabig rengeteg olyan sejtés érkezett, még a legnagyobb jósoktól is, hogy a káva nélküli OLED kijelző valószínűleg csak a Plus sajátja lesz. Ez esetben tényleg végérvényes kettényílna az egy időben bemutatott készülékek tulajdonságai közti olló. Szerencsére viszont az utóbbi időben jöttek olyan hírek is, miszerint három modell kerül majd bemutatásra. Ezek mindegyike megújult külsőt és vezeték nélküli töltést kapna. A legkevesebb újítást a mostani iPhone 7 utódja kaphatná, ami az „s” szériáknak megfelelően inkább egy ráncfelvarrás lenne. Viszont érkezne még két másik modell is, amelyek egyformán részesülnek majd a jóból, egy kisebb és egy nagyobb iPhone személyében. Kuo szerint a nagyobb telefon kijelzője akár 5,8”-ig is felkúszhat, de a káva nélküli hajlított kijelzőnek köszönhetően a fizikai mérete nem lenne nagyobb a mostani Plus-oknál.

touch-id-patent-iphone8-cover2

Természetesen nekünk felhasználóknak ez utóbb szcenárió lenne a legjobb, hiszen így lenne lehetőségünk az összes újdonsággal felszerelt modell beszerzésére kisebb méretben is. Valami nagyon hasonló történt egyébként a MacBook Prókkal is, ami szintén erősítheti ez utóbbi forgatókönyvet. Ebben a leosztásban a Touch Bar nélküli gép jelentené a kiokosított 7s-t, mivel bár külalakban, és egyéb lényeges funkciók terén megváltozott, az igazi húzóképességet nem kapta meg. A 13” és a 15”-es Touch Baros gépek pedig az iPhone 8 és az iPhone 8 Plus-nak felelhetnének meg, hiszen pár apróságot leszámítva lényegében megegyeznek egymással, a különbséget köztük elsősorban a képernyőátló jelenti.

Ez mind szép és jó, főleg, ha tényleg így lesz. Már csak az ár miatt kell aggódni. Az új MacBookoknál ugyanis ezt nagyon nem sikerült eltalálni. Egyszerűen iszonyatosan drágák lettek a gépek, még azok számára is, akik egyébként megszokták már a Mac-ek magas árfekvését. Tartok tőle, hogy ha beigazolódik a fenti feltételezésem, akkor a 7s lehet az, ami örökli a mostani szériák árát, és az okosabb verziókét felküldik majd a csillagokig. Egy párévente elavuló termékért pedig kevesek csengethetnek ki mondjuk fél millió forintot, még szolgáltatói kedvezményekkel és részletfizetéssel sem. Ebben az esetben pedig megint kilyukadnánk ahhoz a problémához, amit már az Android kapcsán pedzegettem: a felhasználók nem lesznek maradéktalanul elégedettek, ha a csúcstechnológiára csak csorgathatják a nyálukat, de mindössze a lebutított iPhone mini-re telik majd, ráadásul ugyanazért az árért, amiért egykor a zászlóshajót kapták meg.

Apple Watch sosem látott árakon!

Ezt már olvastad?

A Sirinek ez is az egyik baja, hogy mindenki a célközönség. Valószínűleg hatékonyabb lenne, ha először jól működő modulokat hoznának létre egy-egy funkcióra szabva.

Miért nem ismeri anyanyelvünket az Apple virtuális asszisztense? - Klikk ide!